Skole på dugnad?

KOMMENTAR: Når dugnaden på skolen dras for langt, setter noen foten ned. Skal foreldre vaske skolens vinduer?

Gulvene blir fortsatt vasket, men det er flere år siden det ble slutt på utendørs vindusvask ved skolene i Sandnes. Hvor går grensen for hva foreldre kan forventes å gjøre på dugnad?
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

– Jeg stiller ikke på den dugnaden. Der går grensen, sier han.

Omtrent én gang i halvåret kjører vi rundt med bilen full av toalettpapir. I forrige uke var det sommerblomster som skulle distribueres i nabolaget.

Det har vært kakebokser, micro-kluter, ullsokker og bambus-truser. I tillegg kommer måking av fotballbaner, innsamling av juletrær, salg av pølser, lapperøre-leveranser og varetelling. Og la oss ikke glemme barnehagedugnaden; maling, kosting, spyling og rydding.

Mai er høysesong for dugnader og kakeleveranser.

Mai er høysesong for dugnad. I tillegg til å stryke ørten bunadsskjorter og drive gjenoppliving av fjorårsdresser med inntørka isflekker, har mange korpsmødre, og sikkert noen fedre, i dagene før 17. mai latt miksmasterne gå varme. Nasjonaldagen er den store kakelotteri-dagen.

Helt legitimt med dugnad

– Helt legitimt å forvente at foreldre stiller opp på slikt, det gjør også vi med glede, sier min bekjente, som altså noen dager før 17. mai avslørte at han dropper én av dugnadene han er innkalt til i år.

I innkallingen hans sto det: «For å kunne organisere ryddedagen best mulig, vil vi gjerne vite hvilken dag du/dere kommer. Vi ber om at svarslippen fylles ut og leveres tilbake til innen 5. mai.»

– Her kunne skribenten med fordel ha formulert seg litt annerledes, sier Gunn Iren Müller, utvalgsleder i Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG).
Ryddedagen arrangeres nemlig på en skole.

Mange skoler arrangerer i disse dager dugnad, og foreldre bes stille blant annet med utstyr for vindusvak, og gjerne i maleklær. Slike dugnader skal være frivillige. Ordlyden i innkallingen over virker imidlertid temmelig forpliktende.

Gunn Iren Müller, utvalgsleder i Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG).
Les også

Omdal: Hele folket i 17. mai-tog

Skolen skal være gratis

I opplæringsloven heter det at kommunen ikke kan kreve at elevene eller foreldrene dekker utgifter i forbindelse med opplæringen. Dette gjelder både undervisningsmateriell og faglige og sosiale aktiviteter.

Skolen skal være gratis. Spørsmålet er om skoledugnadene strider mot gratisprinsippet?

– Nei, mener Gunn Iren Müller i FUG. Dugnad i skolegården er greit, så lenge det er frivillig, og så lenge det ikke finnes noen sanksjonsmuligheter. Men i utgangspunktet skal jo slikt vedlikehold dekkes av kommunen, mener Müller.

Pål Larsson.

Kommunaldirektør med ansvar for skole i Sandnes, Pål Larsson, er også tydelig på at vindusvask og maling er oppgaver som kommunen skal ta seg av.

Samtidig synes han dugnad er flott og verdifullt, og oppfordrer foreldre til å stille opp for å gjøre skolen fin til 17. mai.

– Men dugnaden er frivillig, understreker Larsson.

Kommunen vasker ikke vinduer

Geir T. Mikalsen.

Da vindusvask og maling var blant dugnadsoppgavene på Stangeland skole for noen år siden, reagerte noen foreldre. Nå er dugnaden begrenset til plukking av søppel, kosting, luking og klipping av busker, forteller rektor Geir T. Mikalsen.

Foreldre reagerte også da FAU på Austrått skole for to år siden oppfordret elevene til å selge kluter for 500 kroner hver. Inntektene gikk til nye lekeapparater.

På Sandved skole er maling, snekring og vindusvask fortsatt blant oppgavene på dugnaden før 17. mai. Og skal vinduene bli rene, er dette eneste mulighet. Det er flere år siden kommunen sluttet å utføre utvendig vindusvask ved Sandnes-skolene.

Torbjørn Sterri.

Kommunekassen er skrapt, og nye standarder for renhold på skolene er innført.
Daglig leder i Sandnes eiendomsselskap Torbjørn Sterri opplyser at det rengjøres etter behov. Skolegården sopes én gang i året. Plenen klippes hver 14. dag.

– Men vi har et program for maling, opplyser Sterri.

Hyggelig med dugnad

Dugnad kan være hyggelig. Det er kjekt å bli kjent med foreldre i nabolaget, og jeg vet at innsatsen vi legger ned kommer barna våre og oss til gode. Jo flere bambus-truser vi selger, desto billigere blir turen til Polen. Jo flere sommerblomster vi klarer å prakke på svigermor, desto sjeldnere må vi stille på varetelling.

Mange dedikerte voksne legger ned stor frivillig innsats i å følge opp ungene våre, enten det er på fotballbanen, i speideren eller i korpset. Det minste jeg kan gjøre er å stille på dugnad.

Også 17. mai er tuftet på frivillighet. Da jeg spiste lapskaus fra pappskål i går, lyttende til fine ord om demokratiet fra et bjørkeris-pyntet lasteplan, var jeg glad for at noen i kulissene jobbet på dugnad. Snart er det min tur til å snurre lykkehjulet eller selge pølser.

Null til skolen

Er det foreldrenes oppgave å vaske vinduer på skolene?

Samtidig forstår jeg godt han som nekter å vaske skolens vinduer. Han tilhører ikke de fedre som aldri stiller opp, han tilhører et mindretall som vil statuere et eksempel. Dersom det blir en vane at foreldre utfører vedlikehold ved skolene, vil vindusvask neppe komme tilbake på kommunens prioriterte renholdsprogram.

Da formannskapet i Sandnes denne uken fordelte fjorårets overskudd på 218 millioner kroner, gikk ikke så mye som ei krone til vedlikehold av skolene. Vinduene er trolig ikke skitne nok ennå.

Publisert: