Han ligger an til å bli palestinernes neste president

PALESTINA: Hussein al-Sheikh ligger an til å overta etter president Mahmoud Abbas i Palestina. Han har både moderate synspunkter og moderat popularitet.

Hussein al-Sheik ble utnevnt av Abbas og har spilt mange roller i Fatah-bevegelsen.
  • Ahmad Budeiri
    Ahmad Budeiri
    Journalist, Øst-Jerusalem
Publisert: Publisert:
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas er 87 år og leder fortsatt den palestinske frigjøringsbevegelsen PLO, og de palestinske selvstyremyndighetene. Helsen hans er stabil, men spørsmålet alle prøver å finne svar på, er hvem som skal ta over.

Abbas er også leder av Fatah-bevegelsen som er det største politiske partiet i Palestina, og som Abbas selv var en av grunnleggerne av. Han tok over for Yasser Arafat som døde i 2004.

Nylig dukket et nytt ansikt opp på den internasjonale arenaen: Hussein al-Sheik, som overtok stillingen som leder av det politiske kontoret til PLO etter Saeb Erekat.

Hussein al-Sheik ble utnevnt av Abbas og har spilt mange roller i Fatah-bevegelsen. Mange anser ham som uskikket til å bli den neste palestinske presidenten, og i mangel på alternativer seiler han opp som Abbas arvtaker.

Han er statsråd for «sivile anliggender», avdelingen av selvstyremyndighetene som har direkte kontakt med israelerne. Hussein al-Sheik møter dem regelmessig og betraktes av israelerne som en moderat kraft de kan jobbe sammen med.

Hvem er han egentlig?

Han ble født i 1960 i en flyktningfamilie, og da han var 18 år ble han fengslet i 11 år av israelerner for sin motstandsrolle. Han begynte etter løslatelsen å jobbe i Fatahas ungdomsfylking, og steg etterhvert i gradene.

Mange palestinere, spesielt dem som sverger til radikale bevegelser, ser på ham som en slags femtekolonist som løper fiendens ærende. Det tar han lett på:

– Jeg tror ikke at det gagner oss å rope på ødeleggelse av Israel. Det vil ikke hjelpe dem som vil ha familiegjenforening, eller skaffe oss bedre økonomiske fasiliteter. Jeg tror vi bør motstå israelerne om dagen og forhandle med dem om natten, slik at vi kan balansere innsatsen vår og oppnå resultater som kan gi oss bedre liv.

Han er imot militær motstand, akkurat som Abbas, og sier at det er umulig å slåss mot israelerne.

– Hvis vi holder oss til kamp på den diplomatiske arenaen og fortsetter med fredelig motstand, kan vi oppnå langt mer enn med våpen, sier han.

Dette er det motsatte av det han sto for da han var i 20-årene. Fatah-organisasjonen står for forhandlingsløsninger, og holder seg til det som er nedfelt i Oslo-avtalen.

Støtter Oslo-avtalen

Det er ikke lenger hverdags å finne palestinske politikere som offisielt støtter Oslo-avtalen, men for Hussein al-Sheik framstår avtalen som den eneste måten å bevare den palestinske selvstyremyndigheten på.

– Hvis vi trekker oss fra Oslo-avtalen, vil vi miste vår legitimitet og vår posisjon i verden som politisk enhet. Derfor burde prøve mer og mer å engasjere oss i forhandlinger med israelerne, ellers kan folket vårt miste alt, sier han.

Hvis vi trekker oss fra Oslo-avtalen, vil vi miste vår legitimitet og vår posisjon i verden som politisk enhet.

Hussein al-Sheikh, politiker

Dette er grunnen til at andre politikere tror at dersom han blir president, vil hans politiske ståsted være en fortsettelse av Abbas posisjoner, og han er presidenten som ikke oppnådde uavhengighet.

Når det gjelder israelerne, deltar de ikke lenger i politiske forhandlinger for å oppfylle Oslo-avtalen eller avslutte Palestina-konflikten, og foran valget i november nekter flertallet i parlamentet å trekke seg ut fra Vestbredden og Øst-Jerusalem.

Kamp om makten

Den nåværende palestinske presidenten, Mahmoud Abbas, samler sin makt i en rekke posisjoner. Mange analytikere tror at i epoken etter Abbas vil disse bli fordelt på flere hoder.

Politikeren Jibril Rajoub sier at «etter president Abbas vil patriarkatet ta slutt, siden den etablerende, palestinske generasjonen er historie». Rajoub er en sterk skikkelse i Fatah, og har i årevis investert mye tid i sport. Han er en populær leder av både det palestinske fotballforbundet og Palestinas olympiske komité.

Men det er Marwan Barghouti som er den mest populære Fatah-politikeren. Han sitter fengslet i Israel.

Andre palestinske partier, både venstre- og høyreorienterte, ønsker ikke å blande seg inn i lederkampen som de anser for å være en intern kamp i Fatah-bevegelsen. Men med fraværet av valg, er det vanskelig for disse fraksjonene å oppnå politisk makt. Ved å kreve valg kan de få eller dele makten med Fatah, og prøve å få noen posisjoner som foreløpig er utenfor rekkevidde.

Sist det var nasjonalt valg i Palestina, var i 2006. Da brøt det ut en kort borgerkrig som endte med at sosialdemokratiske Fatah tok kontroll over Vestbredden og konservative, islamistiske Hamas tok kontroll over Gaza.

President Mahmoud Abbas utsatte i fjor Palestinas første valg på 15 år. Årsaken var uenigheter med Israel om stemmegivningen i Øst-Jerusalem. Valget skulle etter planen blitt holdt 22. mai 2021, og ville vært det første palestinske valget siden 2006.

Abbas står på at det ikke blir holdt palestinsk valg, før det blir gitt garantier om at innbyggerne i Øst-Jerusalem også får delta.

Publisert: