– Massedrapene i USA har den høyeste politiske beskyttelse

Våpenlovene i USA vil ikke endres etter Las Vegas. Ikke etter noe massedrap med angrepsvåpen, faktisk. Ikke så lenge republikanerne bestemmer.

Bare i løpet av 2014 ble det drept over 8000 mennesker med skytevåpen i USA. I perioden mellom massakren i Orlando i juni 2016 og søndagens massedrap i Las Vegas ble 585 drept i masseskytinger i USA. De fleste av dem havner knapt i riksnyhetene.
 • Harald Birkevold
  Harald Birkevold
  Kommentator
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

KOMMENTAR: Han hadde 23 våpen på hotellrommet sitt, 64 år gamle Stephen Paddock, da han åpnet ild fra 32. etasje på hotellet Mandalay Bay i byen Las Vegas. Storspilleren, mangemillionæren og bankraner-sønnen Paddock var et stort sett ubeskrevet blad og ukjent for politiet i den lille byen Mesquite i Nevada, ikke langt fra Las Vegas, hvor han bodde de siste årene av sitt liv.

På en avstand av mellom 400 og 500 meter, en bagatell for en kraftig automatrifle, åpnet Paddock ild. Gang på gang stoppet han for å lade om eller bytte våpen. Så begynte skytingen på ny. Og på ny. Foran scenen befant det seg over 20.000 mennesker som sto tett sammen. Han kunne ikke bomme. I skrivende stund er 59 bekreftet drept og mer enn 520 skadet, flere av dem kritisk.

«Tragedie»

Ingenting i Paddocks bakgrunnshistorie som er kommet fram så langt, indikerer hvordan den 64 år gamle mannen ble den verste massedrapsmannen i USA's bloddryppende historie. Det er fortsatt tidlig, så det er mulig at etterforskningen vil kaste et bedre lys over dette etter hvert, men det er fullt mulig at motivene til Paddock vil forbli et mysterium, ettersom han brukte sitt siste skudd på seg selv og ble funnet død i sin hotellsuite da spesialstyrken til politiet stormet den.

Dette er en «tragedie», som president Trump også har sagt i en av sine berømmelige twittermeldinger. Men knapt noen nyhet. Det eneste med denne episoden som gjør den spesiell, er antallet drepte.

477 dager, 521 episoder

I tiden etter angrepet utført av den USA-fødte IS-sympatisøren Omar Mateen mot en homsebar i byen Orlando i Florida, hvor 49 ble drept og 58 skadet den 12. juni i fjor, har det vært 521 såkalte masseskytinger i USA. På 477 dager.

585 mennesker ble drept og over 2100 skadet i masseskytinger i perioden mellom Orlando og Las Vegas, ifølge The New York Times.
8124 mennesker ble drept med skytevåpen i USA bare i 2014, ifølge statistikk fra det føderale politiet FBI. Da er ikke selvmord medregnet. Terrorangrepet på USA 11. september 2001 krevde 2996 menneskeliv.

Samles i bønn

Var Paddocks handling terrorisme? Det er helt sikkert at dersom Paddock hadde vært muslim, eller innvandrer fra et såkalt muslimsk land, eller etterkommer av en slik innvandrer, ville skuddsalvene i Las Vegas blitt etterforsket - og fordømt - som en terrorhandling. Og Paddocks ugjerning ville ha blitt brukt av presidenten som et argument for hans forslag om å innskjerpe innvandringslovene og stramme til på ulike andre måter, for å "beskytte amerikanske liv". Twitterkontoen til mannen i Det hvite hus ville gått varm.

Les også

Las Vegas-drapsmannen hadde 23 våpen på hotellrommet

Det faktum at Paddock var en hvit amerikaner, gjør at presidenten i stedet kaller hendelsen en «tragedie» som best besvares med bønn og ett minutts stillhet. Det er rett og slett ikke noe annet å gjøre enn å håpe at Gud holder sin hånd over oss, sier Trump da. For hvis det er en ting som er sikkert, er det at han ikke har tenkt å gjøre noe med lovgivningen som lot en mann kjøpe, og seinere sjekke inn på et hotell med, 23 våpen. Blant dem en rekke angrepsrifler med hel eller delvis automatfunksjon.

Et religiøst spørsmål

Det kontinuerlige blodbadet som begås med helt lovlig kjøpte våpen i USA, har den aller høyeste politiske velsignelse.

Ikke bare er «retten til å bære våpen» nedfelt i Grunnloven, men stort sett hele det republikanske partiet, som altså har begge kamrene i Kongressen og (i alle fall i teorien) presidenten, har et nærmest religiøst forhold til å beholde så liberale våpenlover som mulig.

Det er mer eller mindre helt nøyaktig sammenfall mellom fargen på staten og hvor enkelt det er å kjøpe våpen lovlig. I de røde, altså republikanske, delstatene kan man stort sett kjøpe hva man vil, med et minimum av innsats. I tillegg kommer selvsagt at det stort sett også er en enkel affære å få fatt i illegale våpen fra kriminelle.

Maktesløs Obama

Massakren mot en barneskole i byen Newtown i Massachusetts i 2012, der Adam Lanza (20 år, hvit) skjøt og drepte 26 mennesker, blant dem 20 barn på seks og sju år, fikk en tårevåt daværende president Barack Obama til å gjøre et forsøk på å innføre enkelte skjerpelser i våpenlovene. Ikke noe omfattende forbud, men i det minste et krav om bakgrunnssjekk for våpenkjøpere og ytterligere skjerpet, landsomfattende forbud mot enkelte typer automatgeværer og magasiner med ekstra stor kapasitet. Alt ble nedstemt av den republikanske kongressen. I Nevada, for eksempel, er det fritt fram for så store magasiner man bare ønsker.

Alt de folkevalgte kunne tilby, var sine standardiserte, tomme og kyniske forsikringer om at de ba til Gud for ofrene.

Hva er det med USA?

I slike kommentarer som dette, og de må dessverre skrives ofte, er det vanlig å påpeke at det er rart at i andre land med høy våpentetthet, for eksempel Norge eller Canada, forekommer det sjelden drap og enda sjeldnere drap med skytevåpen. Og massedrap med skytevåpen var nærmest ukjent i Norge inntil 22. juli 2011.

En viktig forskjell er at selv om det er mye våpen rundt om i de tusen norske hjem, er dette for en stor del jaktvåpen. Enkeltskuddsrifler og haglegeværer. Ikke håndvåpen og automatrifler. Antallet nordmenn som forsøker å skaffe våpen til «selvforsvar» er heldigvis svært begrenset. I USA, derimot, oppgis behovet for å kunne forsvare seg og sitt ofte som hovedmotiv for å bevæpne seg.

Skuddene i Las Vegas vil ikke endre noe. De som har makt til å gjøre noe med problemet, tilbyr ikke annet enn sine hyklerske bønner og sin likegyldige gud.

Publisert:
 1. Våpen
 2. USA
 3. Våpenlover
 4. Las Vegas
 5. Drap

Mest lest akkurat nå

 1. Stavanger og andre kommuner i hastemøte om korona med helseministeren

 2. Kjerkol varsler nye nasjonale tiltak tirsdag

 3. Den nye reise­livs­direktøren elsker attrak­sjoner som har stått tomme i 76 år

 4. Lervig sykehjem stengt for besøkende

 5. Motstandere og partifeller hyller Kåre Willoch: Hele Norges kloke bestefar

 6. Stålverket på Jørpe­land legges ned – 77 ansatte mister jobben