Oljeopptur og marsipankaker

Det siste konjunkturbarometeret viser at oljeoptimismen er tilbake. Nå er det opp til bransjen å vise at de klarer å ta læring av krisen.

Fra venstre olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) forsyner seg med kake sammen med Torger Rød og Siri Espedal Kindem fra Statoil (Equinor). Foto: Jon Ingemundsen

 • Hilde Øvrebekk
  Hilde Øvrebekk
  Kommentator
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Nå burde vi egentlig spise marsipankake hver dag, sier Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank1 SR Bank.

Han presenterte på torsdag bankens konjunkturbarometer for 2018 på deres egen Petro Finans-konferanse.

Knudsen har så mange gode nyheter å komme med, at han til slutt ikke er sikker på om tilhørerne klarer mer.

SR-Banks konjunkturbarometer baserer seg på en spørreundersøkelse blant 600 bedrifter i Hordaland, Rogaland og Vest Agder. Den er ingen krystallkule, men forteller oss om hva bedriftseierne tenker om framtiden.

62 prosent forventer at deres bedrift vil vokse det kommende året. Og optimismen er stor i bedrifter med oljeeksponering. Åtte av 10 oljebedrifter venter en oppgang i omsetningen.

Det siste året har det kommet mellom 3000 og 4000 nye jobber i Rogaland, og 66 prosent av oljebedriftene sier at de forventer å ansette flere i år.

Les også

Statoil svikter på likestilling

Les også

Statoil omorganiserer ledelsen

Opp og ned

Før oljekrisen var bransjen gjennom tidenes kraftigste opptur, med over 300 prosent oppgang i investeringene fra 2002 til 2014. Det var stor optimisme. Og oppturen varte så lenge, at det syntes som om bransjen hadde glemt at alt som går opp, engang må komme ned. Da Bjørn Asle Teige fra fagforeningen Safe gikk ut i Aftenbladet i 2014 og mente at det ville forsvinne 20.000 oljejobber, ble han kalt en festbrems.

Men så kom tidenes nedtur. Bransjen krasjet fullstendig, flere titalls tusen mistet jobben og kakespisingen stoppet.

Mange trodde at oljeindustrien var i ferd med å avvikles, og konjunkturbarometrene viste at pessimismen spredte seg.

Gjennom oljekrisen har Statoil, nå Equinor, fått mye oppmerksomhet for kuttrundene sine. Men det er leverandørindustrien som har vært nødt til å kutte mest.

Rannfrid Skjervold, direktør for innkjøp i Equinor, sier at omstillingsevnen i norsk leverandørindustri har gitt resultater og at norsk industri nå er mer konkurransedyktig. Det førte til en del kakespising det siste halvåret, da mange bedrifter som kunne feire store kontrakter igjen.

Les også

Avkastning med god samvittighet?

Les også

Kvinner trenger sterke menn

Ikke alle er med

Men det er verken fest eller kake for alle. For det konjunkturrapporten også viser, er at det fremdeles er en stor andel av bedriftene som ikke er like positive til framtiden.

Hele 38 prosent av bedriftseierne svarer at de ikke ser så lyst på det kommende året.

I tillegg er Rederiforbundets bedrifter ikke tatt med i SR Banks spørreundersøkelse. De har sin egen konjunkturundersøkelse, som ble publisert i april.

Den viste at det er «en betinget optimisme når det gjelder utvikling i omsetning og lønnsomhet for 2018». Opplagstoppen ble nådd i 2017, da 183 skip og rigger lå i opplag. Men det er fremdeles utfordringer i bransjen.

Les også

Er dette Equinors oljesand?

Optimisme smitter

På denne tiden i fjor var det forsiktig optimisme, og et håp om at ting skulle gå bra. Knudsen kunne ha slått på stortrommen allerede da, men det var for tidlig, sier han.

Det er først nå han tør å konkludere med at vi har lagt oljenedturen bak oss.

Konjunkturbarometeret forteller oss ikke noe om fakta. Men det forteller oss at det er flere og flere som tenker at det nå er på vei oppover igjen. Og det har en smitteeffekt. De som ennå ikke har fått sin del av kaken, tenker nå at snart kan kanskje de også få en bit.

Skjervold sier at den viktigste kapitalen bransjen nå har er lærepengen de fikk gjennom nedturen. Oljenæringen har ikke vært flinke nok til å lære tidligere. Det har hun selvfølgelig helt rett i. Selv om optimismen er stor nå, er utfordringen nå å holde kostnadene nede.

Da kan det kanskje være lurt å ikke spise kake hver dag.

Publisert:

Kommentator Hilde Øvrebekk

 1. Problemet for Rødt er at ønsket om radikale endringer kan bli for skremmende for velgerne

 2. Hvorfor er det ikke et folke­opprør mot elektri­fise­ring av sokkelen?

 3. Nei, regjeringen blander seg ikke inn i hvordan kvinner disponerer liv­moren sin

 4. Å hoppe fra et synkende skip

 5. Høringen om åpningen av Barentshavet sørøst avslører tette bånd mellom olje­industrien og departe­ment

 6. – Hvis regjeringens mål er å få flest mulig menn­esker ut i arbeid, må den vurdere helt nye tiltak

 1. Kommentator Hilde Øvrebekk
 2. Økonomi
 3. Leverandørindustri
 4. Oljebransjen
 5. Olje og gass