Kommentar: Folke­aksjonen lager vei i vellinga og kan velte Wirak av tabu­retten

Kommentar: Folkeaksjonen nei til mer bompenger tar et jafs mandater i Sandnes bystyre, mens Ap og Frp taper så det svir. Wiraks ordførertaburett er truet.

Publisert: Publisert:

Posisjonspartiene i Sandnes fikk en nedslående meningsmåling i fanget da de mandag formiddag skulle fortelle om alt det gode de har utført for byen. Pål Morten Borgli, Frp, går tilbake fem mandat, ordfører Stanley Wiraks Ap taper 6, mens Sps Sofie Margrethe Selvikvåg kan smile litt, Sp går frem to. I sum taper posisjonen 9 mandat og mister flertallet. Foto: Marie von Krogh

 • Egil Ø Nærland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Respons Analyse sin ferske meningsmåling for Aftenbladet gir sjeldent kraftige utslag, så kraftige at hele det politiske miljøet i byen må forberede seg på endringer.

Tre måneder til valget (9. september). Mye kan og vil skje, men det nytter neppe å sitte stille i båten og håpe at det går over. I alle fall ikke på kort sikt.

FNB fosser frem

Tendensen er lik over hele landet: Mange velgere over 30 år har fått nok, straffer de etablerte og gir «opprørerne» mandat.

Hele 22 prosent av gruppen mellom 45 og 59 år velger FNB i Sandnes, 11 prosent mellom 30 og 44 år og like mange over 60 år slutter seg til, men det er verdt å merke seg signalet fra de unge under 30 år.

Les også

Bompenge­partiet nesten like stort som Frp i Sandnes

De unge er ikke med

Bare 4 prosent vil stemme på FNB. De unge gaukene vender seg tydeligvis til andre fremkomstmiddel enn bilen.

Les også

Flertallet til Wirak & Co er i ferd med å smuldre bort i Sandnes

Til tross for de unges lunkne holdning, får protestpartiet samlet over 12 prosent tilslutning. FNB stilte ikke liste ved forrige kommunevalg i byen, desto mer oppsiktsvekkende er resultatet nå. Tidligere målinger har vist at partiet ville få ett eller to mandat.

Dersom den ferske meningsmålingen slår til, får førstekandidat Ellen Karin Moen en gruppe med seks FNB-ere i bystyret, blir fjerde størst og en maktfaktor det er uklokt å overse.

Ap og Frp taper 11 i bystyret

Koalisjonen som styrer, Ap, Frp og Sp, taper ni plasser og mister et suverent flertall, går fra 32 til 23 representanter.

For første gang på åtte år står ordfører Stanley Wirak, Ap, i fare for å bli vippet ned av sin høyreiste taburett. Bli svaien for stor, er det ingen rygg å lene seg til på en slik type sitteredskap, fallet kan bli tungt og vondt.

Fra et møte i bystyret i 2013: Pål Morten Borgli og Frp har nylig mistet Ellen Karin Moen til Anaida Ajanic og Thor Magne Seland i Høyre. Nå gjør Moen come back som toppkandidat for bompengeaksjonen og kan bli samarbeidspartner med Borgli. Foto: Marit Hæreid

Det hører med at Sp går fram med to, hvilket betyr at Ap (minus 6) og Frp (minus 5) faktisk taper 11 mandat til sammen. Det kan bli verre, sistemandatet henger i en tynn tråd hos begge.

Velgerne gir klar beskjed: Vi stoler ikke på dere.

Ingen trussel fra Høyre

Trøsten kan være at opposisjonsleder Høyre bare går fram 2 mandat, fra katastrofevalg og 8 mandat i 2015 til 10 ved siste meningsmåling.

KrF som tradisjonelt har holdt sammen med Høyre, måler svake 6,8 prosent og får 4 mandat mot 9,4 prosent og 5 mandat i 2015. Sjansen er stor for at KrF ender med 3 i bystyret. Det viser underliggende tall.

