Bølla som ble klovn

KOMMENTAR: Senterpartiet er nesten halvert i oppslutning på åtte måneder. Det kan partiet til en viss grad takke seg selv for, men motkreftene i Oslo har også mobilisert.

Var det nå så smart av Trygve Slagsvold Vedum å krangle så mye med dem han må samarbeide med for å få makt? Nå presses Senterpartiet av radikal mobilisering i storbyene, særlig Oslo.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Vinteren 2016/17 var norsk politisk debatt preget av ulv. Det kommende stortingsvalget i 2017 så lenge ut til å kunne bli avgjort av en konflikt om rovdyrpolitikken.

Dette betyr selvsagt at det høye konfliktnivået i ulvedebatten skyldes at konflikten ikke bare handler om ulv. Den handler om en dyp konflikt mellom by og land, mellom naturvernere og naturbrukere. Mellom dem som lever i distriktskommuner og dem som liker å gå på tur der.

Senterpartiet surfet høyt på denne bølgen av protest kamuflert som ulveskepsis, og lå ut over vinteren og våren 2017 an til å gjøre et brakvalg. Men så, etter som valgdagen nærmet seg, gikk lufta ut av ballongen. Andre saker tok over oppmerksomheten. Arbeiderpartiets valgkamp mislyktes. Og til slutt endte det hele med fire nye år for Erna Solbergs borgerlige alternativ.

Mer polarisert

I sin nye bok «Ulv? Ulv!» tegner journalist og kommentator Frank Rossavik et nyansert bilde av ulvedebatten, og setter den nettopp inn i den tradisjonelle konfliktaksen mellom by og land. Men Rossavik peker også på at ulvedebatten viser hvordan det politiske landskapet har forandret seg. De ytterliggående synspunktene får mer vekt, og forsøkene på å finne kompromisser blir stadig vanskeligere å realisere.

Nå, fire år etter Senterpartiets formsvikt i 2017, ser det ut til at historien er i ferd med å gjenta seg. I vinter og vår var Sp Norges nest største parti på noen målinger. 20 prosent oppslutning i valget kunne bli en realitet. Så kom nedturen. Nå ligger partiet rundt 12 prosent på snittet av de mange meningsmålingene.

Historisk sett er 12 prosent fortsatt et meget bra resultat for Sp, men 22 er det jo ikke.

Mye tyder på at Senterpartiet rett og slett tok for mye tran. Det var trolig en tabbe å utpeke partileder Vedum til statsministerkandidat, fordi dette tvang ham inn i en rolle han ikke var klar for. I stedet for å kunne hamre løs på kjernesakene sine, måtte Vedum nå svare på spørsmål om politikkområder han verken ville eller kunne ha et klart svar på.

Vedum vet jo godt at uansett utfall av valget, må det snekres en politisk plattform sammen med flere andre partier. Da er det ikke alltid så lurt å være for bastant, i alle fall ikke som statsministerkandidat.

Byenes perspektiv

Mye tyder også på at Sp trådte feil i sin iver etter å kapre stemmer fra Fremskrittspartiet. Disse velgerne sitter meget løst i stolen, og vil forlate Sp så snart de aner ugler i mosen, som for eksempel kompromisser i klimapolitikken.

Klimarapportene som ble lagt fram etter sommeren, hadde nettopp den effekten.

I en kommentarartikkel skriver Lars Nehru Sand, politisk kommentator i NRK, at «bygda har brølt, men det er skriket fra storbyene som endrer norsk politikk mest».

Framgangen til Rødt, SV og MDG i storbyene, og da særlig i Oslo, har mer enn utliknet framgangen til Sp. Klima og økonomisk omfordeling har blitt de store sakene i valgkampen 2021, ikke distriktsprotester mot reformer og avfolkning. Eller ulv, for den saks skyld.

Snittet av nasjonale meningsmålinger forrige uke viser at Senterpartiet ligger an til å styrke seg med 2 representanter på Stortinget (de har 19 i dag). Mens Rødt, MDG og SV ligger an til å styrke seg med 22 (de har 12 i dag).

Veksten til venstre for Ap holder altså liv i den rød-grønne drømmen om et regjeringsskifte. Styringspartiet Ap later til å gjøre et av sine dårligste valg noensinne. Dette kan fort vise seg å være den nye normalen, der de største partiene aldri blir større enn mellom 20 og 30 prosent.

Les også

Tuastad for to måneder siden: «Risikabelt for Senter­partiet»

Muligheten

Distriktenes svekkelse på den politiske dagsorden handler om kjøttvekt. I etterkrigstida, da Norge skulle bygges opp igjen, ble det bygget brede allianser mellom by og land, som ifølge Arbeiderpartiet skulle gå «hand i hand». Den gangen var distriktene og landbruket en politisk maktfaktor. Det var mange velgere å hente på å alliere seg med Bygde-Norge.

I dag ser det annerledes ut. Byene vokser, mens distriktenes politiske innflytelse i antall stemmeberettigede synker. Denne utviklingen vil det være så og si umulig å snu, med mindre Norge viser seg å være helt annerledes enn de landene som likner oss mest.

Senterpartiets store mulighet lå i å bygge en allianse mellom by og land, bygget på distriktenes pragmatiske holdning til næringsutvikling (vern gjennom bruk) og byenes stigende forståelse for at grønn omstilling, industribygging og økt matproduksjon nødvendigvis må medføre at ikke alt kan vernes.

I stedet valgte partiet å legge seg nær Frp i klimasaken. I Oslo skulle partiet plutselig ha meninger om gjengkriminalitet og antall juridiske kjønn. Og partiet valgte merkelig nok å gjøre SV, et parti de med all sannsynlighet må samarbeide med for å få innflytelse, til en slags hovedmotstander.

Et Sp som mener det er helt nødvendig å kjøre dieselbil på Operataket og maser om å spise kjøtt fra morgen til kveld, er det lett å le av. Og det er akkurat det som skjer. I Oslo er Frp et miniparti med dette budskapet.

Et Sp som bygger allianser med fagbevegelsen og næringslivet og framsnakker industri, jordbruk og inntektssida på statsbudsjettet, er en mye mer skremmende figur for de velgerne og kommentatorene i urbane strøk som har fjernet seg lengst fra de økonomiske realitetene bak velferdsstaten.

Publisert: