Parallellsamfunnene blant oss

KOMMENTAR: La den grusomme drapssaken på Storhaug bli utgangspunktet for en bredere debatt om æresvold- og drap i Norge.

Saken mot den tiltalte for dobbeltdrapet på Storhaug har gått i Stavanger tingrett denne og forrige uke.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Natt til 24. juni i fjor ble en mann og en kvinne, Fatima Yasmin Ahmad Al-Banshi og hennes kjæreste Ahed Daher, funnet drept i en loftsleilighet på Storhaug. Det var 43-åringen Sido Sabri Rashid som varslet politiet. Han var Yasmins eksmann.

«Ahed og Yasmin har blitt brutalt angrepet. De var helt forsvarsløse. De ble angrepet midt på natten i deres hjem. Det er en bestialsk sak, rett og slett,» sa bistandsadvokat for Aheds mor, Kjetil Mjaaland, i sin prosedyre forrige fredag.

Ikke uventet

Disse drapene var ikke uventede. 10. juni 2020 anmeldte Yasmin nemlig eksmannen til politiet for trusler. Både hun og den nye kjæresten begjærte at han ble ilagt forbud mot å kontakte dem.

Yasmin hadde anmeldt ektemannen flere ganger.

Politiet har gransket seg selv, og Spesialenheten for politisaker ga Sør-Vest politidistrikt kritikk. Blant annet mener de det er mangelfulle rutiner knyttet til behandlingen av besøksforbud.

Noen nye rutiner er innført og det jobbes med andre tiltak rundt spørsmål om kontakt- og besøksforbud.

Men holder det bare å se på politiets rutiner på dette området?

Les også

Krever lovens strengeste straff for drapstiltalt 43-åring

Ingen anger

Rashid var, ifølge de sakkyndige, tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Drapshandlingene var utført med overlegg, ifølge dommen.

Han sendte også bilder av de avdøde til en slektning, sammen med et taleopptak der han sa at nå var de døde, kort tid etter drapene.

I Sør-Rogaland tingrett ble Rashid dømt til lovens strengeste straff for drapene. Mandag starter ankesaken i Gulating lagmannsrett.

Ifølge bistandsadvokat Mjaaland hadde han ikke vist noen anger gjennom den forrige rettsrunden. Og selv om tiltalte ikke mente at dette var et æresdrap, mente både Mjaaland og aktor, statsadvokat Folke Åmlid, at hovedmotivet for drapene var tap av ære.

Aktor sa i sin prosedyre i tingretten at alle bevis knyttet den tiltalte mannen til drapene. Han erkjente også flere ganger at det var han som drepte de to.

«Jeg ber dere tro meg når jeg sier at jeg ikke ville drepe. Jeg ble tvunget til å gjøre det,» var hans siste ord i retten før han ble dømt.

Les også

To uker etter at Yasmin ba om beskyttelse, ble hun drept

Tap av ansikt

Påtalemyndigheten mente det som må legges til grunn er at det var en konflikt med Ahed, som støttet Yasmin i at hun kunne velge selv hvem hun ville bo sammen med. Yasmin flyttet etterhvert også fra asylmottaket til Ahed.

Dette kunne ikke Rashid akseptere. I det kurdisk/arabiske miljøet ville det bety et tap av ansikt. Han kontaktet derfor mange personer i miljøet som skulle få Ahed til å sende Yasmin tilbake til asylmottaket.

«Han hadde ikke noen andre muligheter til å rense sin ære. Dette fikk han støtte for. Han prøvde å få hjelp fra politiet, men han fikk ikke det. Dette ville i hans hjemland ikke ført til at han ville sitte inne lenger enn 24 timer,» sa aktor i sin prosedyre.

Les også

Dobbeltdrapet på Storhaug: Sør-Vest politidistrikt får kritikk av Spesialenheten

Æresdrap

Det finnes ingen god statistikk på hvor mange av drapene her i landet som skyldes ære. Det finnes heller ikke sikre tall på hvor mange som er utsatt for æresrelatert vold. Men det er helt klart et samfunnsproblem.

Kvinner med minoritetsbakgrunn er mer utsatt for æresrelatert vold.

For eksempel er kvinner og barn med innvandrerbakgrunn klart overrepresentert ved krisesentrene. Tall fra 2018 fra Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) viste at 65 prosent av beboerne på landets krisesentre hadde innvandrerbakgrunn.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) skrev i en rapport i fjor at unge med foreldre født i Midtøsten, Nord-Afrika, Somalia, Sri Lanka, Pakistan, og Sør- og Øst-Asia hadde noe økt sannsynlighet for å oppleve negativ sosial kontroll sammenlignet med befolkningen for øvrig. Det viser at disse holdningene får lov å leve i Norge, til tross for en rekke forsøk på å slå dem ned.

Æresrelatert vold og drap blir ofte satt i sammenheng med religion, og da spesielt islam. Men forskning fra forskjellige land viser at denne praksisen ikke nødvendigvis har noe med religion å gjøre, men med en kultur og en praksis som stammer fra klanssamfunn.

Men uansett hva det handler om, er dette ikke noe vi kan akseptere.

Les også

Domfelt far til datteren som han truet på livet: «Din far er ikke sint på deg, og heller ikke familien er sint på deg»

Parallellsamfunn

Denne saken handler ikke bare om en forsmådd ektemann som ble forlatt av sin kone og som gjorde noe grusomt. Den viser også fram et parallellsamfunn, der også flere av vitnene i tingretten ga uttrykk for at det burde være en formildende omstendighet at det handlet om ære.

Mens det i virkeligheten bør være det motsatte. Handler det om ære, handler det også om overlegg. Det slo også tingretten fast: At drapene var æresrelaterte er straffskjerpende, stod det i dommen.

Dette er en gruppe mennesker som ikke forholder seg til norske lover og regler eller til norske myndigheter, men som heller lytter til folk i sine egne subkulturer når konflikter skal løses.

Ett av vitnene var for eksempel en mann som sitter i fengsel for å ha drapstruet sin sønn fordi han nektet å drepe sin søster som hadde en kjæreste faren ikke aksepterte.

Ifølge forsvarer Odd Rune Torstrup har den tiltalte vært omringet av mennesker med «et forkvaklet menneskesyn». Men når disse finnes blant oss, må vi ta et oppgjør med det.

Les også

Jenta som skulle knuses med skam

Utenfor det norske samfunn

Det er bra at politiet finner gode løsninger på konkrete mangler. Men det som er vel så viktig i denne saken, er å anerkjenne at det bor mennesker blant oss som ikke er integrerte, og som lever sine liv helt utenfor det norske samfunnet.

Det er disse miljøene og holdningene både politiet, andre instanser og norske myndigheter bør ta på alvor og ta en grundig gjennomgang av.

Skjer ikke det, vil det fortsette å komme nye saker som denne.

Så la denne grusomme drapssaken på Storhaug bli et utgangspunkt for en bredere debatt om æresvold- og drap i Norge, og bakgrunnen for disse.

Publisert: