Heia Atle Simonsen!

En politisk rådgiver har fortalt en vits. Velkommen til «Skal vi krenkes?» i regi av oss i mediene.

 • Leif Tore Lindø
  Leif Tore Lindø
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

KOMMENTAR: Fredag kveld ble det løsnet en vits i Stavanger. Avsender var Atle Simonsen, politisk rådgiver for helseminister Bent Høie. Vitsen handlet om voldtekt av menn. VG, TV 2 og senere flere andre medier ser et videoopptak.

En fornuftig reaksjon på videoen kunne være sånn: «Hei, Simonsen. Jeg ringer fra media. Det du sa om voldtekt av menn...akkurat, ja...en vits, ja...under et stand up-show du ble utfordret til å bli med på...akkurat, ja...politisk er du for strengere straffer... nei, da er det vel ingen sak.»

I stedet får vi denne aldeles tullete søndagsunderholdningen i form av «Skal vi krenkes?».

 • Etter vitsing om voldtekt: Atle Simonsen (Frp) legger seg flat

Første reagent er Are Saastad, daglig leder for Reform - et ressurssenter for menn. God bless arbeidet de gjør, men hva skal vel han si når VG ringer? Klart han, i sin posisjon, må reagere litt.

«Jeg synes dessverre at det å si at det kan tolkes som at han bagatelliserer voldtekt av menn, når det er akkurat det han gjør, tyder på at han ikke forstår alvorlighetsgraden», sier Saastad til VG.

Ja, men...det er jo ikke det han gjør! Han bagatelliserer det ikke, han framfører en vits! Hvis det er èn ting du kan da deg gift på, så er det at lov- og ordenmannen Atle Simonsen vil sende folk i fengsel for slikt (jeg må bare understreke at jeg IKKE gjør narr av ofre for gift-ulykker eller gift-drap). Dette var ikke et forslag til nytt partiprogram, DET VAR EN VITS!

Så kaster mediene (min egen avis inkludert) seg på og skriver om skandalen etter «ring noen som kan reagere»-logikken, et slags journalistisk «hvor lavt kan du hoppe». Noen får reagere på Simonsens uttalelse, som altså ikke er en uttalelse, men en vits. Så har krenketoget forlatt perrongen. Simonsen er ikke dummere enn at han legger seg flat, slik det står i mediehåndteringens ABC. Bent Høie andregradsbeklager også til dem som ble andregradskrenket. Ikke fordi det er nødvendig, men fordi det er det eneste som fungerer i mediedrevet. Denne smørja av vrang vilje, opphausing og reinspikka tullball er nok et eksempel på at det eneste vi kan tillate fra offentlige personer er at de spiser økologisk mat, trener og går tur med hunden. Ikke si noe, ikke dra en vits, ikke gjør noe sprell eller noe som helst, for da eter vi deg opp.

Samfunnet og politikken har nok taktiske slimåler som snakker kommunikasjonsspråk og ligner mistenkelig på roboter. Sånne folk er jeg skeptisk til, ikke folk som tør å dra en drøy vits på en vitsescene foran folk som oppsøker det. At Simonsen forteller en vits om voldtekt er ikke det samme som at han bagatelliserer det, gjør narr av ofrene eller håner noen. Hvis det er den logiske slutningen, må jeg på min kommende søndagsvakt i Aftenbladet ringe svenskene og danskene og høre om ikke de kan reagere litt på noe dattera mi sa under middagen i dag.

Dette var naturligvis taktisk uklokt av Simonsen, for han vet at folk filmer alt, og han vet at vi stolte ryttere av ytringsfriheten, særlig på en fôrfattig søndag i stallen, gjerne griper noen tynne halmstrå. At en så sentral helsepolitiker forteller denne vitsen forandrer imidlertid ikke det faktum at det var en vits. Det er mange idioter i denne smørja, men Simonsen er ikke i nærheten av å være den største av dem. Når såpass mange legger den vrange viljen til, ender vi opp med en institusjonalisert hårsårhet som er grenseløst dum.

Vitsen Simonsen hadde skrevet er heller ikke den drøyeste som er blitt fortalt i Stavanger. Han er ikke i nærheten. Vi som frekventerer de humoristiske tilstelningene har hørt langt verre. En vits om menn som blir voldtatt er en søndagsskolefortelling sammenlignet med noe av det griseriet som er kommet fra lignende scener tidligere. En venstrepolitiker kalte en navngitt kvinne nazist her om dagen. Skal vi ringe litt rundt, eller skal vi vente til neste Frp-er trår litt skeivt?

Lista for hva vi reagerer på må ikke bare opp ett hakk, den må opp flere meter. Hadde Simonsen tatt denne vitsen under åpningen av Frps landsmøte, hadde saken vært en annen. Men igjen, dette var en vits fra en vitsescene, fortalt til folk som frivillig hadde oppsøkt vitser.

Folk må ikke bare ta seg ei pera. De må plante et pæretre sånn at de har kontinuerlig tilgang på frukten. Og vi i mediene har åpenbart behov for en hel pæreplantasje.

Publisert:
 1. Atle Simonsen
 2. Voldtekt
 3. Stand up
 4. Bent Høie

Mest lest akkurat nå

 1. Vi strøm­kunder betaler for sosiale reformer SV fikk gjennom i budsjettet. Vil vi det, eller vil vi ha lavere strøm­priser?

 2. 106 nye er smittet i Stavanger - 4 innlagt på SUS

 3. Ryfast skaper vekst, men det spøker for bom­penge­inntektene

 4. Helse­ministeren: – At Nord-Jæren nå innfører munn­bind­påbud viser at de tar situasjonen på alvor. Et eksempel til etter­følgelse

 5. Usikker tilstand på Folken-bygget

 6. Ber om tips etter trafikkuhell i Hillevåg