Kan narkogjengene bekjempes?

GJESTEKOMMENTAR: Og i så fall: Hva er rett medisin?

Et av Kripos’ spaningsbilder fra «Operasjon Hubris», som endte med lange fengselsstraffer for smugling av store mengder hasj.
 • Ståle Økland
  Ståle Økland
  Forfatter
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

29. oktober meldte dansk politi at de hadde knust et kriminelt miljø som smuglet hasj til Norge. Saken startet i Malaga i 2017, der spansk politi ransaket et lager og fant 600 kilo cannabis samt et dokument som pekte i retning av en 46 år gammel dansk mann og hans 25 år gamle sønn.

Hasjen skulle fraktes til Danmark med lastebil, det hadde tidligere hadde vært to forsendelser med store mengder hasj fra Spania til Danmark. I 2018 kjørte den 25 år gamle sønnen ved fire tilfeller hestetransport fra Danmark til Norge med til sammen 360 kilo hasj. Faren var også involvert i disse transportene.

Far og sønn ble i dansk rett dømt til fengsel i seks og fem år. Saken var den siste i en serie der også fire andre menn ble dømt tidligere i år til totalt ni års fengsel.

Da «Operasjon Hubris» førte til at en 52-åring i ble pågrepet, hadde han 210 kilo hasj i bilen.

Tre dager senere, den 1. november, falt dommen i Oslo tingrett mot tre dansker i en annen stor hasjsak, som hadde blitt etterforsket av Kripos gjennom deres «Operasjon Hubris». Danskene skal ved gjentatte anledninger ha smuglet store mengder hasj til Norge og Trysil via Sverige. Mennene ble dømt til henholdsvis 19, 12 og 7 års fengsel.

Ifølge TV2 er en rekke personer fremdeles siktet eller tiltalt for å ha mottatt hasjpartiene. Flere av dem knyttes til den kriminelle gjengen Young Bloods fra Holmlia i Oslo, som ifølge politiet forsyner store deler av Norge, inkludert Stavanger, med cannabis gjennom sitt nettverk.

Dommer Ingmar Nestor Nilsen administrerte rettssaken i Oslo tingrett, som endte med at tre menn ble dømt til fengsel mellom 7 og 19 år i fengsel.

Nytter det?

Jeg fulgte Oslo-politiets «Operasjon Gamma» mot Young Bloods som dokumentarforfatter i 2017 og 2018. I etterkant har jeg ofte fått spørsmålet: Kan kampen mot narkogjengene vinnes? Det hendte at jeg var i tvil. Tilgangen på narkotika i Oslo virket uendelig noen ganger, og det ble ikke mindre narkosalg om politiet arresterte en enkelt langer. Salget ble overtatt av noen andre samme dag.

Den britiske politimannen Neil Woods skriver om den samme opplevelsen i boken «Good Cop. Bad War». Gjennom karrieren sin bidro Woods til å fengsle gjengkriminelle i til sammen mer enn 1000 år. Men det var alltid noen nye som overtok. Kriminelle gjenger oppstår ikke bare fordi noen vil selge narkotika, de oppstår fordi mange vil kjøpe.

Legalisering?

Neil Woods mener at legalisering er nødvendig for å bekjempe problemene. Men det er neppe så enkelt. Colorado legaliserte marihuana i 2014, og fortsatt lever gjengene i beste velgående. Det samme gjør det illegale markedet. Ifølge en artikkel på CNN.com 20. april 2018 økte kriminaliteten sågar i Colorado i 2014–2016, mens den gikk ned i resten av USA. Det kan skyldes tilfeldigheter, ennå vet vi for lite til å konkludere hvordan legalisering påvirker kriminaliteten. Tidligere guvernør John Hickenlooper i Colorado innrømmet overfor CNN at legaliseringen er «en av de største sosiale eksperimentene på 100 år.» Spørsmålet er om Norge vil være prøvekanin for noe vi ikke vet utfallet av. Jeg mener nei.

Resultater

Etter en lengre, tung og målrettet innsats ga «Operasjon Gamma» resultater. I dag er Young Bloods svekket. Flere sentrale gjengmedlemmer er dømt til lange fengselsstraffer, og Holmlia er blitt et tryggere sted. Smuglerbander som forsyner Norge med narkotika, er rullet opp, og kunnskapen om smuglerrutene og pengestrømmen er større. Det viser at politiinnsatsen nytter.

