IS er fortsatt en trussel

KOMMENTAR: Raqqa, IS-hovedstaden i Syria ligger i ruiner. Kalifatet er gått under, men enkeltpersoner og terrorceller lever videre samtidig som scenen er ryddet for al-Qaida. PST mener islamistisk terror fortsatt er en risiko i Norge.

Khalaf Mohammad al-Ahmad i et telt i Bekaadalen med kona og fem av de ni barna deres, på rømmen fra IS’ terrorvelde i Raqqa.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Det var en mild høstdag. En sval bris feide nordover Bekaadalen og fikk hveten til å vaie lekent i den lette vinden. Fotograf Jarle Aasland og jeg hadde kjørt fra Beirut tidlig om morgenen, for å treffe flyktninger som strømmet over grensen fra Syria til Libanon.

Vi stanset ved en teltleir og slo av en drøs med Khalaf Mohammed al-Ahmad. Han tente en røyk og kikket utover dalen. I øst lå Syria, hjemlandet hans. I nordøst lå hjembyen Raqqa som al-Ahmad sine flyktet hals over hode fra da IS inntok gatene.

Natten var mørk og bombene regnet over Raqqa, da familien på to voksne og ni barn la i vei. Det kom nedslag fra antiluftskyts på alle kanter fordi islamistene forsvarte seg mot det syriske flyvåpenet. Taket deres ble truffet. Nabohuset sto i flammer. Familien ble fanget mellom IS og regjeringshæren. Foreldrene samlet barneflokken og kom seg av gårde. Ut i mørket. Ut mellom bombene, mens de ennå var i live.

Så langt beina kunne bære dem, trasket de. Hele natten, sammen med fem nabofamilier.

Da den nye dagen demret, hadde de gått gjennom fire landsbyer. Fra den femte stuet familien på elleve seg inn i en buss og kom seg til grensen mot Libanon. Resten av turen tok de til fots. De reiste 600 km til sammen.

I Bekaadalen ble de registrert av FN som reiste et telt og ga dem en vedfyrt ovn. Al-Ahmad dekket bakken i teltet med papirsekker og et teppe på toppen, for å holde den verste fukten ute. I tillegg fikk de et bankkort som ble fylt opp med 45.000 libanesiske pund (178 kroner) i måneden. Redd Barna bladde opp 1000 dollar i engangsstønad.

- Hjelpen kommer godt med, men det er ikke noen tilværelse, dette. Jeg hater livet, sa Khalaf Mohammad al-Ahmad og stumpet røyken under sandalen.

Kurdisk-syriske soldater feirer kalifatets fall på stadion i Raqqa.

Mannen med ljåen

IS gikk gjennom Irak og Syria som mannen med ljåen. Hvor mange som er henrettet av Den islamske staten er det ingen som vet, men det er funnet massegraver med tusenvis av ofre flere steder i Irak og Syria.

Kalifatet fikk en voldsom oppgang gjennom terror og død. Som i en krig fra en svunnen tid erobret IS enorme territorier og erobret rike oljefelt og store byer. Karavaner av biler med vaiende, svarte flagg paraderte de erobrede områdene. Vantro og skeptikere ble halshugget og fikk hodene satt på påler. En periode var det så mange hoder utstilt på torget i Raqqa, at stanken gjorde det uutholdelig å være i området.

Karavaner av biler med vaiende, svarte flagg paraderte de erobrede områdene.

Raqqa ble hovedstaden i kalifatet som tiltrakk seg idealistiske islamister og fremmedgjorte ungdommer fra de europeiske storbyenes forstadsghettoer. Kanskje fikk noen av dem en følelse av å gjøre en forskjell, av å kjempe for noe de trodde på, men i fjor, etter urban geriljakrig fra kvartal til kvartal kom det blodige fallet.

Ikke flere enn rundt 300 IS-soldater var igjen i Raqqa da kampene gikk mot slutten. Byen lå i ruiner. Kurdisk-syriske styrker rensket byens sykehus for islamistiske stridende - etasje for etasje, rom for rom. Nå kom det endelige oppgjøret - finalen så å si - til å stå inne på byens fotballstadion. Det ble en kamp uten tilskuere og dommer. Ingen svarte flagg vaiet over stadion i Raqqa, da solen gikk ned på kalifatets siste dag.

Inn i mørket

60.000 IS-soldater måtte bøte med livet gjennom kalifatets oppgang og fall. Til slutt var IS blitt et sykt og skadet dyr som slepte seg inn i mørket.

Nå består IS først og fremst av fragmenterte celler som opererer uavhengig av hverandre, og egentlig har det vært slik i Europa hele tiden. Da kalifatet var på høyden ble IS’ forkvaklede ideer kringkastet over Internett og spredd via sosiale medier til hver krik og krok der patetiske figurer kunne komme til å sluke agnet. Det var et fiske etter sjeler. Det var en franchise i død og fordervelse.

Selv om prosjektet som gikk ut på å skape et islamistisk kalifat basert på autoritær middelalder-ideologi har gått ned, er det mange små grupper og enkeltpersoner der ute som vil reise seg til enkeltangrep av den typen IS opprinnelig sto for. Kalifatet er nok nedkjempet, men organisasjonen bak ugjerningene finnes til en viss grad ennå.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener IS-tilknyttet terror fortsatt er en risiko i Norge. «Den mest sannsynlige terrortrusselen i Norge er knyttet til ekstreme islamistiske terrorister som opererer alene eller i par», skriver PST i sin sikkerhetsvurdering for 2018.

«Den mest sannsynlige terrortrusselen i Norge er knyttet til ekstreme islamistiske terrorister som opererer alene eller i par»

Trusselen er med andre ord reell, selv om kalifatet har styrtet i grus sammen med huset til al-Ahmad sine og resten av Raqqa, den en gang stolte byen som huset over 200.000 innbyggere og som for første gang var hovedstad i et kalifat fra år 796 til 809.

Nå vil de libanesiske myndighetene sende al-Ahmads og deres 1,5 millioner medflyktninger tilbake over grensen til ruinene der al-Qaida lusker rundt i skyggene. For med sin mer moderate tilnærming til kalifat-ideen og vilje og evne til å knytte lokale militser til seg, vil Ayman al-Zawahiri og hans medsammensvorne bokstavelig talt kunne vinne terreng.

Publisert: