Kvinner trenger sterke menn

KOMMENTAR: I Equinor og næringslivet ellers er kvinner en mangelvare i toppledelsen. Det kan sterke mannlige ledere gjøre noe med.

Margareth Øvrum er en av tre kvinner i konsernledelsen i Statoil. Resten av de 11 er menn. I bakgrunnen konsernsjef Eldar Sætre og finansdirektør Hans Jakob Hegge. Foto: Jon Ingemundsen

 • Hilde Øvrebekk
  Hilde Øvrebekk
  Kommentator
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Tirsdag var det generalforsamling hos Statoil/Equinor. Aksjonærer og tillitsvalgte stod i kø for å si sin mening om det nye navnet.

Men en aksjonær tok opp noe jeg bet meg merke i: Kvinneandelen i selskapet.

Jon Erik Reinhartsen er styreleder i Equinor. Statoil har i sin 46 år gamle historie bare hatt en kvinne i styrelederstolen, Kaci Kullmann Five. Og hun var bare konstituert. Det har aldri vært en kvinnelig konsernsjef, og antallet kvinner i konsernledelsen har aldri vært mer enn tre.

Les også

Avkastning med god samvittighet?

Mangfold

Equinors mål er å øke mangfoldet, sa Reinhartsen fra talerstolen. Dette gjelder spesielt kvinner, som selskapet den siste tiden har blitt utfordret på etter at de bare klarte å finne tre kvinner av totalt 11 til konsernledelsen.

Styrelederen sier det er bra å bli utfordret, og innrømmer at det ennå er mer de kan gjøre på dette området. Men så sier han noe annet.

Han sier at en stor andel av de nye talentene selskapet tar inn er kvinner. Og at kvinneandelen i de tre øverste ledersjiktene i Equinor er på 37 prosent. Det samme argumentet brukte tidligere konsernsjef Helge Lund i 2004, da han fikk kritikk for lav kvinneandel i konsernledelsen.

Men det er ikke der problemet ligger. For når konsernledelsen har en kvinneandelen på bare 27 prosent, er ikke det godt nok. Og, ifølge selskapets årsrapport, var andelen kvinner i lederstillinger totalt i Statoil på 28 prosent i 2017. Det er heller ikke bra.

Aksjonæren var ikke fornøyd. Hun mener det har vært snakket om tiltak og mål i flere tiår, uten at det har skjedd så mye mer på toppledernivå.

Les også

Mindre ytringsfrihet enn den som er i oljebransjen, skal du lete lenge etter

Kritikk

Et dypdykk i Aftenbladets arkiver viser at hun har rett. Helt fra 1990-tallet har selskapet fått kritikk fra ulike hold for den lave kvinneandelen i konsernledelsen.

For eksempel i 2007, da daværende likestillingsminister Karita Bekkemellem beklaget sterkt at StatoilHydro ikke hadde funnet plass til flere kvinner i ledelsen.

- Jeg hadde jo håpet at den nye og radikale loven om 40 prosent kvinnerepresentasjon i styrerommene i ASA-selskaper, skulle ha innflytelse også på ledersammensetningen ellers i selskapene, sa hun da.

Og målet om 40 prosent kvinner i styret har Statoil/Equinor nådd. Der er fire av 10 medlemmer kvinner. Men i konsernledelsen mangler det to kvinner for å nå dette målet.

Og det er ikke bare Equinor som ikke klarer å rekruttere kvinnelige toppledere.

Les også

Er dette Equinors oljesand?

13 prosent kvinner

Ifølge SSB er det næringslivet, utenom forsvaret, som er dårligst på å rekruttere kvinner til toppledelsen. Bare 13 prosent av toppledelsen i næringslivet er kvinner.

Samuli Knüpfer, professor ved Institutt for finans ved Handelshøyskolen BI fulgte sammen med andre forskere 24.000 ledere i offentlige og private virksomheter i Sverige over 20 år.

