Trump går mot gjenvalg, dessverre

Det demokratiske parti kan selv være skyld i at president Trump får fire nye år i Det hvite hus etter presidentvalget i 2020.

Fire nye år? Se ikke bort fra det.
 • Jonas Vikingstad
  Jonas Vikingstad
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Få hadde forventet utfallet av novemberdagen 2016. Eiendomsmogulen og sladrebladprofilen ble president. Nå, snart fire år senere er det samme utfallet ikke like usannsynlig, tvert imot.

Valget i 2016 var like mye et valg mot Hillary Clinton som det var for Donald Trump. 2020-utgaven kan ha noen av de samme særtrekkene. Det demokratiske parti har siden valgnederlaget i 2016 lett etter en profil og identitet, som mange mener de manglet i 2016. Hva de lander på vil være avgjørende for hvem som inntar Det ovale kontor etter valget.

Det var Trump som i 2016 gikk seirende ut etter å ha slått den soleklare forhåndsfavoritten, Hillary Clinton i presidentvalget.
Les også

Aftenbladet mener: Donald Trump er verdens mektigste rasist

Demokratene vant stort i mellomvalget i 2018 da de overtok flertallet i Representantenes hus. De nye representantene kjennetegnes ved at de er mer progressive, flere kvinner og flere med minoritetsbakgrunn.

Dette har tydeligvis gitt mersmak. Blant demokratenes mange presidentkandidater finner vi politikere som ønsker en fullstendig overhaling av både forsikringssystem og innvandringspolitikk. Dette kan bane vei for fire nye år for Donald Trump.

Les også:

Les også

Trump: – Jeg har ikke ett rasistisk bein i kroppen

Blant andre har senator Elizabeth Warren tatt til ordet for å forby private helseforsikringer. Andre tar til ordet for tilnærmet åpne grenser. Med dette risikerer demokratene fire nye år med Trump, to nye høyesterettsdommere og fire nye år med kvinnehat og rasisme fra Det hvite hus.

Elizabeth Warren er senator fra Massachusetts og presidentkandidat fra Det demokratiske parti. Hun ønsker å forby private helseforsikringer i USA.

For en stund tilbake twitret presidenten at fire kvinnelige demokrater fra Representantenes hus burde komme seg tilbake hvor de kom fra. De fire kvinnene med minoritetsbakgrunn utgjør den såkalte «squad».

Man forventet gjerne at de mer moderate republikanerne, de som holdt seg for nesen da de stemte Trump i 2016, for alvor skulle vende presidenten ryggen etter dette. Slik skjedde ikke. Presidentens støtte innad i eget parti økte med 5 prosent i kjølvannet av kontroversen.

Les også:

Les også

Trump mener kongresskvinner bør si unnskyld

Les også

Trump fortsetter hetsen, men unngikk riksrett

De fire kvinnene som utgjør «the squad» i Representantenes hus som ble angrepet på rasistisk vis i et par Twitter-meldinger fra Donald Trump. Fra venstre: Ayanna Pressley, Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar og Rashida Tlaib.

Sammenlignet med andre presidenter gjør ikke Trump det mye dårligere på meningsmålingene. I juli måned, tre år etter innsettelsen har Trump omtrent den samme støtten fra folket som Obama hadde tilsvarende tid i sin første periode som president.

Som president har Trump egentlig ikke fått til så mye. Han mislykkes ved å fjerne Obamacare, han fikk ikke tilstrekkelig finansiering av grensemuren (som han for øvrig sa at Mexico skulle betale), og han fikk ingenting ut av den 35-dager lange nedstengningen av den føderale staten i desember i fjor.

Les også:

Les også

Mueller innfridde neppe Demokratenes forventninger

Lite av betydning har blitt gjort under Trumps presidentperiode.

Hvorfor går likevel den kontroversielle presidenten mot et mulig gjenvalg? Støtten fra Trumps kjernevelgere er relativt stabil og han kan vinne over flere tvilere (slik han også gjorde i 2016) fordi demokratene insisterer på en revolusjon.

Les også:

Les også

Biden i fritt fall etter katastrofal måling

Les også

Trump ber kvinnelige demokrater med innvandrerbakgrunn forlate USA

Demokratene må velge en kandidat som vinner tilbake den hvite middelklassevelgeren og hvite arbeiderklassekvinner. De velgerne som vendte Clinton ryggen i 2016, og de som under tvil ga Trump en sjanse. Sinnet mot Trump har ført Det demokratiske parti lengre mot venstre. Om demokratene velger en kandidat for langt ut til venstre kan de glemme de tvilende republikanerne, og arbeiderklassevelgerne som de delvis vant tilbake i mellomvalget.

Det viktigste for demokratene nå må være å vinne Det hvite hus. La revolusjonære løfter ligge. Om de ikke er villig til dette kan det ha et annet opprørsk resultat.

Om demokratene lander på en kandidat som går inn for forbud mot privat helseforsikring (som dekker nesten 250 millioner amerikanere) og åpne grenser kan vi få fire nye år med en rasistisk, klimaskeptisk, kvinnefiendlig president.

Og det kan de skylde på seg selv.

Publisert:
 1. Amerikansk politikk
 2. Det hvite hus
 3. Donald Trump
 4. Elizabeth Warren
 5. Hillary Clinton

Mest lest akkurat nå

 1. – Julebordsesongen er nå avlyst

 2. Slik ble Rogalands 20 rikeste gode for 15 milliarder

 3. Falske eposter utgir seg for å være fra Helsenorge

 4. Bensinstasjonssjefen på Ålgård tjente over 15 millioner i fjor

 5. Da julebordet ble avlyst, fikk Morten en idé

 6. Kjempeopplegg!