Nyttårsfeiringen i Køln er såpass lik et fylkesårsmøte i Unge Høyre at vi er nødt til å snakke om grenseløse menn, enten de kommer fra Marokko eller Hedmark

FRIPENN: Når de mange avsløringene tvinger oss til å snakke ærligere om oss selv, blir det forhåpentlig lettere snakke ærligere også om de andre.

Etter de siste avsløringene om seksuell trakassering i flere politiske partier, muligens også voldtekt av en overstadig beruset mindreårig, blir det heretter vanskeligere å skjære alle brune menn over én kam. Det noterer vi på den magre kreditsiden så langt i #metoo-revolusjonen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Nyttårsaften 2015 ble et vendepunkt i tysk debatt. Selv om mange var skeptiske til Angela Merkels innvandringsoptimisme, ble høsten det året preget av den «Willkommenskultur» forbundskansleren ba om. Det var godt for flyktningene å komme over grensen til et land hvor de ble mottatt med varme.

Men den milde og vennlige medvinden ble brått til iskald motbør da hundrevis av kvinner ble antastet, forulempet, klådd og tafset på i årets siste timer. Det er noe galt med seksualkulturen hos muslimske menn, skrev også norske kommentatorer. Overgriperne fra Køln ble sammenliknet med moderne europeere og kom dårlig fra øvelsen. Norske menn tar kvinner på ordet, ikke på puppene.

Det er fint at partilederne ikke leter i den kristne kultur eller manglende modernitet i Trøndelag eller Hedmark for å forklare overgrepene.

Grundig avslørt, grundig avdekket

Men vi så oss selv i et trollspeil. Bildet løy. Som i Algerie, Marokko og Tunis finnes det kulturer i Norge hvor kvinner ikke er trygge. I Høyre for eksempel. Det har partiet selv innrømmet denne uken. Riktignok oppdaget de visst ikke sin egen kultur før skandalen skyllet over dem. Andre har visst om den lenge. Sist helg sa Hedvig Halgunset, medlem av Kristelig Folkepartis Ungdom, til Aftenposten at stemningen på Unge Høyres sammenkomster er ubehagelig for unge kvinnelige politikere. «Det er rett og slett veldig mange kommentarer, blikk og tafsing», sa hun, og la til: «KrFU-jenter blir sett på som et mål på disse festene i Unge Høyre. Det er stas hvis man greier å legge ned en KrFU-er fordi vi skal være så konservative og ’hard to get’»

Den godt voksne mannen som inntil nylig var leder for Unge Høyre, og som partiet nominerte til Stortinget til tross for en serie advarsler, er av sine egne partifeller anklaget for noe som kan være voldtekt av en overstadig beruset 16-åring. En nestleder i Arbeiderpartiet har gått av. Det samme har en fylkesordfører fra Senterpartiet. Fremskrittspartiets parlamentariske nestleder har trukket seg fra alle verv etter at det ble kjent at han sendte porno til en 14-åring og litt senere ville ha barnet med seg på trekant-sex. I en varetektscelle i Tromsø sitter en mann som har hatt flere av landets fremste politiske verv, mens politiet etterforsker påstander om overgrep. Køln blekner.

Uansett blir det heretter vanskeligere å stryke alle brune menn over én kam.

Erna Solberg syntes i første omgang det var tungt for partiet og Kristian Tonning Riise at han ble avslørt. Se for dere en norsk imam si det samme etter nyttårsovergrepene.

Les også

Erna Solberg: – Jeg har sagt ting jeg skulle ønske var usagt, sier Solberg om Tonning Riise-saken

Det er fint at partilederne ikke leter i den kristne kultur eller manglende modernitet i Trøndelag eller Hedmark for å forklare overgrepene. Det er oppløftende at de er i ferd med å innse at noen menn gjør som de lyster helt til noen stopper dem. Men dette gjelder for muslimer så vel som for høyreliberale og sosialdemokrater. Uansett blir det heretter vanskeligere å stryke alle brune menn over én kam. Det noterer vi på den magre kreditsiden så langt i #metoo-revolusjonen.

