Omdal: Verden etter Donald Trump

FRIPENN: Verden slik vi kjente den, endte 8. november. Den nye verdensorden kan bli mye bedre, takket være Donald Trump.

Noen har levd lenge nok til å skjønne hva som må til før pendelen igjen svinger.
 • Sven Egil Omdal
  Sven Egil Omdal
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Som så mange europeere har jeg lært meg å sette pris på formiddagens stille og normale timer – før Donald Trump våkner. Så snart han har fått knyttet slipset, er det som om grunnen vi trår på skjelver.

Hallusinasjonene om tilskuerrekorder og millioner av falske stemmer er bare distraksjoner. Det er politikken som skaper skjelvene. Den reaksjonære revolusjonen drives fram via presidentordrer og twittermeldinger. Alternative fakta dyttes ut i offentligheten, samtidig som forskere, byråkrater og andre forvaltere av egentlige fakta knebles.

Trumps verden er et nullsumspill. For at han skal vinne, må noen andre tape.

Andre skal få svi

Mannebarnet har regjert i en uke, og vi vet allerede at den internasjonale orden som ble etablert etter den andre verdenskrig, med alle dens åpenbare svakheter, er under rask og aggressiv demontering. Gamle handelsavtaler skal sies opp, nye skal stanses. Murer skal reises, FN nedbygges, menneskerettskonvensjoner oppløses, allianser brytes. Amerika først! USA! USA! USA!

Trumps verden er et nullsumspill. For at han skal vinne, må noen andre tape. Først og fremst Kina, selvsagt, men også alle andre. Fra Berlin melder Der Spiegel at Angela Merkel og hennes stab studerer intervjuet Trump ga til Playboy i 1990. Der anklaget han Japan og Vest-Tyskland for å ha plyndret USA for selvtillit. USA bruker milliarder på å sikre disse landenes fysiske trygghet, mens de subsidierer produksjonen av varer – les: biler, som er bedre enn det amerikanerne kan lage.

Derfor varsler Trump at EU vil falle fra hverandre, og at det er godt for USA. Derfor skaper han utrygghet om Nato. Han vil tvinge tyskerne til å bruke penger på våpen i stedet for elektriske Mercedes-er.

Mange av Trumps innenrikspolitiske planer vil bli most i stykker i Kongressen. De vil gå seg fast i modifikasjoner og budsjettkrangler. Men utenrikspolitisk har presidenten makt til å gjennomføre ekstreme endringer. Han kan sette den nye globale dagsorden.

Noen av aksjonspunktene hans gjør venstresiden totalt forvirret. De vil jo også globaliseringen til livs. Nato-motstand har jo vært deres varemerke. Men forvirringen kan raskt stedes til hvile. Likheten er – som så mye annet med Trump – overfladisk. Høyrepopulistenes førere, og her er det bare å se for seg det kommende møtet mellom Trump og Theresa May, vil tilbake til fiktive gullaldre der USA var great og Storbritannia ruled the waves. Progressive har ikke noe å være nostalgisk over. Det er framtiden, ikke fortiden, kampen står om.

Tirsdag leverte guvernør Jerry Brown sin 15. årlige «statens tilstand»-tale i Californias delstatsforsamling i Sacramento. Han står fram som en sterk stemme i kampen mot det styresettet og samfunnet Donald Trump nå ruller ut.

Det vil snu

Det blir kaos en stund. Men ut av dette kaos kan det skapes en bedre verden. Den reaksjonære internasjonalen, ledet av en personlighetsforstyrret selvnyter, dytter historiens pendel kraftig til høyre. Men hver ordre Trump undertegner, hver frenetisk tweet han sender, hver megaloman tale han holder, skaper potensiell energi som før eller siden blir sterk nok til å drive pendelen motsatt vei. Og når den kommer, kommer den med en kraft vi ikke har opplevd på generasjoner.

Denne energien drev sist lørdag millioner ut i gatene i The Womens March. Den har fått hundretusener til å melde seg på en kommende demonstrasjon til forsvar av forskning og vitenskapelige fakta, The Science March. Den var synlig da guvernør Jerry Brown i California, USAs største og mest moderne stat, tirsdag fylte sin tale om delstatens tilstand med løfter om å bekjempe Trumps klimapolitikk, innvandringspolitikk og helsepolitikk (se video-utdrag og hele talens tekst her). California blir den amerikanske motstandsbevegelsens hovedkvarter de neste fire årene, med New York som en god utfordrer.

