Når en gammel nobelpris-vinner rører om korona­vaksinen

GJESTEKOMMENTAR: Når en kjent forsker går ut mot koronavaksinene, trenger vi kritisk tenkning.

Stolt øyeblikk: Virusforskeren Luc Montagnier får i 2008 en delt nobelpris i medisin og fysiologi for å ha oppdaget hiv-virus i 1983. Nå er han 89 år og farer med tull.
 • Erik Tunstad
  Erik Tunstad
  Biolog og forskningsjournalist
Publisert: Publisert:

Den gamle 80-tallshelten Luc Montagnier advarer mot farene ved covid-19-vaksiner, skriver nettstedet Steigan.no. Sammen med Françoise Barré-Sinoussi oppdaget Montagnier i 1983 hiv-viruset, så hva han mener, og ikke mener, kan antas å ha en viss betydning.

«Det er vaksinasjonen som skaper variantene», sier den berømte nobelprisvinneren i et intervju med franske Hold-Up Media. Intervjuet er plukket opp av Steigan.no, via det amerikanske RAIR Foundation. Steigan refererer Montagnier: «Vaksinen stopper ikke viruset», den «mater det» snarere, «og letter utviklingen til sterkere og mer overførbare varianter. Disse nye virusvariantene vil være mer motstandsdyktige mot vaksinasjon og kan forårsake flere helsemessige konsekvenser enn deres ’originale’ versjoner».

Les også

Erik Tunstad: «Hva slags ’ting’ er et virus – egentlig?»

Lavt faglig nivå

Dette er bare delvis en sak om epidemiologi, det er også en sak om falske nyheter og kildekritikk.

Når man skal vurdere en slik sak, er det ikke nok å merke seg kildens storslagne fortid, men også vedkommendes egentlige ekspertise. Den snart 90 år gamle Luc Montagnier vet mye om virus, men han er verken epidemiolog eller evolusjonsbiolog.

Han argumenterer med en evolusjonsteori på videregående skole-nivå: Når vi vaksinerer – eller når vi bruker medisiner – påvirker vi samtidig organismen vi forsøker å bekjempe. Noen få virus – akkurat som noen få bakterier, noen få amøber, noen få fluer eller rotter – vil overleve når vi forsøker å utrydde dem. De overlevende vil deretter kunne formere seg, og resultatet blir mer motstandsdyktige virus, bakterier, amøber eller rotter – hva du vil. Elementær evolusjon, som sagt, og slik resistens har lenge vært kjent for legevitenskapen.

Slik vil det alltid være, og slik sett kan man si at «vaksinen skaper variantene» – selv om naturlig immunitet blant mennesker nok også vil fremprovosere nye varianter av viruset.

Dilemmaet vi stilles overfor er imidlertid det samme som med all annen medisin: Skal vi unnlate å redde mennesker for å unngå å utvikle varianter? Det skal vi selvsagt ikke. Vi kunne ikke la covid-19 brenne ut, slik Svartedauden på 1300-tallet brant seg gjennom Europa – og drepte opp mot halvparten av innbyggerne før den fislet ut. Og slik utallige epidemier har herjet verden gjennom utallige år, både før og etter Svartedauden – og drept millioner på millioner på ufattelige millioner.

Les også

Audhild Skoglund: «Høyrisiko-gruppene: Når vaksinen ikke virker…»

Tvilsomme kilder

Ikke så stolt øyeblikk: Luc Montagnier intervjues av franske Hold-Up Media, gir en dytt til vaksinekonspiratørene i landet og fanges opp i andre land – også Norge.

Det første vi må gjøre når vi finner en nyhet som overrasker oss, er å undersøke kildene. Hvem eller hva er Hold-Up Media, The RAIR Foundation og Steigan.no?

Det filmede intervjuet RAIR og Steigan.no baserer seg på, viser plakaten til den franske dokumentarfilmen «Hold-Up – Retour Sur Un Chaos», som i 2020 ble stor på sosiale medier med sine konspirasjonsteorier om at «verdenseliten» har skapt covid-19 for å kontrollere verdens befolkning.

