«Er den norske entusiasmen for sjakk klar for et liv etter Magnus Carlsen? Jeg er i sterk tvil», skriver kommentator Harald Birkevold

Den norske begeistringen for sjakk er først og fremst en dyrking av eneren, ikke en dypere entusiasme for spillet. Der ligger det et potensielt problem for Norway Chess.

Magnus Carlsen er synonym med den brede, norske sjakkinteressen. Hva skjer den dagen han fortsatt er god, men ikke aller best?
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Da Magnus Carlsen ble verdensmester i sjakk for første gang, i november 2013, i kamp mot den indiske regjerende mester Viswanathan Anand, skjedde noe som ingen hadde sett for seg. Norske menn og kvinner satt klistret til TV og nettbrett for å se sendingene fra matchen. Sjakksendingene fikk seertall som TV2, Nrk og VG (de tre redaksjonene som har satset mest ressurser på å dekke sjakk) ikke hadde drømt om i sine villeste fantasier.

Plutselig var det kult å være nerd.

Flaks - og hard jobbing

Magnus Carlsen er en sjelden blomst. Sjansen for at verdens beste spiller - muligens den sterkeste spilleren verden har sett - skal dukke opp i Norge, er mikroskopisk. Norge har ingen spesielle forutsetninger for å fostre en spiller av Carlsens kaliber. Slik sett er historien om Carlsen et typisk norsk folkeeventyr, der slumpetreffet som gir fattiggutten prinsessen og halve kongeriket er et ledemotiv.
Nordmenn elsker slike historier. Vidunderbarnet Carlsen kom fra ingensteds, ble stormester i sjakk allerede 13 år gammel, og ble siden best av alle.

Sannheten er snarere at Carlsen hadde flaks som ble født inn i en familie som lot ham utvikle seg og som hadde mentale og økonomiske ressurser til å støtte ham, og var dyktig ved at han har bygget på sine medfødte personlige egenskaper ved å studere sjakk med en intensitet som ligger snublende nær besettelse. Slumpetreff? Javisst. Men også hardt, hardt arbeid. Carlsen er ikke en mann som er best fordi han er et geni. Han er like feilbarlig som oss andre. Han er best fordi han har forvaltet talentet sitt på en optimal måte.

Formsvikt

Den uventede situasjonen førte i sin tur til at mange selskaper ble klar over det kommersielle potensialet i fenomenet Magnus. Den keitete og sky gutten som plutselig befant seg midt i søkelyset, og som blendet en hel sjakkverden med sitt spill, ble en magnet for sponsorer som ønsket å bli assosiert med suksessen.

Under årets Norway Chess har Carlsen underprestert. Selv har han ingen forklaring på den voldsomme formsvikten, der han har slitt med å ta initiativet i kamper selv med hvite brikker, der han har oversett enkle feller, og der han har opplevd å bli svært sliten underveis i partiene. En liknende formsvikt opplevde han under Norway Chess for to år siden, da han startet med å tape på tid i en vunnet stilling fordi han ikke hadde fått med seg reglene for turneringen. I fjor vant han derimot, med knappest mulige margin.

Fremadstormende spillere som Nakamura, Caruana og So for å nevne bare tre , kan slå Carlsen i neste VM-kamp

Carlsen er 26 år gammel. Den eldste i feltet under Norway Chess er den tidligere verdensmesteren Anand, som faktisk kunne vært faren til Carlsen. Anand er 47 år gammel. Han var 44 år da han tapte for Carlsen i 2013, og hadde da hatt verdensmestertittelen siden 2007 (og forsvart den fire ganger). Det betyr at Carlsen kan ha - og sannsynligvis har - mange flere år igjen som toppspiller. Men ikke nødvendigvis som verdensmester. Fremadstormende spillere som Nakamura, Caruana og So for å nevne bare tre , kan slå Carlsen i neste VM-kamp. På dette nivået kan alle slå alle, på en god dag. Normalresultatet er fortsatt uavgjort, remis.

Vinn eller forsvinn

Og det er der hunden ligger begravet. Det er dessverre grunn til å tro at den uventede interessen for sjakk, og den derav følgende kommersielle suksessen for sjakksendinger og turneringer, er sterkt knyttet til Carlsens posisjon som ubestridt nummer en, ikke hans posisjon som en av verdens beste. Nordmenn forventer ikke at Carlsen skal hevde seg bra mot de beste. De forventer seier. Hver gang.

KASPAROV ADVARER:

Legendarisk sjakkspiller advarer Magnus Carlsen: – Kan få problemer

I en situasjon der Carlsen blir forbigått på rankinglisten (og dette kan skje raskt), ikke lenger er verdensmester, men fortsatt er blant verdens aller beste: Vil Ola og Kari fortsatt sitte klistret til skjermen? Noen vil det. Carlsen har sådd et frø hos mange. Gamle spillere har funnet inspirasjon til å hente brett og brikker ned fra loftet. Skoler har opplevd et rush for å opprette sjakk som valgfag. Medlemstallet i norske sjakklubber har økt. Disse entusiastene, eller i alle fall mange av dem, vil fortsette å spille og ha glede av det, uten at Carlsen nødvendigvis er aller best i verden.

Sjakk og curling

Men for den jevne nordmann er det nok Carlsens stjernestatus som er hovedattraksjonen. Slik nordmenn plutselig utvikler en pussig entusiasme for den marginale sporten curling hvert fjerde år (vinter-OL), er sjakkinteressen knyttet til vårt kjærlighetsforhold til vinnere. Selv i vinteridrettene er dette svært tydelig. Langrenn holder stand fordi vi vinner nesten hver gang. Hopp, skøyter, kombinert og andre gamle paradegrener hvor Norge ikke lenger er best hver gang, har langt lavere attraksjonsverdi. Dette er typisk norsk, og ikke veldig sjarmerende.
Denne siden ved den norske sjakkinteressen opptar selvsagt også arrangøren av Norway Chess. I hvor stor grad vil sponsorene tolerere at Carlsen ikke vinner? Er det kommersielle potensialet i en fjerde- eller sjuendeplass stort nok? Jeg håper det, men er i tvil. Egentlig burde det være nok at verdens 10 beste spillere samles i Stavanger. Det er synd hvis suksess defineres som at den beste av de 10 er en nordmann.

Publisert: