Debatter skal opplyse og engasjere

AFTENBLADET MENER: Pandemien har vist at publikum er på jakt etter sannferdig informasjon og reflekterte diskusjoner.

Det omstridte Kalberg-området ved Kvernaland i Time kommune, som blir vurdert som aktuelt for en omregulering til kraftintensiv industri.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Dette er en av grunnene til at det i det som ellers er et unntaksår, har vært stor oppslutning om tradisjonelle, redaktørstyrte medier. Samtidig må selvsagt disse mediene finne seg i å bli satt under et kritisk søkelys, å bli motsagt og for den saks skyld filleristet.

Les også

Aftenbladet jublar over 30.000 digitale abonnentar

Likevel inviterer også en slik debatt til en gjensidig respekt. At folk er uenige, har forskjellige syn på hvilke løsninger som er de riktige eller kort og godt er kritiske til hverandre, er bare bra for en opplyst debatt. Verre er tendensen til å dra det relativt nye begrepet fake news, altså falske nyheter, inn i debatten.

For det å ha ulikt syn på en sak, betyr ikke nødvendigvis at en av partene fremmer falske nyheter. Falske nyheter hører dessuten ikke til redaktørstyrte mediers forretningsmodell. Faktisk er tilfellet det motsatte.

I en serie i fjor fortalte Aftenbladet om en landsby i Makedonia som i 2016 ble verdenskjent da flere av stedets ungdommer tjente seg rike ved å pumpe ut tullesaker om amerikansk politikk. De tiltrakk seg digitale annonser via Google når de gikk viralt. Saker var av denne typen: «Bill Clinton mister beherskelsen i intervju, vedgår at han er drapsmann».

Vi har også omtalt konspirasjonsteorier der Clintons kone, tidligere presidentkandidat Hillary Clinton, er omtalt som leder av et pedofilinettverk.

Les også

Gode nyheter, dårlige nyheter og – falske nyheter

En litt mer harmløs sak er saken om hvithai i Stavangers havnebasseng.

Dette er noen få eksempler på direkte falske nyheter. Noen av dem kan direkte bidra til å destabilisere samfunnet, enda flere bidrar til å skape uriktige bilder av sannheten og alle er med på å skape et utrivelig og illiberalt debattklima.

At verdens mektigste stat de siste fire årene har vært styrt av en mann som har brukt begrepet falske nyheter om alt han ikke liker og alt som går ham i mot, gjør selvsagt dette enda verre. Mange har reagert på president Donald Trumps stadige utfall mot mediene, men det har paradoksalt nok også ført til større oppslutning om disse gjennom Trumps presidentperiode. Folk oppsøker troverdig informasjon.

En som åpenbart ikke har vært begeistret for Trumps metoder er toppsjefen for det lokale Lyse-konsernet, Eimund Nygaard. Han refererer til Trump når han på ellers prisverdig vis tar del i debatten om Lyses rolle i diskusjonen omkring et framtidig datasenter på Kalberg i Time. I et innlegg som Aftenbladet publiserte på lørdag går han i rette med Aftenbladets kommentator Harald Birkevold, som i en kommentar stilte spørsmål rundt flere forhold ved denne utbyggingen. For eksempel hvor mange arbeidsplasser et slikt anlegg vil gi.

Dette er en debatt som bør være velkommen, som kan bidra til å opplyse og engasjere publikum og som kan belyse fordeler og ulemper ved en slik utbygging. Dette er en av de viktigste politiske sakene på Jæren for tiden. Den fortjener en debatt uten at ordskiftet trumpifiseres.

Publisert: