Birgitte fortjener dette

Kripos feller i realiteten en hard dom over etterforskningen av drapet på Birgitte Tengs.

Politimester Hans Vik (til venstre) og leder for Kripos' spesialavdeling for eldre kriminalsaker, Espen Erdal, under onsdagens pressekonferanse i Haugesund.
 • Harald Birkevold
  Harald Birkevold
  Kommentator
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Uten de store ord eller fakter feller Kripos' avdeling for etterforskning av gamle og alvorlige kriminalsaker, den såkalte "Cold case"-gruppa, en hard dom over det etterforskningsarbeidet som er gjort i den uløste drapsgåten fra 1995.

Etter at 17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet drept 6. mai, startet en omfattende etterforskning som, sett i ettertid, fulgte to blindspor. Først ble noen lange, lyse hårstrå som ble funnet i hånden til Birgitte ansett å komme fra gjerningsmannen. Dette førte til at alle som ikke passet med et slikt utseende ble utelukket. Da det høsten 1996 ble fastslått at hårene likevel var Birgittes, konsentrerte etterforskerne seg i stedet om fetteren til Birgitte. I februar 1997 ble han siktet for drapet, og etter lange avhør tilsto han. Denne tilståelsen trakk han raskt etter tilbake.
Likevel ble han dømt i Karmsund tingrett, men seinere frifunnet i Gulating lagmannsrett i 1998. Han ble like fullt dømt til å betale erstatning til Birgittes foreldre. Denne erstatningsdommen har han i årene etter forsøkt å få omgjort.

Sterkt budskap

Siden januar har spesialistene fra Kripos sett på saken på ny, og selv om det ligger utenfor deres mandat å felle en dom over kvaliteten på den etterforskningen som ble gjort opprinnelig, var det selvsagt umulig å komme utenom en vurdering av nettopp dette.

Og det er et sterkt budskap når Kripos konkluderer med at fetterens forklaring og tilståelse ikke skal legges til grunn når saken nå blir gjenåpnet. Avhørssituasjonen, der fetteren i dager i strekk ble utsatt for lange og utmattende avhør, og der han ble "hjulpet" til å huske de rette detaljene, var en svært tvilsom metode. I tillegg ble det ikke foretatt en fortløpende loggføring av samtalene, og fetteren hadde tidlig fått detaljert kunnskap om etterforskningen og åstedet, noe som kan ha satt ham i stand til å konstruere en troverdig, men usann, forklaring om hendelsesforløpet.

Det er kjent også fra andre etterforskninger som har båret galt av sted at det kan være katastrofalt når etterforskerne for tidlig låser seg til ett bestemt hovedspor. Den tidlige fasen i en etterforskning, altså mens vitner husker best, mens spor fortsatt finnes intakt, er ofte helt avgjørende. Nå, så lang tid etterpå, er det selvsagt mye mer krevende.

LES OGSÅ:

Tengs-forfatter: – Prestisjen tok overhånd

Saken kan løses

Men når Kripos likevel anbefaler å åpne etterforskningen, og Sør-Vest politidistrikt tar dette rådet til følge, ligger det i dette at politiet nå mener at det er en realistisk sjanse for å løse saken. Hvis ikke, hadde de ikke vært villige til å bruke så mye ressurser på den. 58 nye tips har kommet inn mens Kripos har jobbet med saken siden januar. Blant disse, men selvsagt også i det gamle og omfattende materialet som nå skal gjennomgås på ny, kan svaret ligge.
Utviklingen i teknologien for å analysere biologiske spor, i form av DNA, har tatt lange skritt siden slutten av 1990-tallet. Men det er ikke sikkert at det er slikt som vil føre til det eventuelle gjennombruddet. Det kan også komme som følge av godt, gammeldags politiarbeid. Vitneavhør. Nye tidslinjer for hendelsesforløpet. Sjekking av interessante personer og kjøretøy.

Dype sår

Det er oppløftende å se at politiet er villige til å sette inn store ressurser på å oppklare denne tragiske saken. Like viktig som ressursene er at alle de involverte er villige til å legge all prestisje til side for å finne svar. Det kan være krevende å erkjenne at man har gjort feil, og enda mer krevende å ta konsekvensen av dem. Men denne saken fortjener nettopp det.

For familien til Birgitte Tengs ligger håpet nå i at en ny etterforskning kan gi dem de svarene de trenger for å komme videre. Drapet på Birgitte tok ikke bare et uskyldig liv, men sprengte et lite lokalsamfunn i biter. Hvis de bitene nå kan settes sammen igjen, er det ingen liten prestasjon.

Publisert:
 1. Birgitte-saken
 2. Kripos
 3. Sør-Vest politidistrikt
 4. Drap

Mest lest akkurat nå

 1. Da den hostende babyen ble lagt inn, ble legene forbløffet. 2000–4000 små barn kan bli innlagt i Norge i vinter, tror FHI

 2. Det moren hørte gjennom døren avdekket et pedofilt nettverk gjennom 20 år

 3. Hyllet Viking-innbytterne etter Molde-poeng: – Impon­erende

 4. Båt på grunn ved Sandøya i Stavanger

 5. FHI: Nedgang i hjerte­sykdommer under pandemien

 6. Dobbelt­draps­dømt (20) døde i fengsel