Statsminister Trygve den andre?

GJESTEKOMMENTAR: Etter det kommende stortingsvalget er det en teoretisk sjanse for at Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kan bli statsminister.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil sitte med svært sterke kort etter valget om et år, dersom resultatet blir som målingene i det siste.
  • Trond Birkedal
    Trond Birkedal
    Skribent
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

I tilfelle vil han være historiens andre statsminister som heter Trygve. Sist gang var det Trygve Bratteli, som var statsminister for Ap da partiet hadde 35,1 prosent ved stortingsvalget i 1973.

35,1 prosent fremstår nok som en våt drøm for dagens Ap, som ligger og vaker rundt 20-tallet på meningsmålingene. Ap’s statsministerkandidat, Jonas Gahr Støre, sliter med å få frem hva, om noe, som er Ap’s budskap i den kommende valgkampen.

Uinteressant for mediene

Da Arbeiderpartiet fredag 25. september lanserte sitt partiprogram for neste stortingsperiode, fikk det plass nummer seks i Dagsrevyens sendeskjema. Kongens sykehusinnleggelse var selvsagt toppsak, men at NRK mener det var fire andre saker som var viktigere enn partiprogrammet til landets største parti, sier alt om hvordan partiet oppfattes og hvilken motbakke det har foran seg.

Ap har sagt at de vil ha regjeringssamarbeid med Sp og SV. Sp har sagt at de kun vil sitte i regjering med Ap. Og SV har sagt de kan sitte i regjering med alle på venstresiden. Alle de tre partiene har pekt på Støre som statsministerkandidat. På målingene vipper de tre partiene mellom å ha flertall alene eller med MDG og Rødt for å danne flertall.

Dersom Ap gjør et valg rundt der partiet ligger på meningsmålingene, vil det være katastrofalt for partiet. Støre vil måtte gå på talerstolen på partiets valgvake med tidenes største bismak i munnen. Han må sørge over at Ap har gjort et katastrofevalg, men samtidig juble fordi det blir flertall for venstresiden og dermed regjeringsskifte.

Les også

Harald Birkevold: «Sentrum er dødt. Leve sentrum!»

Johansen uaktuell som partileder

Det er åpenbart for dem som følger med på partiet, at Støre ikke er en ubestridt og elsket leder. Foreløpig er han alt de har, og det er ikke kommet seriøse krav om å bytte ham ut, sannsynligvis mest fordi det ikke er åpenbart hvem som kan ta over.

Raymond Johansen har bygget seg opp som en politiker av nasjonalt format som byrådsleder i Oslo, og han trekkes av mange frem som et kommende lederemne. Men heller ikke han har særlig velgertekke. Etter å ha styrt Oslo fra 2015 til 2019, oppnådde partiet 12 prosentpoeng nedgang, fra 32 til 20 prosent.

Nå står ikke Johansen på valglisten til stortingsvalget, så det er utelukket at den tidligere partisekretæren kan bli leder i Ap før ved neste stortingsvalg i 2025. En partileder fra Ap må sitte på Stortinget. I 2025 vil Johansen for øvrig feire sin 64-årsdag, neppe det beste utgangspunktet for å starte en partilederkarriere.

Det betyr at partiet står igjen med en Støre som allerede er svekket som Ap-leder. Etter å ha ledet partiet til nok et historisk dårlig valg i 2021, vil det være vanskelig for ham å fremstå med den autoriteten en partileder og kommende statsminister må ha. Han vil gå inn i regjeringsforhandlinger kraftig svekket, med dårlige kort og to støttepartier som kan vise til markant fremgang. Dersom Sp havner rundt 15 prosent i oppslutning, og SV på rundt 7,5 prosent, vil de to partiene mest sannsynlig til sammen være større enn Ap. Det vil gi dramatiske utslag ved fordeling av antall ministre og tunge departement, i tillegg til politiske forhandlinger.

Les også

Hilde Øvrebekk: «Populismens manglende helhet»

Les også

Hilde Øvrebekk: «Ap-fall et slag for EØS-avtalen»

Ryker Støre på valgnatten?

Spørsmålet er om Støres politiske liv overlever valgnatten. Det vil ikke bli lett for frustrerte tillitsvalgte å holde kjeft og slutte opp om lederen dersom valgresultatet blir så katastrofalt som det ligger an til nå. En bred debatt om strategivalg og ledelse vil oppstå og ri partiet som en mare med lokale ordførere og tillitsvalgte som kommer til å kreve dramatiske endringer. De vet at det bare er to år til de selv skal ut i valgkamp og kjempe om å beholde sine verv, og da har de ikke tid til å la en lederdebatt vente i det uendelige.

Det kan altså bli sånn at Ap’s drøm om regjeringsskifte blir oppfylt – og etterfulgt av et mareritt av et partilederskifte. En dårlig start på regjeringsperioden med en svekket Ap-leder og statsminister med lite gjennomslag i forhandlingene, fremstår ikke som en ønskedrøm for et parti som allerede sliter med indre spenninger og laber motivasjon.

Les også

Trond Birkedal: «Hvem er det egentlig som velger stortingsrepresentantene våre? Og hvordan skjer det?»

Statsminister Vedum?

Det er i dette scenarioet Trygve Slagsvold Vedum kan tre frem. Mens Ap krangler og bytter partileder, vil en av valgets seierherrer smile og le fra tv-studio til radiostudio, spise kaker med partifeller og reise på bygda og takke trofaste partimedlemmer som har stått på i valgkampen, aldri langt fra nærmest traktor eller grisehus. Han vil kunne si at velgerne har bedt om et regjeringsskifte og enten tilby Ap å være med i en mindretallsregjering bestående av Ap og Sp med ham som statsminister, eller å samle hele den røde siden og gi nok innrømmelser til at Sp kan danne en mindretallsregjering alene.

Det kan hende det er klokt av et skadeskutt Ap å ta en time out for å pleie sine sår og finne ut av sin fremtid. Spørsmålet om egoet som tilsier at partiet må i regjering, og at de må lede den, overstyrer den langsiktige fornuften som tilsier at Ap ikke bør gå inn i en regjering fra et historisk svakt utgangspunkt.

Publisert: