Bråket i Sokndal: Gi Olsen jobben med å finne ny rådmann

KOMMENTAR: Mandag trakk Helge Madland seg som rådmann etter det som må kunne betegnes som et marerittår i Sokndal kommune. Nå må bygda forsones og kloke folk må brukes i jakten på ny rådmann.

Publisert:

Helge Madland fikk ett år i rådmannstolen. Det gikk bare uker etter at han tiltrådte stillingen før ryktene begynte å svirre om uro i rådhuset. Da samtlige kommunalsjefer ble sykemeldt samtidig, skjønte mange at noe fundamentalt var galt i Sokndal kommune. Allerede i oktober i fjor var jeg med i en diskusjon om hvor lenge rådmannen kunne bli sittende. Det lå i kortene allerede da at dette trolig kom til å ende på verst tenkelig vis for Madland. En rådmann sitter trygt så lenge vedkommende har tillit. Tilliten til Helge Madland ble mindre og mindre for hver måned som gikk.

Les også

Rådmannen i Sokndal slutter

To forklaringer

Det har hele tiden versert to forklaringer på problemene. Den ene har handlet om en rådmann som kom inn for å ordne opp i gamle synder. Den andre har handlet om en rådmann med en væremåte som har gjort ansatte syke. Jeg vet ikke hva som er rett og galt, og begge syn kan for så vidt være riktige samtidig, men det ble etter hvert klart at rådmannen umulig kunne fortsette med så store deler av sokndalsamfunnet mot seg. Han hadde mistet tillit hos de fleste og det lå i kortene at det ville få konsekvenser. Når så både arbeidstilsynet og en rapport fra konsulentene i Even-Jones konkluderte med at problemene skyldtes lederstilen til Madland, så hadde han i realiteten ingen andre valg enn å trekke seg.

Dalane Tidende offentliggjorde nylig innholdet i den hemmeligstemplede konsulentrapporten. Det må ha vært et sannhetens øyeblikk for Helge Madland. Evan-Jones konkluderte: «Vi kan ikke se at rådmannen har endret lederstil og har heller ikke tillit til at han evner å gjøre det i framtiden», men Madland skal ha ros for at da han skjønte det hele var over, tok han konsekvensen av det uten å lage mer støy. En oppsigelsesprosess kunne blitt stygg. I følge avisen Agder får Madland en sluttpakke tilsvarende en årslønn.

Hva nå, Sokndal?

Det store spørsmålet er selvsagt hva som skjer nå. Hva nå, Sokndal? Bygda fortjener en effektiv administrasjon som leverer gode tjenester til innbyggerne. Nå skal det ansettes en ny rådmann. I to runder sist gikk det galt. Også før Helge Madland ble ansatt klarte kommunen å rote det til for seg. I begge tilfeller brukte kommunen et rekrutteringsbyrå. Det var ikke ikke vellykket. Samtidig har Sokndal flaks. Karl Johan Olsen var i mange år rådmann i Eigersund. Den sindige, erfarne og flinke Olsen har tatt på seg å lose Sokndal videre til ny rådmann er ansatt. Det er sju år siden Olsen pensjonerte seg. Nå er han tilbake i manesjen, men kun for kort tid.

Aftenbladet har tatt en ringerunde til sokndøler som vil bygda vel og mener mye uten at de vil flagge det offentlig. Samtlige snakker om å se framover. Valget til neste år kan bli en nødvendige renselse. Det kan bli de blanke arkene kommunen trenger for å legge problemene bak seg. Samtidig var flere inne på ansettelsesprosessen. Det var ingen suksess å bruke et rekrutteringsselskap for å finne ny rådmann. Fiasko i to omganger må føre til læring. Karl Johan Olsen har ingen bindinger i Sokndal. Bjerkreimsbuen Olsen vet likevel godt hva slags rådmann bygda trenger.

Flere Aftenbladet snakket med mener Olsen bør lede arbeidet med å finne rett person til rådmannsjobben. Olsen er en klok pensjonist uten egne ambisjoner. Med ham på kortvarig besøk ved roret kan det fort gå godt.

Publisert: