Flertallsarrogansen i Stavanger nådde nye høyder mandag ettermiddag

LEDER: Har Stavanger fått byregjering? spurte Ap’s Dag Mossige i et debattinnlegg forrige uke. Ja, svarte ordfører Christine Sagen Helgø (H) i en pressemelding mandag ettermiddag.

Hotelltak-kameratene: Flertallskonstellasjonen i Stavanger bystyre inngikk en budsjettsamarbeidsavtale på taket av et hotell i 2015. F,v, John P. Hernes (H), Karl W. Sandvig (Pp), Kari Raustein (den gang Frp, nå H), Christine Sagen Helgø (H), Bjørg Tysdal Moe (KrF), Per Thorbjørnsen (V) og Bjarne Kvadsheim (Sp).
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Neida, formelt styres Stavanger fortsatt etter formannskapsmodellen, og Helgøs pressemelding handlet om hvordan Stavanger kommune skal bidra til å redde Vikings økonomi gjennom en leieavtale for Viking stadion. Men det er en formulering i pressemeldingen som bidrar til å bekrefte Mossiges påstand: «Partiene Høyre, Kristelig folkeparti, Fremskrittspartiet, Venstre,
Senterpartiet og Pensjonistpartiet er enige om leie av treningstid på
kunstgressbaner i tilknytning Viking stadion.»

Tittelen på pressemeldingen konstaterte at det nå er enighet om leieavtale. Det er her det er på sin plass å minne om at det er formannskapet som skal avgjøre dette på torsdag. Det er først da det skal oppnås en eventuell enighet, men eksempelet føyer seg inn i en rekke av saker. Mossige nevnte tre av dem, Storhaugløftet, tinghusplasseringen og ny plan for Nytorget.

Les også

Mossige: I tre saker etter årsskiftet ser det ut som om Stavanger styres etter byrådsmodellen.

Hotelltak-kameratene i Venstre, Høyre, Senterpartiet, Pensjonistpartiet, Frp og KrF samlet seg altså på et hotelltak i Stavanger etter valget i 2015 for å presentere samarbeidsplattformen for inneværende bystyreperiode. Samtidig understreket ordfører Helgø at det er uaktuelt å innføre parlamentarisme i Stavanger denne perioden.

Ett år seinere lanserte Frp’s Christian Wedler et forslag om å overføre innstillingsretten i politiske saker fra administrasjonen til topp-politikere. Denne form for kvasi-byråd ble det heldigvis ikke noe av.

Vi har forståelse for at det er behov for kontakt mellom partiene mellom møtene. Likevel er det tendenser til at hotelltak-kameratene i stadig større grad har lagt seg til en arbeidsmetode som verken tjener den politiske prosessen eller velgernes mulighet til å få innsyn i beslutningene. På et vis arbeider de nå som et byråd eller en regjering.

Det er særlig måten enigheten deres legges fram på, som er arrogant. Arrogansen nådde nye høyder mandag ettermiddag. Respekten for velgerne, de øvrige partiene og de etablerte politiske arbeidsformene er tydelig redusert det siste året.

Vi er åpne for en fri og åpen debatt om hvorvidt parlamentarisme er den beste styringsformen for Nye Stavanger, men vi er sterkt mot at flertallet oppfører seg som en regjering i en kommune som fortsatt styres etter formannskapsmodellen.

Allerede neste år er det nytt valg. Alle partiene må bruke tiden fram mot valget på å tydeliggjøre hvordan de ønsker at viktige saker for storkommunen skal avgjøres.

Les også

 1. Aftenbladet i 2016: Stavanger vil snikinnføre parlamentarisme

Publisert:
 1. Økonomi
 2. Stavanger
 3. Viking stadion
 4. Dag Mossige
 5. Stavanger kommune

Mest lest akkurat nå

 1. Person døde etter å ha falt ned skrent i Strand

 2. Viking vurderer politi­anmeldelse: Vil utestenge supportere etter bråket

 3. Ektepar i Haugesund fikk tappet bankkontoen for nær 2 millioner – politiet advarer mot svindel

 4. Disse 17 Sola-flyene er innstilt torsdag

 5. Boris Johnson bekrefter at han går av som statsminister og partileder

 6. Mesterkokk med solid resultatbedring