MDG (2), SV (2) og Rødt (1) har rimelig sikre mandat og kan fort bli attraktive støttespillere hver for seg eller samlet.

Les også

Folkeaksjonen mot bompenger nesten like store som Frp

Svekket favoritt

Jeg har lenge ment at ordfører Wiraks posisjon ikke ville være mulig å rokke ved. Nå viser målingen noe annet.

Fortsatt er 68-åringen favoritt, og det skal bare små plusser til for Ap og samarbeidspartnerne Frp/Sp å nå et flertall i bystyret, 25 representanter, men pilene peker feil vei.

Fortsetter trenden, er partiene pukka nødt til å finne nye samarbeidspartnere for å danne flertall.

 • En enkel løsning: Ap + Frp + Sp + FNB = 29 og klart flertall.

Det er mulig og på mange måter sannsynlig.

Wirak kjemper mot rushtidsavgiften, Borgli understreker at Frp er mot alt av bompenger til tross for at partiet stemmer for så godt som samtlige prosjekt i Stortinget, og Sp har i takt med sin lett populistiske tradisjon blitt sterkere og sterkere motstander av bompenger.

God match, altså. Men ikke sikker.

Les også

Bompengar eller ei har blitt eit val mellom pest og kolera

Moen har sagt nei til Ap

Førstekandidat Ellen Karin Moen har for lenge siden slått fast at hun hører til borgerlig side.

Moen var bystyrerepresentant for Frp fra 2011, men meldte i 2013 overgang til Høyre, fordi hun på vegne av sine borgerlige velgere, ikke hadde samvittighet til å styre sammen med Ap og SV.

Sannsynligvis er det enklere å samarbeide med Ap som FNB-topp.

Derimot vil det være utenkelig for FNB å samarbeide med Høyre, partiet som gjerne erklærer bompenger og rushtidsavgift som et onde, men et nødvendig onde.

Wirak og Klippen?

Toppkandidat Inger Klippens mål er naturligvis å bli ordfører for Høyre, men sannsynligheten er liten med bakgrunn i dagens måling. Høyre trenger ei heil røys støtteparti og et Frp som frigjør seg fra Ap.

Les også

Mona Anita Espedal får to millioner i erstatning fra Sandnes

Kan Klippen bli varaordfører? Kanskje ved siden av Wirak.

For er det en sak jeg er sikker på: Stanley Wirak vil gjøre alt for å beholde taburetten. Det er nærmest utenkelig at han skal finne motivasjon som menig folkevalgt inn i sin femte periode i bystyret hvorav de to siste som ordfører.

Wirak er en handlingens mann. Sjekk bare med dem som somlet bort seieren for åtte år siden, den gangen siviløkonomen la SV, Pp, Sp, Frp og Ap i samme vektskål og skapte politiske bølger gjennom hele landet.

Sp, Frp og Ap har holdt sammen til dags dato. Jeg vet om mange som vil inn i varmen, men kan ikke se for meg verken SV eller Rødt så lenge Frp er med.

Heller da KrF eller MDG eller Pensjonistpartiet om Roald Armand Lende klarer å gjøre come back. Eller nevnte FNB, per i dag Wiraks foretrukne.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Koronasmittet rogalending tok fly fra Tromsø, via Gardermoen, til Sola

 2. Stavanger-kvinne innstilt som FpU-formann

 3. Vikings styreleder har hatt møte med Berntsen: – Ikke tema å bytte trener nå

 4. Hjemme­sommeren på terrassen: Fire måter å innrede på

 5. – Hva vil dere her? Henvisningen blir gransket, vekteren må inn i brakken og konferere

 6. Ein person koronasmitta på skip i Randaberg – 32 i karantene

 1. Bompenger
 2. Sandnes
 3. Meningsmålinger
 4. Stanley Wirak
 5. Politikk