Men selv om Young Bloods er svekket, finnes andre gjenger. Hvordan skal de bekjempes? Er en strengere innvandringspolitikk svaret?

Innvandring?

Mange gjengmedlemmer har utenlandsk opprinnelse, selv om de er født i Norge. Young Bloods styres av nordmenn med albansk og kurdisk bakgrunn, men det finnes også etnisk norske i gjengen. Young Guns og restene av B-gjengen styres av nordmenn med pakistansk bakgrunn. Det har vært kriminelle gjenger i hovedstaden siden 1950-tallet, lenge før innvandringen startet. Frogner-banden var en beryktet gjeng som stjal biler på 1950-tallet. Alle var etnisk norske. Tveita-gjengen, som herjet på 1980- og 1990-tallet, besto av etnisk norske medlemmer. Også gjengen som sto bak en rekke sjokkbrekk, blant annet mot Nokas i Stavanger i 2004, ble styrt av etnisk norske medlemmer. Fortsatt består de kriminelle MC-gjengene i stor grad av etnisk norske medlemmer. Drømmen om raske penger lever i mange miljøer.

Les også

Varetektsfengslet i Tokyo: – Målet er å få Ingrid hjem til jul

Svaret

Svaret på gjengproblematikken er like enkelt som det er vanskelig. Det handler om hardt og systematisk arbeid over tid. Å knuse et narkomiljø krever god etterretning og godt politisamarbeid på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå. Skoler, kommuner og barnevern må involveres i samarbeidet mot de minste. Skattemyndighetene og Tolletaten må engasjeres mot lederne og bakmennene. Det hjelper ikke om lokalt politi stopper en løpegutt på gata med noen gram hasj i lomma så lenge rekrutteringen til gjengene fortsetter, smuglerne får fritt spillerom og millioner av kroner hvitvaskes gjennom næringsvirksomhet.

Det er ikke nok å sette i gang en stor politioperasjon i ny og ne, når medieoppmerksomheten blir stor og politikerne må svare for utviklingen. Forebyggende arbeid må skje hele tiden, og reaksjonene må komme fort. Ungdommer i narkomiljøer har gjerne fått mange anmeldelser før de får en dom i rettsvesenet.

Men minst like viktig som godt politiarbeidet er det å inkludere folk i trygge og gode nærmiljø. Frivillige lag og organisasjoner har en nøkkelrolle her. Vi må opplyse om farene ved rus, hjelpe rusavhengige, forebygge utenforskap og barnefattigdom. Alle har et ansvar for det.

Men som etterforskningsleder Terje Bechmann Dahl i «Operasjon Gamma» uttalte: «Å tro at vi kan fjerne all kriminalitet er en illusjon. Vi kan bare redusere den til et håndterlig nivå.» Sammenlignet med mange andre land, er gjengproblemene i Norge heldigvis små.

Les også

Podkast: «Dagens narkotikainformasjon ligner mest på sex-informasjon på 1950-tallet»

Les også

Harald Birkevold: «Dop, det siste tabuet?»

Les også

Oddgeir Høyekvam: «Rusforebygging – ikke skremselspropaganda!»

Les også

Roar Mikalsen: «Plakater til opplysning og ergrelse»

Les også

Jørn Kløvfjell Mjelva: «Vi trenger ikke tidligere tiders skremselspropaganda om LSD»


Les også

 1. – Har regjeringen gitt opp kampen mot narkotika?

 2. – Ståle Økland tar feil – narkomane trenger hjelp, ikke straff

 3. «Kriminaliteten endrer seg, det må politiet også»

 4. Ståle Økland: «Gangsterparadiset ved Gibraltar som forsyner Stavanger med hasj»

Publisert:
 1. Gjengkriminalitet
 2. Young Bloods
 3. Narkotika
 4. Kripos
 5. Ståle Økland

Mest lest akkurat nå

 1. Nærradiopionér Rolf Pedersen er død

 2. Dødsulykken på Stor­haug: Under­søkelser av mobil­telefon svekker mis­tanken mot bil­isten

 3. Nakstad om funn av korona i Norge i 2019: – Smitte kan spre seg lenge i skjul

 4. Hun brukte syv år på å pusse opp det gamle huset. Målet ble å beholde fremfor å erstatte

 5. Nå skal den nye brua løftes på plass på Helgøy

 6. Første spadestikk tatt: Slik blir det nye p-huset ved flyplassen