Prateklassens blindsoner

Lan Marie Berg (t.v) og Ulrikke Torgersen, førstekandidater for MDG i Oslo og Rogaland, besøkte Universitetet i Stavanger mandag.

AFTENBLADET MENER: Kombinasjonen av oljeskam og klimaaktivisme kan føre til grove feilslutninger og mentale blindsoner. Det finnes dessverre mange eksempler på dette.

 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:

«Alle vet at den ekstreme norske rikdommen er tilfeldig og ufortjent», skriver professor i sosialantropologi og en av Norges mest aktive samfunnsdebattanter, Thomas Hylland Eriksen, i en kronikk publisert av NRK.

Og konkluderer med at det moralsk riktige ville være at Norge ga bort halve oljefondet til fattige land, i en form for solidaritet.

Samme dag som denne kronikken ble publisert, var Miljøpartiet de Grønnes listetopp i Oslo, Lan Marie Berg, på besøk i Stavanger. I løpet av besøket demonstrerte hun visse huller i sin kunnskap om den næringen hun ønsker å avvikle.

At Berg tror at hovedkontoret til Equinor ligger på Fornebu i Bærum, er så sin sak. Det er det mange i Equinor som også tror. Det er mer alvorlig at hun tilsynelatende ikke ønsker å anerkjenne at mange oljeselskaper allerede bruker enorme ressurser på å bli del av det grønne skiftet. Ikke minst Equinor. Og at hun tilsynelatende ikke vet at petroleumsutdanningen hun vil legge ned, allerede handler mye om fornybar energi.

Hylland Eriksens karakterisering av det norske oljeeventyret som «tilfeldig og ufortjent» kan tyde på at han er blottet for kunnskap om hva som er grunnen til at Norge i dag har verdier for 12.000 milliarder kroner plassert i utlandet.

Statens direkte eierandel på sokkelen, etableringen av et statlig oljeselskap, oljeskatten på 78 prosent og en systematisk oppbygging av norske kompetansemiljøer og arbeidsplasser er verken «tilfeldig» eller «ufortjent». Det er en politisk bragd.

Men det er for tiden et godt klima for å sette i omløp slike banale og feilaktige fortellinger. Særlig i de store byene har klimakrisen blitt et påskudd for å spille på følelser fremfor fakta.

Som et rikt land, og med 2–3 prosent av verdens produksjon av olje og gass innenfor landets grenser, har Norge selvsagt et ansvar for klimakrisen. Og et ansvar for å bidra til løsninger.

Som et rikt land har Norge også et ansvar for å hjelpe fattige land, noe Norge da også gjør gjennom et av verdens største bistandsbudsjetter per innbygger. Men et krav om å gi vekk 6000 milliarder er i beste fall merkelig, og ikke minst korttenkt. Det er jo avkastningen av denne formuen som kan brukes, og det er ingen som helst grunn til å tro at pengene ville blitt forvaltet mer fornuftig av noen andre.

Utspill som disse får kanskje gjenklang og applaus i et lite miljø, men de er ikke egnet til å imponere noen utenfor disse kretsene.

Hylland Eriksens karakterisering av det norske oljeeventyret som «tilfeldig og ufortjent» kan tyde på at han er blottet for kunnskap om hva som er grunnen til at Norge i dag har verdier for 12.000 milliarder kroner plassert i utlandet
Lover 150.000 grønne jobber innen 2035: – Skal bli billigere og lettereFnatt på museet

Les også

 1. – Det er jo sjokkerende at et parti så til de grader er fri­koblet fra virkelig­heten

Publisert:
 1. Miljøpartiet De Grønne (MDG)
 2. Oljefondet
 3. Fornybar energi
 4. Stortingsvalget 2021
 5. Politikk

Mest lest akkurat nå

 1. Viking serverte ellevill fest – opp på bronseplass

 2. Da det var trøbbel med skoene i «Skal vi danse», visste hun at løsningen lå i Hille­våg

 3. Christoffer Karlsen: – En veldig viktig og deilig seier mot topp­laget

 4. – Sto frem da LSK meldte seg inn i kampen

 5. Politiet ønsker tips om hen­delser før døds­ulykken i Sandnes

 6. – Problem­stillingen med parkerings­plasser ved Nye SUS er alvorlig