De introvertes «hevn»

KOMMENTAR: Det må være lov å synes hjemmekontor er pyton, at åpne landskap er helt topp, at man trenger sosial kontakt på jobb og at å jobbe hjemmefra ikke er mer effektivt. Eller er det sånn at hele Norges befolkning har blitt introverte?

Hjemmekontor fungerer godt for noen, men det betyr ikke at de må bli normen, argumenterer Hilde Øvrebekk.
 • Hilde Øvrebekk
  Hilde Øvrebekk
  Kommentator
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

«Denne tiden har vært en øyeåpner for andre måter å jobbe på», sa Telenor-sjef Sigve Brekke i juni.

Han mente at erfaringene fra koronautbruddet var så positive at han like godt bestemte at de ansatte selv kan få velge hvor jobben skal utføres, om det er på jobb, hjemmefra eller hytta.

I framtiden ser han for seg en løsning der ansatte møter på jobb tre dager og er hjemme to dager i uka.

Les også

Under koronakrisen har vi gått hverandre på nervene. Hvordan kan vi redde sommerferien?

Fortreffelighet

Brekke er blant de mange som i løpet av kort tid har blitt begeistret over hjemmekontorets fortreffelighet. Og så er det jo så effektivt, har vi fått høre. Og det er så fantastisk når vi kan komme inn i stuene til den ene etter den andre, uten å måtte bevege seg en meter.

For arbeidsgivere kan det dreie seg om en mulighet til å spare penger. Sitter en god del av arbeidstakerne på hjemmekontor, kan dette gi en mulighet til å spare penger på kontorbygg. Det handler om litt det samme som da det ble populært å fjerne cellekontorene, og heller la de ansatte sitte tettere i åpne landskap.

Men for arbeidstakerne handler det også om en annen dimensjon, nemlig om man er introvert eller ekstrovert.

Les også

Hun var «beviset på at det norske samfunnet går i oppløsning»: – Du kan ikke bli likt av alle, da kan du ikke ha en sånn jobb

Hjemmekarantene kan jo bety at en kan jobbe fra terrassen også.

Personlighetstyper

Introvert og ekstrovert er personlighetsbeskrivende uttrykk som ble brukt av Carl Gustav Jung i hans typelære om mennesker. De to er motsetninger, der ekstroverte mennesker er sosiale, pratsomme, kontaktsøkende, ikke så redde for å dumme seg ut, og de liker nyhet og variasjon.

En person som sjelden tar kontakt med andre, er sky i sosiale sammenhenger, har oppmerksomheten rettet mot sine indre opplevelser og gjerne foretrekker aktiviteter alene, kalles introvert.

I dag tenker man ikke på disse to personlighetstypene som enten eller, men at de finnes flere nyanser. Likevel er det mennesker som er mer introverte, og andre som er mer ekstroverte. De såkalt introverte må «lade opp» energi for å kunne være sammen med andre, mens de ekstroverte må være med andre mennesker for å få energi.

Det anslås at mellom en tredel og halvparten av oss er introverte.

Les også

Advarer mot å la hjemmekontor bli permanent

Hjemme og borte

Et åpent kontorlandskap kan være vanskelig for introverte, men kan samtidig være stimulerende for ekstroverte. Støy og distraherende lyder kan ofte ødelegge mer for prestasjonen for introverte enn for ekstroverte.

Dette kan gå ut over trivsel, jobbinnsats og jobbengasjement hos den introverte. Men å være på hjemmekontor kan ha den samme effekten for dem som passer bedre inn i kategorien av ekstroverte.

Å jobbe hjemmefra kan for noen bety redusert reisetid til og fra jobb, noe som kan være en fordel dersom man for eksempel har små barn. På den andre siden kan det bety at skillet mellom jobb og fritid viskes vekk, og at man derfor tilbringer mye mer tid på jobb enn det som er meningen. Hvem har vel ikke brukt 15 minutter på å rydde kjøkkenet når man egentlig skulle jobbe, for så å måtte ta den tiden igjen senere?

Arbeidsgiveren tror man er mer effektiv, men i virkeligheten bruker man mer tid på å jobbe.

Les også

Hjelp, hyttegjestene kommer!

Isolasjon

Verst er kanskje den isolasjonen som mange, inkludert meg selv, har følt på i denne tiden. Ifølge forskning er dette den aller største ulempen med hjemmekontor.

Da snakker vi ikke bare om personlig isolasjon, men også profesjonell isolasjon. Når det er mindre kontakt med kollegaer, går man ofte glipp av de samtalene og diskusjonene som gjør at jobben blir utført på en bedre måte. Studier har vist at arbeidstakere som ikke fysisk er på jobben, ofte ikke føler seg like knyttet til organisasjonen de jobber for. Dette er i lengden negativt også for en arbeidsgiver.

Man skal heller ikke se bort fra alt det gratis påfyllet man får sosialt av å spise lunsj sammen med kollegaer og drøse litt ved kaffemaskinen.

Det var kanskje litt morsomt å spise lunsj på Teams et par uker, men i uke 20 av pandemien føles det ganske tomt og ensomt for mange.

Les også

Familieminister Røse: Gi tillit til mer hjemme-jobbing

Kritiske

Fagforeningen Nito har vært kritisk til hjemmet som fast arbeidsplass. Den gjennomførte i forrige måned en undersøkelse blant sine medlemmer som hadde hatt hjemmekontor. Den viste at det tekniske hadde fungert godt for de aller fleste, og mange mener at møter har vært bedre og at de har holdt produktiviteten oppe.

Men én av tre sier hjemmetilværelsen har påvirket sinnstilstanden negativt.

Vi er nemlig alle skrudd sammen forskjellig. Rundt 80 prosent svarte at de savner å treffe kollegaer, nesten 80 prosent savner sosiale møter på jobb, rundt 75 prosent mente at den uformelle informasjonsflyten var blitt dårligere og 77 prosent svarte at kontakt med kollegaer var dårligere.

Les også

Camilla Bjørheim: «Jeg er lei av å se løvetann gro og deig heve. Jeg vil på jobben!»

De introvertes «hevn»

Før koronapandemien har det uten tvil vært lagt mer og mer til rette for dem som heller mot å være ekstroverte. Så kanskje dette på en måte er de introvertes «hevn». Endelig ble også de hørt.

Men det må faktisk være lov å synes at hjemmekontor er pyton, at åpne landskap er helt topp, at man trenger sosial kontakt på jobb og at å jobbe hjemmefra ikke er mer effektivt.

Løsningen på dette kan ikke være at fordi noen ikke klarer å jobbe i åpne landskap, skal alle sendes hjem.

Det denne krisen har vist oss er ikke at hjemmekontor er idealet for alle. Den har vist oss hvor viktig det er at arbeidsgiveren legger til rette arbeidsmiljøet for ulike personlighetstyper. Og at det er mulig å få til en annen fleksibilitet. Det er viktig at alle kan ha en god arbeidshverdag.

Les også

 1. Hjemmekontor – en gave for noen – en plage for andre

 2. Dette har koronakrisen gjort med sexlivet vårt

 3. Høyre-utvalg vil tilpasse loven til hjemme­kontor og nye jobbvaner

Publisert:

Kommentator Hilde Øvrebekk

 1. Ingen vei utenom kjernekraft og gass, hvis Europa ikke skal leve i en konstant energikrise i årene som kommer

 2. Tiltakene må være forholdsmessige og forståelige. Det er de ikke nå

 3. Med Frps forslag har poli­tike­rne sjansen til å stoppe elek­trifise­ringen av sokkelen. Den sjansen bør de gripe

 4. «Vi kan ikke fortsette å stenge ned et helt sam­funn fordi vi har et helse­vesen som ikke fun­gerer»

 5. Når mediene ukritisk har begynt å heie på til­tak og hausse opp korona­tallene, bør vi kanskje tenke oss litt om

 6. Vi strøm­kunder betaler for sosiale reformer SV fikk gjennom i budsjettet. Vil vi det, eller vil vi ha lavere strøm­priser?

 1. Kommentator Hilde Øvrebekk
 2. Hjemmekontor
 3. Sigve Brekke
 4. Arbeidsliv
 5. Arbeidsplass