The RAIR Foundation presenterer seg selv som «… en integrert plattform som forsterker stemmen til den tause majoritet, informerer befolkningen om de daglige angrep mot friheten, og fostrer ledere og aktivister fra grasrota, slik at disse kan bekjempe truslene fra islamisme, venstreradikale og deres allierte».

Steigan.no styres av Pål Steigan, tidligere leder av AKP (m-l) og Rød Valgallianse. Nettstedet har vist sympati med det siste årets demonstrasjoner mot lockdown utenfor Stortinget, og har nylig publisert flere artikler med liknende innhold som den jeg skriver om nå.

Vi snakker altså om aktører med klare oppfatninger. Så blir det opp til leseren å avgjøre om dette er folk en vil stole på.

Kan det være derfor de trekker frem en snart 90 år gammel, tidligere storhet? Altså for å få oss til å stole på dem?

Innen kritisk tenkning kaller vi dette grepet for «argument fra autoritet». Det er velbrukt – man legger sin autoritet bak et argument som kanskje ikke holder vann, men som likevel aksepteres fordi avsenderen kan skilte med en professortittel, en nobelpris – eller en strålende fortid.

I Norge på 1980 og -90-tallet var «professor Georg Hygen» pressens kilde til eksistensen av ufoer, spøkelser og alt annet som ikke kunne dokumenteres. Hygen ble på Dagsrevyen presentert som «professor, Norsk parapsykologisk selskap». Men mannen var ikke professor i parapsykologi – han var botaniker.

Skal du vurdere argumenter fra en autoritet, bør du altså først undersøke hva vedkommende autoritet er autoritet på.

Deretter er det viktig å huske at ingen får rett av å være berømt.

Når det gjelder den tidligere storhet Luc Montagnier, er det så man synes synd på ham. Senere i intervjuet – ikke gjengitt hos Steigan.no – spør intervjueren: «Nå har jo 10.000 mennesker dødd i Europa som følge av vaksinen. Det er de offisielle tallene. Hvem er de skyldige?» Montagnier nikker, og sier: «Godt spørsmål.»

Les også

Hilde Øvrebekk: «At noen skriver noe på internett, betyr ikke at det er sant»

Frittalende alderdom?

Mange forskere har rablet i vei i sin alderdom. Tankene går til James Watson, som i 1953 avslørte DNA-ets struktur sammen med Francis Crick – og dermed ble mannen bak «århundrets oppdagelse». Nobelprisvinneren gjorde seg siden bemerket gjennom serier av kjønnsdiskriminerende og rasistiske uttalelser, og ble 2019, i en alder av 91, fratatt vitenskapelig ære etter sine uttalelser om forholdet mellom rase og intelligens.

Man kan kanskje si at alderen gjør oss mer frittalende? Watson har vært en løs kanon hele livet. Allerede på 1960-tallet måtte partneren Crick måtte forsvare deres samarbeidspartner Rosalind Franklin mot Watsons negative bemerkninger om hennes – etter hans mening – dårlige utseende.

Jeg vet ikke om Luc Montagnier har vært vaksineskeptiker hele tiden. Når han nå velger å innta dette standpunktet, fremstår det som uærlig å videreformidle dette som om Montagnier er en viktig autoritet i dagens epidemiologi – og at hans synspunkter derfor veier tyngre enn andres.

 • Erik Tunstads siste gjestekommentarer
 • Andre gjestekommentarer

Les også: «Konspirasjonsteoriar rundt korona og demonstrasjonar mot smitteverntiltak er nyttige for aller ytste høgre. Både i Tyskland og i Noreg.»

Publisert:
 1. Gjestekommentar
 2. Erik Tunstad
 3. Konspirasjonsteorier
 4. Vaksine
 5. Vitenskap

Mest lest akkurat nå

 1. Treneren etter Vikings første seriemedaljer på 14 år: - Vi hadde noe å bevise

 2. Fauci om omikronvarianten: Oppmuntrende funn om alvorlighetsgraden

 3. – Vi sitter her og fryser. Politikerne har ikke bakkekontakt

 4. Kristian er 39 år, men har over 20 år bak seg i festival- og eventbransjen. Dette er hans nye prosjekt

 5. Viking-børsen: «Helt avgjørende for at medaljen er sikret»

 6. Herrem on fire! Norge vant med 32 mål