NRK-kritikk på ville veier

NRK har egentlig lite å beklage etter bildebruken i rumener-avsløringene, men det er likevel smart at de gjør det.

Menn i det rumenske nettverket i Bergen postet bilder som dette på sine Facebook-sider. Det er store penger i organisert kriminalitet.
 • Harald Birkevold
  Harald Birkevold
  Kommentator
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet», som avslører et kriminelt, rumensk nettverk i Bergen og viser hvordan bakmennene blir rike på å selge kvinner og dop i Norge, er sterk og tankevekkende. Det er to av Norges dyktigste undersøkende journalister, med en rekke prisvinnende prosjekter i bagasjen, som står bak dokumentaren.

I etterkant har det blitt kjent at noen av bildene som NRK brukte, bilder av penger, mobiltelefoner og gull som de rumenske mennene hadde lagt ut på sine egne Facebook-profiler, ikke var tatt av rumenerne selv, men sannsynligvis var lastet opp fra internett.

Etter en gjennomgang skriver redaktøren for Brennpunkt, Odd Isungset, at seks av 31 bilder som ble brukt, viser seg ikke å være tatt av folk i nettverket.

Hard kost

Dokumentaren har tydeligvis vært hard kost for mange av dem som åpenbart og forståelig er opptatt av at vi ikke skal mistenkeliggjøre enhver gatetigger fra Romania. En rapport fra forskningsstiftelsen Fafo som kom ut i fjor, konkluderte med at det ikke er dokumentasjon for at rumenske tiggere i Norge kontrolleres av organiserte nettverk, men tvert imot er enkeltstående eller kommer i små grupper på egen hånd. Brennpunkt har funnet et stort nettverk som åpenbart er organisert, og dokumentert at nettverket sannsynligvis tjener store penger på kriminalitet, som hallikvirksomhet, salg av narkotika og vinningsforbrytelser.

Presseekspert mener NRKs bildeblemme svekker medienes troverdighet

Det kommer også klart fram at ikke alle tiggere fra Romania er organisert og kontrollert av nettverk, men det gis en sterk indikasjon på at det kan være mange flere enn det som kom fram i Fafo-rapporten.

Da det ble kjent at noen av bildene ikke var tatt av folk i nettverket, var enkelte synsere raskt på pletten i sosiale medier med til dels sterke ord om NRK og Brennpunkts troverdighet. «Pinlig», skrev de. «En stygg sak.» «NRK dreit seg ut.»

Men det stemmer jo ikke.

Absurd fenomen

NRK har ikke fabrikkert bilder. NRK har ikke funnet bilder på internett og forsøkt å klistre disse til de rumenske kriminelle. Det er rumenerne selv som har delt dem. NRK har bare vist fram hva de har delt. Redaksjonen burde nok ha tatt en ekstra sjekk av bildene, men det er ikke noe grovt etisk eller faglig feiltrinn at de ikke gjorde det. Problemet er selvsagt at enhver liten feil i slike saker vil bli forsøkt brukt for mer enn den er verdt for å underminere hovedkonklusjonen: At kriminelle nettverk har operert åpent, midt i Bergen (og før den tid i Stavanger), i lang tid, uten at politiet har maktet å gjøre noe med det.

Skrytebilder tatt av kriminelle er et absurd fenomen, og en slående demonstrasjon av at mange av disse karakterene ikke akkurat er de skarpeste knivene i skuffen. Både her på berget og i utlandet blir kriminalsaker oppklart fordi skurken ikke klarer å motstå fristelsen til å skryte av seg selv i sosiale medier, og dermed avslører seg.

Ikke alvorlig feil

En annen faktor er at mange kriminelle overdriver, akkurat slik enkelte migranter gjør når de poserer foran fine biler på gata og legger ut bilder der de later som om bilen er deres. Dette skal fortelle om rikdommen som venter dem som klarer å komme seg til Europa. Noen av mennene i det rumenske nettverket har tydeligvis hatt behov for å framstå med enda mer cash mellom hendene enn det de hadde tilgjengelig akkurat da, og har gått på nett for å finne «illustrasjonsbilder».

Bilder i NRKs tiggerdokumentar er flere år gamle og er neppe tatt av rumenerne

NRK har ikke skjemt seg alvorlig ut. Jeg antar at beklagelsene de likevel har publisert, handler om å ta grep for kvele forsøkene på å underminere dokumentaren i fødselen. Jo raskere denne liksomdebatten dør hen, desto raskere kan vi fortsette den viktige debatten om de alvorlige forholdene NRK har belyst – og vil fortsette å belyse.

Menneskehandel

Disse nettverkene begår alvorlig, avskyelig kriminalitet. De handler med mennesker – unge kvinner som tvinges ut i prostitusjon under trusler om represalier mot barn og familie hjemme dersom de bryter ut eller snakker med politiet. De selger narkotika. De står bak og tjener penger på vinningskriminalitet. Og de tar fortjeneste fra gatetiggere, som ofte står i nære forhold til de kriminelle bakmennene. De gjør dette nærmest åpent, i visshet om at sjansen for å bli tatt er liten. Og det norske straffenivået er ikke skremmende, for å si det forsiktig.

Noen av disse kriminelle tilhører rom-minoriteten, mens andre er rumenere. Det finnes kriminelle i begge disse gruppene, slik det finnes vanlige fattigfolk i begge disse gruppene. Det er naivt å lukke øynene for den organiserte kriminaliteten på grunn av frykt for å stigmatisere hele grupper. Denne balansegangen må håndteres på vanlig måte: Enhver er uskyldig i lovens øyne inntil det motsatte er bevist. Så lenge EØS-avtalen består, er det ikke noe til hinder for at rumenere og andre EU-borgere kan reise til Norge. Men de som er kriminelle, må straffes og sendes ut.

Det er selvsagt opprørende og uakseptabelt om rumenske tiggere som opererer alene eller uten forbindelse til kriminelle nettverk, blir mobbet og spyttet på på gata, slik det er rapportert (men ikke dokumentert) fra Bergen i etterkant av at «Lykkelandet» ble publisert. Men det betyr ikke at vi kan se en annen vei i møte med alvorlig kriminalitet.

Publisert:
 1. Romania
 2. Menneskehandel
 3. Prostitusjon
 4. Krim
 5. Brennpunkt, NRK

Mest lest akkurat nå

 1. Alle fikk korona­penger. Alle gikk med over­skudd. Bare én betalte tilbake

 2. Politiet tror motor­sykkelen kjørte i bilen bak­fra

 3. Hun blir ny sjef i Kolumbus

 4. Uavgjort for Sandnes Ulf mot Aalesund: – Vil bygge litt selvtillit

 5. Bryne vant og klatret forbi Sandnes Ulf

 6. Bilfører nektet å stoppe i Stavanger sentrum, på­grepet til fots på Våland