Studien viser at kvinner stort sett skårer bedre enn menn både i utdanning, erfaring og karrierevalg som fører til toppen. Kvinnene velger blant annet i større grad utdanning rettet mot en lederkarriere. De har også lengre relevant arbeidserfaring enn menn.

Hvis kvalifikasjoner hadde ført til lederstillinger, hadde kvinnene dominert i toppstillingene, og ikke omvendt, mener Knüpfer.

Det er faktisk mindre enn halvparten så sannsynlig at en kvinnelig leder blir toppsjef i en stor bedrift enn sin mannlige kollega, viser studien. Og det er enda mindre sannsynlig at hun vil havne blant de ti prosent av lederne som tjener mest.

I denne studien er det barn som får skylden.

Les også

Statoil omorganiserer ledelsen

Uformelle nettverk

Men resultatene fra den siste Lederskapsundersøkelsen Statistisk sentralbyrå (SSB) gjennomførte for Institutt for samfunnsforskning (ISF), viser at det også kan være en annen grunn.

Undersøkelsen ble gjennomført i 2000 og i 2015. Norske toppledere ble spurt om hvorfor en så liten andel av norske toppledere var kvinner. I 2000 svarte de fleste at det skyldtes kvinnene selv. Men i 2015 svarte 75 prosent at en viktig forklaring på mannsdominansen er at for mye av rekrutteringen skjer gjennom uformelle nettverk.

– Det betyr at «Gutteklubben Grei» litt tydeligere ser at det er noe med hvordan vi gjør ting, blant annet i rekrutteringsprosesser, som kanskje fremmer mannlige mer enn kvinnelige kandidater, sa Mari Teigen, leder for CORE – Senter for likestilling på Institutt for samfunnsforskning, til NRK.

Les også

Statoil svikter på likestilling

Sterke menn

I 1984 var gjennomsnittskvinnen i Statoil mellom 21 og 25 år, og hadde kontorjobb. Den typiske statoilmannen var mellom 35 og 40 år, hadde høyere utdannelse og var på vei oppover i selskapet. I 1985 var kvinneandelen i Nordsjøen 3.5 prosent. Da var det naturlig at flest menn var ledere.

Hvorfor nevner ingen en kvinne når det spekuleres i hvem som kan bli den neste konsernsjefen i Equinor?

Men sånn er det ikke i dag. I dag er 30 prosent av de ansatte i Equinor kvinner. Og i 2017 var andelen kvinnelige ingeniører 27 prosent.

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) uttalte om SSB-undersøkelsen at det er bra at det kommer svar på hvorfor noen kvinner hindres i å bli ledere. Og at noe må skje.

– Vi trenger sterke mannlige ledere som tør å rekruttere sterke kvinnelige ledere for at deres egen bedrift skal gjøre det best mulig. Vi trenger flere av de modige mennene som går foran og viser at det er bra for selskapene å gi plass til kvinnene i toppledelsen, sa Helleland.

Hvorfor nevner ingen en kvinne når det spekuleres i hvem som kan bli den neste konsernsjefen i Equinor?

Unge kvinner som har ambisjoner om å bli toppledere, trenger kvinnelige forbilder. Det kan sterke mannlige ledere gjøre noe med.

Equinor og resten av næringslivet trenger mer enn mål, de trenger handling.

Publisert:

Kommentator Hilde Øvrebekk

 1. Nei, regjeringen blander seg ikke inn i hvordan kvinner disponerer liv­moren sin

 2. Å hoppe fra et synkende skip

 3. Høringen om åpningen av Barentshavet sørøst avslører tette bånd mellom olje­industrien og departe­ment

 4. – Hvis regjeringens mål er å få flest mulig menn­esker ut i arbeid, må den vurdere helt nye tiltak

 5. Fortsetter Frp med sitt solospill og nekter å støtte regjeringen, kan det bane vei for et regjeringsskifte til høsten

 6. «Velgerne fortjener å få vite hva Senterpartiet egentlig mener om klima»

 1. Kommentator Hilde Øvrebekk
 2. Kjønn
 3. Næringsliv
 4. Linda Hofstad Helleland
 5. Handelshøyskolen BI