Steve Bannons strategi for ny seier for Republikanerne, og for å berge Trump fra å bli avsatt

GJESTEKOMMENTAR: Skal Trump unngå å bli stilt for riksrett, må han vinne mellomvalget til Kongressen for Republikanerne 6. november. Da må valgkampen handle om innvandring, handel og jobber, mener Steve Bannon.

«Kampen mellom nasjonalister og globalister står om de fundamentale røttene av hva USA er, hva USA skal være. Dette er veldig sunt, og jeg tror dette kommer til å fortsette lenge. Vi har mye mer kamp og mange flere arr foran oss», sier Steve Bannon.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Republikanerne står overfor dårlige utsikter i høstens mellomvalg til Kongressen. Men det behøver ikke å være slik, sier Steve Bannon, den sparkede sjefideologen bak den populistiske bølgen som løftet Donald Trump inn i Det hvite hus.

«Hvis Republikanerne fortsetter på den stien de er på», sa Bannon til meg sist uke, «vil de miste 40 seter i Representantenes hus, og president Trump vil bli stilt for riksrett.»

Så presenterte han meg for et alternativ som slår meg som smart, en strategi som Trump selv instinktivt ser ut til å ta til seg.

Nye stridslinjer

Bannon var i Roma for å lære og for å gi støtte til den uvanlige koalisjonen av populister og nasjonalister som fikk halvparten av stemmene i valget i Italia og nå skal regjere. Bannon ser den typen koalisjon som sitt mål for USA − en miks av venstre og høyre, unge og gamle.

«Europa er omtrent ett år foran USA. […] Du ser populistisk-nasjonalistiske bevegelser for reform er. […] Du kan begynne å se at elementer fra Bernie Sanders kombinert med Trump-bevegelsen blir en dominerende politisk kraft i amerikansk politikk.»

For eller imot Trump

Det republikanske partis strategi virker, så langt, å være å gjøre mellomvalget til en serie av lokale dueller med fokus på skattekutt og helseøkonomi. Bannon ser dette som fundamentalt misforstått. «Du må gjøre valget nasjonalt,» sier han. Bannon forstår at velgerne stemmer mer ut fra magefølelsen enn ut fra innviklede skatteanalyser:

«Dette kommer til å bli et følelsesbetont valg − enten er du på lag med Nancy Pelosi (Demokratenes majoritetsleder i Kongressen), eller du er på lag med Donald Trump. […] Den 6. november i år blir Trumps andre ‘presidentvalg’.»

Bannon er mest opptatt av innvandring, for det er saken som treffer både hodet og hjertet. «Innvandring handler ikke bare om suverenitet, det handler om jobber». Han mener at Trump-koalisjonen kan tiltrekke seg opp mot en tredel av demokraten Bernie Sanders’ tilhengere, som mener at utenrikshandel og innvandring har skapt en urettferdig konkurranse om jobbene, spesielt for den svarte arbeiderklassen og spansktalende. Han argumenterer for å appellere direkte til dem, og sier:

«Du kommer ikke til å kunne få spansktalende og svarte fra STEM-fagene i grunnskolen (naturfag, teknologi, engineering og matematikk) til de beste teknologiskolene […] og til de gode jobbene i Silicon Valley hvis du ikke begynner å begrense H-1B-visumene og den urettferdige konkurransen […] fra Asia og Sørøst-Asia.»

Helt feil, og helt rett

Dette slår meg som helt og holdent feil. Grunnen til at ikke mange nok svarte og spansktalende studenter ender opp i Silicon Valley, har mye mer å gjøre med et ødelagt skolesystem, spesielt for fattige barn, enn det beskjedne antallet dyktige asiatiske innvandrere som får jobbvisum. Det mest sannsynlige resultatet av å begrense disse visumene, er at talentfulle innvandrere ganske enkelt drar andre steder − til Canada, Storbritannia, Australia − og starter vellykkede selskaper der. Og det er faktisk mange bevis på at dette allerede skjer.

Men Bannon har rett i at dette er en strålende valgstrategi. Ideen om sterkere innvandringskontroll har unektelig bred appell. Det demokratiske partiet er for langt til venstre i mange av disse sakene og omfavner konsepter som trygg-havn-byer, noe som bare forsterker bildet av et parti som er mer opptatt av rase, identitet og multikultur enn rettsstaten.

Der Bannon er analytisk og historisk orientert, er Trump instinktiv. Men presidenten ser ut til å oppfatte situasjonen på samme måte. Sist måned skrev jeg at Trump ville forsøke gjøre valgkampen til et spørsmål om innvandring, og la til: «Bli ikke overrasket om han også velger noen fighter med svarte idrettsstjerner eller ofre for politivold de neste månedene.»

De siste ukene har presidenten kalt innvandrergjenger «dyr» og foreslått at football-spillere som stille protesterer mot politivold mot svarte, forlater landet.

Les også

Zakaria, januar 2018: «Steve Bannon har et poeng»

Hardere tider

Bannon mener at Trump kun er i starten av å «nasjonalisere» mellomvalget til Kongressen ved å få det til å handle om innvandring. Han spådde at den neste, store striden vil bli om den foreslått muren langs grensen til Mexico:

«Muren er ikke bare en totempåle. Muren er helt sentral i hans program. […] Når vil kommer til 30. september, og hvis Kongressens bevilgningsvedtak ikke inneholder midler til å bygge muren helt og fullt, […] tror jeg han vil stenge ned statsapparatet.»

Dessverre, men ikke overraskende, tror ikke Bannon at motsetningene og bitterheten forsvinner i USA med det første: «Kampen mellom nasjonalister og globalister står om de fundamentale røttene av hva USA er, hva USA skal være», sier han. «Dette er veldig sunt, og […] jeg tror dette kommer til å fortsette lenge. […] Vi har mye mer kamp og mange flere arr foran oss.»

Les også

Zakaria, mai 2018: «Trump vet nøyaktig hva som trigger kjernevelgerne hans: Frykten for innvandring»

Les også

Zakaria, desember 2017: «Trump forstår kanskje velgerbasen bedre enn vi gjør»


Publisert: