De frihetene vi elsker, må praktiseres for å ha verdi. Derfor må terroristene ikke få viljen sin

Hvis vi innskrenker friheten for å beskytte den, har terroristene vunnet. Slaget mot ekstremismen vil være langvarig og komplisert.

Publisert: Publisert:

London vil snart vende tilbake til livet, fordi dette er det motsatte av det terroristene vil. Strategien mot ekstremisme er nødt til å være kompleks og langvarig, skriver kommentator Harald Birkevold. Foto: Tim Ireland / TT / NTB Scanpix

 • Harald Birkevold
  Kommentator
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Bevæpnet med to våpen som finnes i nesten enhver husholdning, en bil og en kniv, skapte en enslig mann nok en opprivende scene i den tragiske forestillingen som radikale islamister har satt opp i Europa.

Det er for tidlig å konkludere, sier noen, men det er jo ikke det. Anslaget mot uskyldige på Westminster Bridge, på ettårsdagen for angrepet i Brussel, bærer alle kjennetegn på en islamistisk terroraksjon. IS har tatt på seg ansvaret for angrepet, men det gjør de jo nesten alltid.

Bruken av bilen som våpen minner om de nylige anslagene i Berlin og i Nice, men heldigvis med færre omkomne. Tre døde. Minst sju i kritisk tilstand på sykehus. Mer enn 30 med lettere skader. Bare tilfeldigheter, selvsagt, at ikke flere er døde.

LES OGSÅ:

Åtte pågrepet etter London-angrepet

Under radaren

Det vi vet om gjerningsmannen, er at han var født i Storbritannia og at han var kjent for etterretningstjenesten i forbindelse med voldelig ekstremisme. Men den saken han i sin tid ble etterforsket for, ligger langt tilbake i tid. Mannen var ikke under aktiv etterforskning nå.

Angrep som dette er meget vanskelige, nesten umulige, å avsløre på planleggingsstadiet. Ingen innkjøp av våpen eller ingredienser til bomber. Ingen kommunikasjon mellom en gruppe av angripere. Bare en forskrudd person og hans tanker. Tanker som ble etterfulgt av handling.

Europa under angrep

Kommentator Frithjof Jacobsen i VG skriver om "Europa under angrep fra flere kanter". Og lenge argumenterer han helt greit. Europa er under angrep, i den forstand at terrororganisasjoner som Islamsk Stat (IS) og al Qaida har erklært krig, og at det særlig i tilfellet IS er snakk om en dommedagskult som tror på et endelig slag mellom Vesten og Islam. Dette er den ideologiske motivasjonen deres. Virkemiddelet er terror, og målet for terroren er å provosere fram mottiltak som radikaliserer ennå flere. Slik skal spiralen stramme seg til, med aksjon og motreaksjon, inntil det endelige slaget står, slaget som islamistene tror skal ende med verdensherredømme for islam.

Men avslutningen til Jacobsen er tvetydig. "Vi må forstå at friheten noen ganger koster", skriver han.

Ok. Hvordan skal dette forstås? Betyr dette at vi må akseptere innskrenkinger i de frihetene vi ønsker å forsvare? I tilfelle ja, konkret hvilke friheter?

De frihetene som ekstremistene, enten de er islamister eller befinner seg på ytre høyre fløy, mest av alt hater, er mangfoldighet, toleranse og ytringsfrihet. Hvor langt kan Vesten gå i å renonsere på disse verdiene, og fortsatt ha troverdighet som et forbilde for resten av verden?

LES OM HVA SOM SKJEDDE I LONDON HER:

Slik skjedde angrepet i London

– Vi er ikke skremt

Det er derfor tusenvis av londonere akkurat nå legger ut meldinger om at de ikke er skremt. Som et ekko av slagordet under bomberegnet under andre verdenskrig; «Keep calm and carry on». Vi lar oss ikke kue, sier de. Våre verdier er sterkere enn terroristenes. Derfor annonserer nå folk på Facebook at de drar til London så snart de kan, for å handle og spasere over Westminster Bridge. En stolt, oppadrettet langfinger til dem som forsøker å skremme oss.

De liberale frihetene er ikke bare noe som skal menes. For å ha verdi, må de praktiseres.

Etterretningen i mange vestlige land har avverget en lang rekke terroraksjoner de siste årene. Noen av de planene som blir forhindret, hører vi ikke om før lenge etterpå. Sannsynligvis er det mange planer som aldri blir kjent utenfor etterretningsmiljøene. Vi skylder dem som jobber med etterretning og antiterror en stor takk. De redder liv. Samtidig skylder vi oss selv aldri å gi etterretningstjenestene så frie tøyler at vi risikerer å kompromisse med de verdiene vi ønsker å forsvare. Etterretningen må være underlagt demokratisk kontroll, og den må stå til ansvar for innbyggerne som har gitt dem mandat.

Redd = sint

Utryggheten og redselen som mange føler hver gang noe slikt som dette skjer, er det umiddelbare målet til terroristene. Når folk er redde, blir de sinte, og når folk er sinte tar de dårlige valg.

Strategien mot ekstremistisk terror er nødt til å være sammensatt. Det er enkelt å snakke om å "rive opp" og "ødelegge" IS og andre terrornettverk. Det er en helt annen affære faktisk å gjøre det. Krigen mot IS i Syria raser videre, men etter alle bombene som er sluppet, lever lederen i IS, Abu Bakr al-Baghdadi, fortsatt. Organisasjonen har fortsatt tusenvis av krigere og millioner av dollar i banken. IS har rike støttespillere i land som Norge regner som "viktige allierte".

Frihet må praktiseres

Jeg sier ikke at vi ikke skal krige mot IS. Det må vi nok. Men vi skal også huske på at hver bombe som bommer på målet og treffer et sykehus eller en skole, er et mer effektivt rekrutteringsvåpen enn noen propagandavideo. Hvert smilende møte mellom våre statsledere og korrupte ledere i arabiske land er en provokasjon mot dem som undertrykkes av de samme lederne. Hver stemme til høyrepopulister som vil forby Koranen eller nekte kvinner å bære hijab er en gavepakke til miljøene som rekrutterer dem som føler seg som annenrangs borgere.

De liberale frihetene er ikke bare noe som skal menes. For å ha verdi, må de praktiseres.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Stupebrett i Stavanger ble fjernet umiddelbart etter dybdemåling

 2. Forbrukerrådet frykter uforståelig nettleie for folk

 3. Byfjordtunnelen er åpen for fri ferdsel igjen

 4. KrF nekter å gi opp håpet om bioteknologiloven

 5. Britisk regjerings­medlem trekker seg

 6. Johaug løper Bislett-distanse alene i jakten på VM-kravet

 1. Terror
 2. London
 3. Den islamske staten (IS)
 4. Etterretning
 5. Demokrati