Teigen fant heller ikke grunn til å dele SSBs opplysning om at flyktninger som kom hit da de var mellom 0 og 15 år, etter 20 år har en sysselsettingsgrad på 69–73 prosent.

Disse innvandrerne...

I det samme trollspeilet hvor norske menn holder fingrene for seg selv og tungen i rett munn, er nordmenn også selve drømmeinnvandreren; vi er ærlige, hardt arbeidende og villige til å tilpasse oss nye steder og skikker. I statistikken over innvandrerne til USA står det dessverre ikke like bra til, der er nordmenn noen skikkelige sinker. Derfor må vi forsikre syriske flyktninger om at de ikke må bli stresset av signalene fra Espen Teigen. Nordmenn på søk etter et bedre liv trengte også tid. Lang tid.

Twitter-melding fra Espen Teigen, politisk rådgiver for justis- og beredskapsminister Sylvi Listhaug, 12. januar.

Sist helg følte Teigen behov for å opplyse sine 2700 twitterfølgere om hvor lite integrert syriske flyktninger er. Det gjorde han ved å sitere én setning fra en fersk rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB), der det sto at «syrere har den desidert dårligste deltakelsen i arbeidsmarkedet».

Det går an å lese denne meldingen fra Teigen som en slags selvransakelse. Han er tross alt rådgiver for hun som de siste årene har hatt ansvaret for å integrere flyktninger. Men hensikten var nok en annen. Han ville gni statistikken i fjeset på de som for to år siden hevdet at syrerne raskt kom til å bli en berikelse for Norge. Derfor utelot han en viktig opplysning fra rapporten, nemlig at syrerne er den gruppen flyktninger som har desidert kortest botid. Mange av dem holder ennå på med introduksjonsprogrammet og kan vanskelig anklages for ikke å ha skaffet seg en heltidsjobb i tillegg, for eksempel som ansvarlig for stigmatiserende meldinger i sosiale medier, eller noe annet samfunnsnyttig.

Teigen fant heller ikke grunn til å dele SSBs opplysning om at flyktninger som kom hit da de var mellom 0 og 15 år, etter 20 år har en sysselsettingsgrad på 69–73 prosent. Andelen for hele befolkningen er 71 prosent.

Når de mange avsløringene tvinger oss til å snakke ærligere om oss selv, blir det forhåpentlig lettere snakke ærligere også om de andre.

Disse utvandrerne...

Ved en av de tilfeldighetene som gjør livet verdt å leve, meldte The Washington Post samme dag at norske innvandrere til USA var de desidert tregeste til å integrere seg i arbeidslivet, sammenliknet med innvandrere fra 15 andre europeiske land. Også i andre generasjon var nordmennene de største sinkene på arbeidsmarkedet.

Overskriften i The Washington Post 12. januar: «Norge var engang den typen land Trump kunne ha spyttet på. Nå ønsker folket deres ikke engang å komme hit.»

Likevel gikk det bra etterhvert. Som skipper Worse sa: Vi kommer sent, men vi kommer godt.

Og det kan faktisk komme noe godt, både fra det siste halve årets deprimerende demaskering av såkalt etnisk norske menn, og fra påminnelsen om at det norske Amerika var et parallellsamfunn. Når de mange avsløringene tvinger oss til å snakke ærligere om oss selv, blir det forhåpentlig lettere snakke ærligere også om de andre.


Solveig G. Sandelson: «Det gjer vondt å lesa om Unge Høgres hjelpelause forsøk på å skjerma jenter såvel som organisasjonen sin frå Kristian Tonning Riise.»

Les også

Unge Høyres tidligere generalsekretær sier han varslet moderpartiet

Les også

Hadia Tajik: – Jeg er ikke en taus og dekorativ potteplante

Les også

Arbeiderparti-krisen blir tema i ny bok fra Jonas Gahr Støre


Fikk du med deg denne?

Norskamerikaneren Jim Andersen, til venstre, og Mike Raschick fra Duluth i Minnesota synes det er utrolig at 52 personer seilte fra Stavanger til New York i en liten seilbåt på 53 fot.

Utrolige Rogaland: Sikter mot New York 200 år etter de første utvandrerne.

Publisert: