Vi må dyrke selv!

GJESTEKOMMENTAR: Støre-regjeringen er kjemisk fri for rogalandske statsråder. Man kan velge å skylde på Støre, eller man kan plassere ansvaret der det hører hjemme, hos Ap og Sp lokalt.

Årsaken til at Jonas Gahr Støre ikke har funnet noen fra Rogaland etter at alibiet Hadia Tajik måtte gå, er at det ikke finnes flinke nok politikere i Rogaland, skriver Trond Birkedal.
 • Trond Birkedal
  Skribent
Publisert: Publisert:

En regjering skal ideelt sett bestå av de flinkeste politikerne partiene har. Årsaken til at Støre ikke har funnet noen fra Rogaland etter at alibiet Hadia Tajik måtte gå, er at det ikke finnes flinke nok politikere i Rogaland – utenom de som har verv de ikke vil forlate.

Eksempelvis Kari Nessa Nordtun og Dag Mossige.

Ta vare på talentene

Dersom vi skal unngå å havne i en lignende situasjon i fremtiden, nytter det ikke å klage på at vi ikke er representert. Da må vi sørge for at vi har så mange flinke folk at en statsminister ikke kommer utenom Rogaland når regjeringen skal settes sammen.

I dag er det sånn at det er dyktige ungdommer i de fleste partiene, men så flytter de til andre deler av landet for å studere, finner seg partner og kommer aldri tilbake. Verken til Stavanger eller politikken.

Partiene må vise at de vil satse på disse talentene. Før, da velgerne kunne stryke kandidater på listene, var det spesielt unge, kvinner og de med eksotiske navn som ble strøket. I dag, når man er avhengig av ekstrastemmer fra velgerne for å klatre opp på listen og bli valgt inn, ser vi at snittalderen blir høy. Ved inngangen til 2022 var gjennomsnittsrepresentanten i Stavanger kommunestyre rett under 48 år.

I tillegg til å prøve å hjelpe talentene inn i kommunestyret, eksempelvis ved å forhåndskumulere dem, bør en se til disse når en skal ansette valgkampmedarbeidere, sekretærer og politiske rådgivere.

Les også

Politikerne graver sin egen grav med sin egen bruk av penger

Fremtidens ordførere og statsråder

Jeg har kartlagt hvem som regnes som talenter i de forskjellige partiene. Dette er navn vi kanskje får høre mer til i fremtiden, og som kanskje på et tidspunkt er selvsagte statsrådsemner fra Rogaland. Det er flere talenter enn de som nevnes her, men antallet er begrenset av plasshensyn.

I Høyre nevner flere Mille Sofie Kvanli (17), leder i Rogaland Unge Høyre, som et talent. Hun er allerede Høyres ungdomskandidat til fylkestinget og blir da fort fast medlem etter valget. Jonas Molde Hollund (21) beskrives som meget erfaren til tross for alderen og driver med studentpolitikk på UiS i tillegg til studier. Han er vara til kommunestyret i dag.

Fra SV trekkes det frem to navn, Lone Sjo Fredriksen og Lene Sander Christensen, begge 19 år. Fredriksen er allerede medlem av landsstyret til SU og beskrives som en dyktig taler. Christensen beskrives som god til å aktivisere unge til politisk arbeid. Hun er et av skoledebattant-talentene i partiet.

Les også

Sp’s oppskrift på bråk

Unge talenter

Det gror også bra i Ap’s rekker. Lykke Sofie Dalva Borge (17) er leder av Stavanger AUF og beskrives som en dyktig lokallagsleder og fremragende taler. Henrik Hoeven (18) er et annet navn som nevnes. Han har markert seg som en ivrig skribent og beskrives som en dyktig verver og flink med sosiale medier.

I Frp kommer en ikke utenom 21 år gamle Mathias Renberg. Han beskrives som et av de største talentene siden Atle Simonsen, har levert gode skolevalgresultater og har markert seg med innlegg i Aftenbladet som skaper debatt og har allerede debutert på Dagsnytt 18. Han er i dag sentralstyremedlem i FpU og Rogaland FpUs kandidat til fylkestinget. Renberg er også den eneste kandidaten som ble trukket frem av politikere utenfor eget parti i kartleggingen.

Blant KrFs talenter er det Ingrid O. Hovland (17) som nevnes hyppigst. Hun har finpusset ungdomspartiets profil i sosiale medier og beskrives som engasjert og engasjerende. I MDGs rekker nevnes Truls Lunde (25), opprinnelig fra Suldal men bosatt i Stavanger, som et talent. Han er noe så sjeldent som en MDG-er som jobber i oljå.

Les også

Rødlistede rogalendinger

Gjort seg bemerket

I Sp er det to navn som går igjen. Halvard Bøe (24) driver eget foretak, er engasjert lokalt og brukes av partiet til markedsføring. Henrik Hageland (23) er landssekretær for Senterungdommen og dermed allerede sentral i partiet.

Fra Venstre er Thomas Merkesdal Hall (23) og Hedda Furenes (19) navn å merke seg. Furenes er leder av Stavanger Unge Venstre og har markert seg som en dyktig debattant og flink til å sette seg inn i saker. Hall sitter i fylkesstyret og beskrives som en dyktig taler som gjorde seg bemerket på Rogaland Venstres årsmøte i vår.

Rødt trekker frem Magnus Barka Hjelle (19) og Mona Lill Angell-Olsen (18). Hjelle berømmes for å ha økt medlemstallet i Stavanger RU gjennom pandemien og beskrives som en leder som løfter frem andre. Angell-Olsen beskrives som uredd og god retoriker og er et politisk og sosialt midtpunkt i ungdomspartiet.

Les også

Politisk erfaring er en viktig kompetanse

Kommentarfeltet klikker

Dette innlegget blir sikkert slaktet av mange i kommentarfeltet. Særlig av folk som mener politikk bør være forbeholdt de som har minst 20 års yrkeserfaring, helst fra det yrket de selv står i.

Jeg har tidligere skrevet hvorfor jeg er uenig. Politikk er et fag, da må vi tørre å dyrke de flinkeste, samtidig som vi har rom for alle som bare ønsker å drive med det på fritiden.

Det er ikke Støre sin feil at vi ikke har statsråder fra Rogaland. Partiene i Rogaland, og kanskje spesielt i Stavanger, må sørge for at vi aldri igjen kommer i en situasjon hvor vi ikke har gode nok folk til å være statsråder.

Les også

 1. – Det er broilerne som styrer best

 2. De siste periodene har vi sett splittelser i flere partier

Publisert:
 1. Politikk
 2. Hadia Tajik
 3. Rogaland
 4. Støre-regjeringen
 5. Trond Birkedal

Mest lest akkurat nå

 1. Fem rekkehus totalskadd - naboer er evakuert

 2. Viking sjokkerte i Roma­nia etter mareritt­start: – Jeg er utrolig stolt

 3. Påkjørt bakfra på Madla­veien

 4. Overlegent EM-gull til Jakob Inge­brigtsen: – Klarer ikke glede meg lenge over gullene

 5. Apple melder om alvorlig sikkerhetssvikt

 6. Stenger rund­kjøring på Forus i over tre år: – Å reise kollek­tivt kan være et alternativ