Naturen slår tilbake – regnskog-raseringen øker pandemi-risikoen

GJESTEKOMMENTAR: Truer du naturen, brenner, rydder mark, flytter naturlige grenser, – ja, da slår naturen nådeløst tilbake. Virusjegere i Brasil har isolert 250 ulike virus og opprettet en egen virusbank.

Yanomami-leiren Demini – en såkalt shabono – er hjemmet til 130 indianere. Gullgravere og skogbrenning truer deres eksistens – og aktiviteten øker også risikoen for spredning av sykdomsvirus.
  • Arne Halvorsen
    Arne Halvorsen
    Journalist og forfatter, Rio de Janeiro
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er 819 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Bare i Brasil har koronaviruset kostet over 61.000 mennesker livet, siden det første dødsfallet ble registrert den 17. mars. Nesten 1,5 millioner personer er bekreftet smittet, men antallet er antagelig 10 ganger høyere, ifølge helseforskere.

Fortsetter viruset sin dødelig herjing i samme tempo, vil Brasil ha rundt 125.000 døde i begynnelsen av august, varslet University of Washington allerede for seks uker siden.

Naturen i ubalanse

Brasil er landet i verden med flest ukjente virus, men vitenskapen kjenner ikke mer enn 2 prosent av virusene som holder til i Amazonas og den atlantiske regnskogen. På verdensbasis antar forskerne at det finnes rundt 1,67 millioner ulike virus som kan smitte fugl og pattedyr.

Det er ikke lenge siden forskere oppdaget fire nye typer koronavirus i den atlantiske regnskogen i delstaten São Paulo. Alle med egenskaper for mutasjon, og dermed med potensiell smittefare til mennesker. De ble oppdaget i flaggermus og i fugler:

– Amazonas, med sin enorme biodiversitet, er et av områdene i verden med størst sannsynlighet til at det dukker opp virus som kan skape pandemier. Rundt 90 prosent av de globale sykdommene, som covid-19, ebola, sars, mers og aids, stammer fra ville dyr som jages bort fra sine naturlige habitater, sier forsker Edison Durigon ved Universidade de São Paulo.

Jakter virus

Epidemiolog Pedro Vasconcelos er den mest kjente virusjegeren i Brasil. Han har oppdaget og isolert 250 ulike virus. De befinner seg i en virusbank ved det kjente instituttet Instituto Evandro Chagas i delstaten Pará:

– Avskogingen av Amazonas forårsaker en urbanisering av virus, som mayaro og orpouche, som forårsaker infeksjoner med samme symptom som denguefeber. Virus vil aldri forsvinne fra jordens overflate, og beskyttelse av regnskogen er et spørsmål om helse, sier Vasconcelos.

Når menneskene brenner og rydder regnskog og ødelegger eller forstyrrer dyrenes naturlige habitater, blir f.eks. flaggermus nervøse og enda mer smittsomme. Forskere har funnet ut at smittegraden øker fra rundt 3 til 9 prosent.

Flaggermus er de eneste pattedyrene som kan fly (noen til kan seile i vinden). Det finnes minst 1300 arter på kloden, og 15 prosent befinner seg i Brasil.

Les også

Voksende trend med virus som hopper fra dyr til mennesker

Tusenvis av gullgravere i Amazonas skader den viktige regnskogen og bringer livsfarlig smitte med seg.

En varslet katastrofe

Flere av Amazonas indianerstammer søker nå dypere inn i regnskogen, både for å isolere seg mot koronavirus, men også for fremtidige virusangrep. Avskogingen av Amazonas, som foregår i rekordfart – 10.000 kvadratkilometer i fjor, – frigir både virus og bakterier.

Den beste beskyttelse mot virus er en regnskog som står urørt, og hvor naturen er i balanse. Indianere som lever inne i sine reservater, som de har gjort i 2000 år, og hvor regnskogen står som den har gjort i millioner av år, fungerer som skjold mot virus og bakterier.

I 76 indianerstammer er det registrert nærmere 300 dødsfall og 5000 smittet av koronaviruset. Den største trusselen mot Amazonas indianere er de ulovlige gullgraverne, som bærer med seg mulig smitte, men som også ødelegger miljøet.

Bare inne i yanomami-indianeres reservat nord i Brasil finnes det for øyeblikket rundt 20.000 gullgravere.

Det er en kjent sak at regnskogens indianere ikke har det samme immunforsvaret som vi har, og at «våre» influensaer kan drepe en indianer innen 24 timer.

Men også helsearbeidere bærer med seg smitten inn til indianerne, som ofte bor tre og fire dagsreiser borte fra byområder med helsestasjoner. I tillegg bor stammene, ofte 100–200 indianere, tett sammen som én familie. Blir en av dem først smittet, brer epidemien seg raskt.

Les også

Arne Halvoren: «Bolsonaro til krig mot demokratiet; kjemper for gjenvalg og mot riksrett»

Hater vitenskapen

En like stor, om ikke større for Brasils innbyggere er den erkekonservative president Jair Bolsonaro og hans støttespillere. Bolsonaro er motstander av all vitenskap og mangler empati. Selv om det dør i gjennomsnitt 1500 innbyggere per dag i Brasil, så rister han på hodet, flirer og spør: «Og hva så?»

Det står så ille til blant hans sentrale støttespillere at hans ideologiske guru, den sterkt høyreorienterte, selvutnevnte filosofen Olavo de Carvalho, har erklært at han ikke kan påstå at jorden ikke er flat. Og det i 2020!

Les også

Bolsonaro: – Jeg utretter ikke mirakler

«Kommunistisk» vaksine!

Instituto Butantan i São Paulo er i ferd med å teste en ny koronavaksine på 9000 frivillige, fordelt i ulike grupper og spredd over hele landet. Samarbeidet foregår med det kinesiske selskapet Sinovac, som var det første i verden til å forske på en vaksine mot covid-19-sykdommen.

I sosiale medier kritiserer president Bolsonaros nett-troll dette samarbeidet som et knefall for kommunismen.

– Dette er meningsløst. Vi er midt inne i en dødelig epidemi, og vi kan ikke politisere en vaksine. Vaksinen skal redde mennesker, og har ikke noe med politikk å gjøre, understreker direktør Dimas Tadeu Covas i Instituto Butantan.

Publisert: