Shawn Dawson, YouTubes skitne gullgutt

GJESTEKOMMENTAR: En av de største YouTube-stjernene, Shawn Dawson, har blitt innhentet av fortiden. Den er ikke pen.

YouTube-stjernen Shane Dawson forsøkte å «ta ansvar» med videoen «Taking Accountability» etter videoer med rasisme og pedofili i fortiden innhentet ham.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Han var kjent som den empatiske, følsomme dokumentar­­film­­skaperen på YouTube. Shane Dawson møtte de største og mest omstridte stjernene i det sosiale mediet og lot oss få et innblikk bak fasaden. I serie etter serie fikk kritiserte personer i dette egne universet av endeløs rikdom og like endeløse dramaer snakke ut, gråte en skvett og bli menneskeliggjort for publikum.

I begynnelsen av juli var Dawson en av største enkeltpersonen på YouTube, ifølge Social Blade, som er en side som fører statistikk over sosiale medier. Han hadde hatt to bøker på New York Times’ bestselgerliste, gitt ut en øyenskyggepalett, som også selges i Norge, og håvet inn hundrevis av millioner kroner. Han var YouTubes gullgutt.

Karmageddon

Men så raknet alt. Den siste uken har bokhandlerkjeder trukket bøkene hans. YouTube har nektet ham å tjene penger på annonser på samtlige videoer han har oppe, som til sammen har hatt flere milliarder seere. Kosmetikkjeden Morphe har fjernet sminken hans fra hyllene.

Så hva skjedde?

I YouTube-kretser har skandalen blitt kjent som Karmageddon. Den hadde ulmet i et par år. Særlig handlet kritikken om stereotypiske rasistiske karakterer av afro-amerikanere og andre minoriteter han hadde fremstilt, inkludert bruk av blackface, hvor en hvit person maler ansiktet mørkt for å latterliggjøre svarte.

Pedofili-glorifisering

Det var allikevel bare begynnelsen. For da flere begynte å grave i Dawsons omfattende videoarkiv på YouTube, fant de så mye mer. Og på mange måter enda verre.

I video etter video kunne vi se en yngre Dawson be barn opptre på en seksuell måte foran kamera. Han snakket om å hvordan han ikke kunne forstå at det skulle være problematisk å søke etter nakne babyer på nettet og innrømte å ha gjort det. «De var sexy», uttalte han. Han snakket om å torturere og drepe kvinner. I en serie åpenbart rettet mot barn spilte han mot en dukke som forestilte et lite barn, og som han stadig seksualiserte og begikk «overgrep» mot. Og så var det tilfellene med seksuell omgang med dyr. Alt lagt ut på nettet av Dawson selv.

Beklagelser

I det hele tatt: Det var klart for en runde skadebegrensning. I en video med tittelen «Taking accountability» beklaget Dawson. Og bortforklarte og minimaliserte. Det holdt altså ikke for YouTube og andre som droppet ham.

Jada Pinkett Smith og Will Smith smiler nok mer her enn da de tok fatt på YouTube og

Men kan han komme tilbake?

Antakelig kan han det. Sosiale medier belønner aktører som er de drøyeste. En pedofilivits her, litt blackface der, det meste kan tilgis.

I Dawsons tilfelle kan det voldsomme mageplasket ha kommet av at en av Hollywoods mest innflytelsesrike familier ble involvert.

I en video kan vi nemlig se en yngre Dawson lage onanibevegelser til en plakat av den da 11 år gamle Willow Smith, datter av Jada og Will Smith. Hun hadde på den tiden en kjempehit med sangen «Whip my hair». Smith-familien var rasende.

De fleste regner med at Shane Dawsons ambisjoner om å bevege seg fra ganske overfladiske YouTube-dokumentarer og over i den profesjonelle TV-verdenen med det er over.

Tilgivelse?

Mange youtubere har kommet med unnskyldninger for tidligere rasistiske uttalelser eller annet ufint innhold. Mange har blitt tilgitt.

Og de fleste som har levd et liv i offentlighet siden relativt ung alder, vil ha begått en og annen synd. Noe vi angrer på og virkelig, virkelig skulle ønske vi hadde latt være.

Det er positivt at et og annet feiltrinn ikke skal trenge å være definerende for hva som skjer i all fremtid. Men samtidig er det nå mange som spør seg om det ikke går en grense for tilgivelse når en person har vist en årelang og konsistent oppførsel som later til å glorifisere pedofili og spille på rasistiske fordommer.

«Empatisk»

Især er det et problem siden Shane Dawson de siste årene har markedsført seg som «følsom» og «empatisk». Dokumentarseriene hans handler vel så mye om dette selvsentrerte poenget som om personene han portretterer.

Fansen har for en stor del vært barn, og YouTube som plattform har aktivt promotert innholdet hans og også tjent store penger på ham.

I lys av boikottaksjonene mot Facebook for å spre desinformasjon og hat, har YouTube sluppet lett unna.

Kommentarstoff rammes

YouTube har tatt noen grep for å fjerne noe av det mest ekstreme innholdet, blant annet et system for å fjerne annonser fra videoer eller kanaler de finner upassende etter retningslinjene sine. Som de nå omsider har gjort med Shane Dawson.

Men algoritmene som skal fange opp slikt, fungerer også slik at alminnelig kommentarstoff ofte rammes, fordi dette omtaler dårlig oppførsel fra andre. I Dawson-saken var det først kommentatorer som fikk videoene sine plukket ned. Ikke før Smith-familien ble involvert gjorde de noe med roten til problemet – Dawsons egne, svært innbringende videoer.

Dermed har vi en situasjon hvor kommentatorer har en stor og ofte ulønnet jobb med å kritisere dårlige aktører, mens det skal svært mye til før en av pengekuene til plattformene rammes.

Les også

Audhild Skoglund: «Min flukt til Norge»

«Jeg har langsomt begynt å godta at jeg trenger hjelp uten å føle meg flau hele tiden. […] Jeg setter derimot ikke mer pris på de små tingene enn før. […] Livet er slitsomt nok som det er», skrev Aftenbladets faste gjestekommentator Audhild Skoglund i august 2019.
Publisert: