Ukrainas beklemte rolle i Trump-skandalen

GJESTEKOMMENTAR: Ukrainas løfter til Trump kan bli svært problematiske for en president som har lovet landet en ren politikk fri for korrupsjon.

Ukrainas ferske president, Volodymyr Zelenskyj, er uerfaren, og Donald Trumps utpressing av ham setter ham i klemme på hjemmebane.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Denne ukens politiske skandale, om hvordan Donald Trump presset Ukrainas president til å etterforske en politisk motstander i bytte mot militær støtte, har ikke bare utløst politisk rabalder i Washington. Også Ukrainas president kom uheldig ut av det hele.

Samtaleutskriften mellom de to presidentene som ble offentliggjort av Det hvite hus, viser nemlig det verste av to verdener – to korrupte politikere som blander offentlige interesser med private og politisk kontroll over det juridiske systemet.

«Min statsadvokat»

I samtalen priste Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, Trump som et forbilde og hevdet at EU ikke gjør nok for å hjelpe Ukraina, og at USA gjør mer og er en bedre alliert.

Mye av dette kan ses som et forsøk på å jatte med Trump, som er kjent for å falle for hemningsløs smiger.

Men det var også andre problematiske uttalelser fra Zelenskyj i samtalen, som fant sted 25. juli i år. Som da Trump klaget over at den forrige statsadvokaten ble fjernet, og ba om at den nye måtte etterforske sønnen til Joe Biden, Trumps potensielle motkandidat i det kommende presidentvalget. Zelenskyj svarte med å slå fast at den neste statsadvokaten vil være «100 prosent min mann», og «han eller hun vil se på situasjonen, spesifikt med det selskapet du nevnte». Han lover altså å sette i gang en Biden-etterforskning, og ber dessuten Trump om at amerikanerne bidrar med det de har av informasjon for å bistå i etterforskningen.

Både domstoler og politi har tradisjonelt vært vidåpne for bestikkelser og politisk kontroll.

Europas mest korrupte land

Zelenskyj hadde ingen politisk erfaring da tok over presidentembetet i Ukraina i mai. Bakgrunnen hans var at han i en populær tv-komedie, «Folkets tjener», hadde spilt en idealistisk lærer som siden ble president. Da han kastet seg inn i politikken, oppkalte han partiet sitt etter tv-serien. Folkets tjener har nå rent flertall i parlamentet.

Zelenskyj har som politisk program å renske opp i korrupsjonen som gjennomsyrer landet. Det har vært – og er fremdeles – flust av bestikkelser og tjenester og mottjenester som dominerer dagliglivet for ukrainere. Noe som gjør at landet i de siste tallene fra Transparency International er rangert på 120. plass av 180 land på korrupsjonsskalaen. Både domstoler og politi har tradisjonelt vært vidåpne for bestikkelser og politisk kontroll.

Store interne problemer

Om Zelenskyj faktisk vil levere i kampen mot korrupsjon i Ukraina, er det for tidlig å si. Landet, som tidligere var en del av Sovjetunionen, har hatt mange politiske omskiftninger og mange politiske skandaler siden frigjøringen i 1991. Det er i dag preget av fattigdom og en pågående krig med Russland i øst.

Ukraina mottar også massiv økonomisk støtte fra EU, og har siden 2014 mottatt en årlig støttepakke på 200 millioner kroner fra Norge. Dette inkluderer humanitær støtte.

Samtidig har mange land presset landet til å styrke uavhengigheten til domstolene og bekjempe den altgjennomtrengende korrupsjonen.

Ukraina er i en spesielt utsatt posisjon på grunn av den pågående okkupasjonen og fattigdommen som gjennomsyrer landet.

Et felles problem

Hvis vi ser bort fra den russiske okkupasjonen av Krim, sliter Ukraina med mange av de samme problemene som andre tidligere østblokkland. Kampen mot korrupsjon og for uavhengige domstoler i Tsjekkia var hovedkrav i sommerens massive protester i Praha (der Audhild Skoglund bor; red.mrk). I land som Polen, Ungarn og Slovakia kjempes det også en stadig kamp mellom demokratiske krefter og korrupte politikere som søker å kontrollere domstoler og presse.

Ukraina er imidlertid i en spesielt utsatt posisjon på grunn av den pågående okkupasjonen og fattigdommen som gjennomsyrer landet. Zelenskyj kom til makten med enorme forventninger om å rydde opp. Det kan han ikke gjøre uten hjelp utenfra.

USA undergraver

Derfor er ikke Zelenskyjs innrømmelser overfor Trump spesielt sjokkerende. De rimer imidlertid dårlig med hvordan landets egne representanter har fremstilt kontakten mellom de to landene. For Zelenskyj vil det være en stygg plett på rullebladet om han faktisk gjør det motsatte av hva han har lovet, og legger politisk press på domstolene.

Foreløpig vet vi bare at Trump holdt tilbake flere hundre millioner dollar i militær støtte som Kongressen hadde bevilget til landet til etter den berømmelige telefonsamtalen. Dette er å utnytte et land som står i en desperat situasjon. Mens andre land aktivt forsøker å støtte Ukrainas stadige forsøk på å bli et fungerende demokrati, undergraver USA det samme.

Det vil være et skrekkelig resultat om de ukrainske forsøkene på en ny og bedre politisk retning skal torpederes av Trump.

Uerfaren

Zelenskyj er fortsatt en uerfaren statsleder som leder et parti av uerfarne politikere. Det har blitt fremstilt som styrken hans, ettersom de tradisjonelle politikerne gang på gang har vist seg å sette egen økonomisk vinning og makt foran landets beste. Valget av det helt nye partiet, og et ubeskrevet politisk blad, var et opprør mot alt det gamle systemet har stått for.

Men det gjør det også vanskeligere for ham å manøvrere blant de mange nasjonale og internasjonale kryssende interessene. Han mangler rett og slett erfaring.

Det vil være et skrekkelig resultat om de ukrainske forsøkene på en ny og bedre politisk retning skal torpederes av Trump.

Les også

Trumps oppførsel passer inn i et globalt mønster

Les også

Trumps advokat i sentrum av Ukraina-kontroversen

Les også

Trump ba om gransking av Biden i samtale med Ukrainas president


Publisert: