Ståle Økland: De unge er vår tids dannede

GJESTEKOMMENTAR: Derfor skal vi ikke gi opp når vi mest av alt har lyst å holde oss for ørene i det offentlige ordskiftet.

«Lavmålet kommer ikke til å vare evig. Alt blir bedre når dagens ungdom blir voksne», skriver Ståle Økland
 • Ståle Økland
  Ståle Økland
  Forfatter og foredragsholder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Jeg vet ikke helt når det toppet seg for min del. Jeg tror det var under den amerikanske valgkampen en gang, men irritasjonen hadde pågått ganske lenge. For det begynte egentlig ikke med Trump. Det begynte ikke med alle disse utrivelige kommentarene hans, eller reaksjonene til demokratene for den saks skyld. Det begynte før, dette hissige ordskiftet og de tabloide fremstillingene som langt på vei er blitt den nye medienormalen, også i Norge.

Leser du en avis i dag, ser du sjelden overskrifter av typen «Lederen i Arbeiderpartiet irritert på regjeringens politikk». Nå står det «Støre RASER mot Erna». Du ser ikke en byråkrat komme med «Faglige innvendinger til en ny plan». Nå står det «Kommunetopp SLAKTER forslaget». Noe av skylden må avisen ta, som velger seg slike overskrifter, men tonen er ikke bedre i radioprogrammer eller på tv, for ikke å snakke om i kommentarfeltene eller i sosiale medier.

Bedre før?

Alle ytringene var ikke like elegante.

Debattene kunne være hissige nok før i tiden også, det kan være nok å nevne EU-kampen i 1994, eller innvandringsdebatten som Frp hisset til allerede på slutten av 1980-tallet. Dette påvirket oss alle, også meg. Vi var bestemte ungdommer som ville veldig mye, og som var opptatt av frihet og rettferdighet, enten det var i lokalpolitikken, på skolen eller fotballaget. Jeg tipper det finnes noen lærere, trenere og medstudenter som fortsatt river seg i håret over noen av diskusjonene vi hadde. Alle ytringene var ikke like elegante. Det var mange følelser som skulle kanaliseres den gangen. Å være i opprør som ungdom er likevel legitimt.

Men så er det vel meningen at folk skal bli litt visere med årene, ja litt rundere i kantene, kanskje litt mer forståelsesfulle, litt mer reflekterte og åpne. Når en mann kommer så langt i livet at han blir ektemann og familiefar, lærer han seg å inngå noen kompromisser. På arbeidsplassen lærer han å spille på lag, også med folk han ikke er personlig venn med. Noen ganger svelger han kameler både til frokost, middag og kvelds, for slik er det å være småbarnsfar, kollega og medborger. Belønningen er et større nettverk, man blir en bedre familiemann og et bedre medmenneske. Jeg sier ikke at det er enkelt, men slik er det livet helst skal være. Man blir visere med årene.

Jeg kan ikke erindre at mine besteforeldre noen gang snakket slik som Trump.

Hvem er eldst?

Men altså, den nyvalgte amerikanske presidenten er 70 år, og Hillary Clinton er nesten det samme. Burde vi ikke kunne forvente bedre? Jeg kan ikke erindre at mine besteforeldre noen gang snakket slik som Trump. Min mormor ville sannsynligvis ansett mannen for å være både uhøflig og lite dannet, og jeg tror slett ikke hun ville invitert ham inn på fyrstekake eller vafler. Alle disse hersketeknikkene, personbeskrivelsene og lite velmente ytringene. Hvor er vi egentlig på vei? Heldigvis til noe bedre.

For det finnes et paradoks her. Det er jo ikke ungdommen som er problemet lenger. Ungdommen er blitt høfligere, snillere og mindre fordomsfull enn noensinne. Ungdommen av i dag er mer miljøbevisst enn før, de er opptatt av fellesskap, og ikke bare det: de drikker mindre alkohol enn sine foreldre, de slåss mindre og de bruker mindre narkotika. Det er ikke uten grunn at de omtales som "Generasjon flink".

Jo da, det finnes noen unntak i alle generasjoner, men nå er det primært foreldre og besteforeldre som skaper de hissige overskriftene. Det er den middelaldrende Sylvi Listhaug, den middelaldrende Kristoffer Joner og den aldrende Sven Egil Omdal som slår på den verbale stortromma og inviterer til krangel og konfrontasjon, ikke studentene på Blindern eller Ullandhaug.

Det er også de middelaldrende og de aldrende som skriver de sinteste og drøyeste kommentarene på Facebook, dette sosiale mediet som fungerte helt utmerket før de middelaldrende og aldrende oppdaget det. Nå er det blitt et avløpsrør for frustrasjon til selveste Tante på Storhaug. Ungdommen har sett utviklingen lenge, og de forlater Facebook i stadig økende grad. De orker ikke lese sine fedres kommentarer om Per-Mathias Høgmo eller treneren i Viking. De blir flaue av det.

Les også

Sven Egil Omdal sabler ned Nettavisen: Faren ved å hete Abdil

Her ligger håpet

Vi skal ikke glemme at bak alt skvalderet finnes det en lysning.

Så var det heller ikke ungdommene i USA som ville ha Trump. Det var de middelaldrende. De unge ville helst ha Bernie Sanders, en gammel, vis og dannet mann som snakker om rettferdighet, miljø og en bedre verden.

Og akkurat her ligger håpet, hvor rart det enn høres ut, at de unge er blitt de eldste. At det er de unge som er vår tids dannede. Dette er bra, for det er alltid de unge som skaper nye trender, ikke de middelaldrende eller de eldre. Det er de unge som definerer hva du og jeg skal like og mene i morgen.

Derfor skal vi ikke gi opp når vi mest av alt har lyst å holde oss for ørene i det offentlige ordskiftet. Vi skal ikke glemme at bak alt skvalderet finnes det en lysning. Lavmålet kommer ikke til å vare evig. Alt blir bedre når dagens ungdom blir voksne. Bare gi det en liten stund. Imens kan vi begynne å forberede oss på de gode og dannede samtalene igjen. De tankevekkende kronikkene. De tykke bøkene. Det er bare å glede seg. Fremtiden blir fantastisk.

 • Ståle Øklands siste gjestekommentarer (og artikler om ham)
 • Øvrige gjestekommentarer

Les også

 1. Ståle Økland: Vi har noen å lære av Skottland og deres enkle, gylne dråper

 2. Ståle Økland: Stavanger blir neppe en ny Dawson City, men et nytt Fredrikstad virker ikke usannsynlig

Publisert:
 1. Bernie Sanders
 2. Sylvi Listhaug
 3. Hillary Clinton
 4. Gjestekommentar
 5. Ståle Økland

Mest lest akkurat nå

 1. Pøbel: – Synd at mitt verk blir brukt til å fronte andre sine meninger

 2. Du kan jo prøve sjøl å bygge et hus uten spiker, uten sag og uten strøm, og se hvordan bicepsene vokser

 3. Veton Berisha tatt ut på lands­laget: – Dritkult!

 4. Ble avvist av SUS to ganger – betalte 16.000 kroner for privat­behandling

 5. Noen glemte at det var fri­gjørings­dag lørdag

 6. Åpnet ny bane - vant 12-0 (!)