Kvinnemarsjen mot Trumps kvinnesyn, nasjonalisme og hans forakt for kunnskap, vitenskap, klima og miljø sist lørdag på vei nedover Pennsylvania Avenue i Washington, med kongressbygningen i bakgrunnen. Over hele verden ble det marsjert.
Les også

Omdal: Heldigvis er motstandsbevegelsen i ferd med å organisere seg

Små geriljagrupper er allerede etablert i mange av de offentlige etatene som ikke lenger får formidle faktisk kunnskap til borgerne. Når den offisielle twitterkontoen blir stengt, og det kommer ordre om at fagfellevurderte studier heretter skal forelegges politiske kommissærer før de kan publiseres, oppretter anonyme byråkrater uautoriserte kontoer. Det er samizdat på amerikansk.

Når Trump setter Amerika først ved å tråkke på alle andre, må resten av verden rette ryggen og vippe av seg åket. Både den svenske og den nederlandske regjering har allerede sagt at de vil lede en internasjonal allianse som skal erstatte bevilgningene til kvinners helse, som Trump trekker tilbake. Når USA kutter støtten til FNs klimapanel, bør Norge få andre land med på å kompensere tapet. Når vi ikke lenger kan lene oss på amerikanerne, må Europa stå støtt alene.

Les også

Wenche Skorge: Den lange kampen for likestilling

Pressens gjenfødsel

Amerikansk presse merker også energien. Tirsdag brøt The New York Times en barriere da de i en overskrift på første side kalte en av Trumps løgner for en løgn. Slike ord har hittil hørt hjemme på kommentarplass (her er nettversjonen av artikkelen, og her forklares det hvorfor ordet «løgn» tas i bruk).

Pressen står i veien for Trumps ønske om å etablere et alternativt univers der borgernes orienteringsevne er så svekket at de ikke kan skjelne mellom sant og usant. Derfor kaller han journalister for «de mest uærlige mennesker på kloden». Men pressen har oppdaget den positive effekten av å bli kalt uærlig av en uforbederlig løgner. Jeg har lenge spådd en renessanse, en gjenfødsel, for seriøs journalistikk etter mediekrisen. Nå er den i gang, forløst av Trump.

Pendelens kraft

Trump bruker ikke datamaskiner. Han er isolasjonist. Han er klimafornekter og fremmer av økonomisk ulikhet. Men verden etter Trump kommer uansett til å være digital og global, den være bærekraftig og den bør være rettferdig. Det siste er en utopi, men hvor var venstresiden uten utopier?

Når pendelen svinger, vil den ha større kraft enn noen gang siden 1945. I mellomtiden må vi utnytte morgenens rolige timer til å si til hverandre som bedre amerikanere enn Trump gjorde da tiden var mørk og motstanden sterk: Keep hope alive!

Les også

Omdal: Vil du kjøpe en bro av Trump?

Les også

Omdal: Trumps seier er en demokratisk selvmotsigelse

 • Artikkelserie om Donald Trumps liv:

Les også

 1. DEL 1: Den lille «kongen» lærer å bli en «killer»

 2. DEL 2: Donald Trump erobrer Manhattan

 3. DEL 3: Donald Trump og alle kvinnene

 4. DEL 4: Gambling, gjeld og det store comebacket

 5. DEL 5: Trump og idéen om den sterke lederen

Publisert:
 1. USA
 2. Donald Trump
 3. Fripenn
 4. Sven Egil Omdal
 5. Journalistikk

Mest lest akkurat nå

 1. Mann til sykehus med stikkskader etter voldshendelse på Tasta

 2. TV 2: Planlegger for lettelser: – Kan bli slutten på karantene

 3. Den mest kunnskapsrike vi kjente

 4. Energisjokket: Lokale tomatbønder gir opp – andre bytter til fyring med propan

 5. Elsparke­syklist døde etter ulykke – navnet er frigitt

 6. Lillebror er sjefen over storebror: – Jeg får skylden om ting går til helsike