Tippemidlene er blitt en religion

KOMMENTAR: Det er blitt en utbredt oppfatning at norsk idrett er i krise. Det er helt feil. Samtidig må den organiserte idretten finne seg i større kamp om pengene.

Idrettsminister Linda Hofstad Helleland og idrettspresident Tom Tvedt i tilsynelatende munter fellesopptreden under idrettsgallaen på Hamar. Mange frykter at de iskalde tonen mellom dem utenfor scenen kan skade idretten.
 • Lars Helle
  Lars Helle
  Sjefredaktør
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Manglende innsyn, dyre OL-søknader, luksusturer, lederbråk, en sta statsråd og mislykket IT-satsing har vært dominerende når norsk idrett har vært oppe til debatt det siste året. Det er nesten så vil skulle tro at ballspill, løping og skigåing var i ferd med å gå i oppløsning.

Sånn er det ikke. Det har vært kaldt og vondt på toppen, men på grunnplanet er det vanskelig å se noe til krisen. En veldig stor andel av Norges befolkning er aktive utøvere, funksjonærer eller ledere. Mange av dem betaler i dyre dommer for å være med, og nesten alle er med av ren glede.

82 prosent av de yngste i Rogaland er med på en eller annen måte.

Økning blant barn

Aktivitetstallene fra Norges Idrettsforbund bekrefter suksesshistorien. Jevnt over er det over den siste femårsperioden stor medlemsvekst på alle nivåer, bortsett fra blant tenåringene. I aldersgruppen 6–12 år er det en halv million aktive.

Turn, svømming og sykling er blant idrettene som har hatt voldsomme oppsving.

På fylkesnivå viser rapporten, som omhandler årene 2010–15, at 137.000 rogalendinger er aktive i idrettslag. Det er nær en tredjedel av befolkningen. 82 prosent av de yngste i fylket er med på en eller annen måte.

Jente- og kvinneandelen vokser, og kvaliteten i trener- og lederleddet øker. Der foreldre før hadde som hovedoppgaver å være sjåfører og rope «løp så fort du kan», vet de i dag alt om bakrom, høyt press og skismøring.

Dette er viktig for Norge. Det er umulig å peke på noen annen enkeltfaktor enn idretten som har en større sosial betydning. Føyer vi til hvordan dette påvirker folkehelsen, er det lett å regne ut at milliardene som overføres er en billig investering for samfunnet.

Det er lett å forstå begge to, men ingen av dem har rett.

«Anja fra NIF»

Her er vi også inne på idrettens trumfkort i kampen om de aller helligste pengene, tippemidlene. Dette understreket også Idrettsforbundets breddeidrettssjef Anja Veum, da hun sammen med blant andre den legendariske håndballprofilen Marit Breivik, advarte mot svartmalingen av norsk idrett. I intervjuet med Aftenbladet forrige måned viste de oppriktig og berettiget frykt for at bråket på toppen, og den evige krangelen med statsråden, kan påvirke allmennhetens oppfatning av idrettsbevegelsen i negativ retning.

Kanskje var det derfor den samme Veum havnet i en ganske så heftig meningsutveksling med den både sta og hissige idrettsministeren Linda Hofstad Helleland (H) litt seinere i måneden. Regjeringen har varslet at uorganisert og egenorganisert idrett i større grad skal tilgodeses. Idretts-, helse- og barneministeren har i fellesskap gått ut og sagt at de vil styre 100 millioner kroner over tre år til «egenorganisert idrett».

På et innspillsmøte kalte Veum dette for «et eller annet udefinert», noe som, ifølge avisen VG, fikk idrettsministeren til å tenne mot «Anja fra NIF».

Det er lett å forstå begge to, men ingen av dem har rett. Anja Veum er preget av den tradisjonelle idrettsforbundsholdningen, der bare det som skjer i de vanlige idrettslagene er idrett å regne med. Til denne holdningen hører også et religiøst og monopolistisk syn på pengene som kommer fra Norsk Tipping. «Tippemidlene», som de nesten 2,6 milliarder kronene kalles på dårlig norsk. Det handler også om eierskap og førsterett til alle idrettsanlegg, gymsaler, skiløyper og ballbinger i landet.

Det er klart at disse «udefinerte» også har krav på sin andel av fellesgodene.

Uten medlemskort

Det er fortsatt vanskelig for idretten å akseptere at stadig flere velger utradisjonelle treningsformer utenfor den etablerte idretten. De som bruker rullebrett, sparkesykkel, går på treningssenter eller klatrer i fjellvegger, gjør det ofte for seg selv, uten trener med trener 2-kurs og uten medlemskort. Dette forklarer noe av årsaken til at ungdomsgruppen er den som ikke har medlemsvekst.

Det er klart at disse «udefinerte» også har krav på sin andel av fellesgodene, noe heldigvis stadig flere kommuner aksepterer, for eksempel ved åpne skolenes anlegg for alle, eller ved å bygge for eksempel skate-anlegg.

Les også

I dag åpnet nye Tasta skatepark

Det handler om så mye penger at de helst ikke vil miste noen privilegier.

Men tippepengene er blitt så mange og så viktige at idrettsledelsen blendes fullstendig. De syns det er problematisk å dele på dem og de har et mulla-forhold til medlemmer som kan ha en alternativ oppfatning av spillmonopol, fordelingsnøkkel eller annet som utfordrer religionen Tippemidlene. Yrkesforbud og begrensninger i ytringsfrihet er helt legale midler her. Toppidrettsutøvere som driver blasfemi skyves ut i det ytterste mørket, selv om de i bunn anerkjenner den norske, solidariske modellen.

Denne uken har det også vært kranglet om en litt mindre pott fra Norsk Tipping, de såkalte automatpengene. Stortingsflertallet vil endre reglene for hvilke frivillige organisasjoner som skal få pengene som ble dem til del da spilleautomatforbudet kom for ti år siden. Det handler om så mye penger at de helst ikke vil miste noen privilegier.

På ett område er idretten, de frivillige og politikerne på lag: De ønsker ingen andre enn Rikstoto og Norsk Tipping inn på denne arenaen. På alle andre områder er det i ferd med å gå i stå, og her handler det ikke bare om den nye religionen. Det handler også om en statsråd som må erkjenne at idretten ikke er bygd av pamper, men av idrettsglede. I og utenfor idrettslagene.

Les også

 1. Idrettspresident Tom Tvedt: – Jeg hadde ikke i min villeste fantasi tenkt at det skulle bli slik

Publisert:
 1. Idrett
 2. Norges Idrettsforbund
 3. Religion
 4. Rikstoto
 5. Norsk Tipping

Mest lest akkurat nå

 1. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 2. Nyfødt valp funnet på lekeplass i Stavanger

 3. Rives hele lavblokken, må nybygget bli en nøyaktig kopi

 4. For 15 år siden herjet Peter Ijeh da et desperat Viking «fikk» 3 poeng av Brann. Nå er det bergenserne som er i nød.

 5. Rogfast-sjefen bestiller jordskjelv-rapport

 6. Stavanger-restaurant i minus for sjuende år på rad