Koreansk rulett

Trumps nye entusiasme for maktbruk er livsfarlig i møte med galskapen til diktatoren i Nord-Korea.

Den ustabile diktatoren Kim Yong-un (til høyre) må fjernes. Men det er Kina, ikke USA, som sitter med de beste kortene på hånden for å unngå en tragisk og blodig krig i Korea, mener Aftenbladet.
 • Harald Birkevold
  Harald Birkevold
  Kommentator
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er for så vidt ingen nyhet at situasjonen på den koreanske halvøya er kritisk. Det har den vært lenge, og i stigende grad under regimet til den unge diktatoren Kim Yong-un. Regimet truer stadig med å bruke sitt arsenal av våpen mot ekte og innbilte trusler, men det er usikkert om disse truslene er alvorlig ment eller er mest å regne som propaganda med innenrikspolitiske siktemål.

Det er derimot svært bekymringsfullt at situasjonen nå ser ut til å tilspisse seg mellom USA og regimet i Pyongyang. Ikke fordi vi mener at Kim-dynastiet ikke bør fjernes, men på grunn av potensialet for en blodig krig. Den forrige Korea-krigen kostet over en million mennesker livet, og langs den demilitariserte sonen som skiller de to koreanske statene er det oppmarsjert et formidabelt arsenal.

Paranoiaen og krigsretorikken som alltid har preget det nordkoreanske regimet har bare forverret seg under Kim Yong-un. Diktatoren vet at han ikke vil ha en sjanse til å vinne en åpen militær konflikt med USA. Derfor er det en reell fare for at han vil beordre et desperat angrep på Sør-Korea dersom han tror at en amerikansk intervensjon er nært forestående.

LES MER:

Nord-Korea: – Vi er klare til å slå til

Og det er i denne situasjonen at president Donald Trump har sendt ut signaler som er dypt bekymringsfulle. Etter bombeangrepet mot den syriske regjeringens flybase og bruken av en ekstremt kraftig konvensjonell bombe mot et IS-anlegg i Afghanistan har Trump oppdaget at spektakulær maktbruk utenlands er en effektiv måte å fjerne oppmerksomhet fra hans mange problemer i den daglige politiske tredemølla i Washington. Dette kan ha gitt den uerfarne presidenten blod på tann.

Sør-Koreas hovedstad Seoul, med over 25 millioner mennesker i storbyområdet, ligger nær grensen til Nord-Korea og er innenfor rekkevidde for en lang rekke rakettvåpen. Det vil være svært vanskelig å hindre store sivile tap dersom situasjonen kommer ut av kontroll.

Kina, som i over 50 år har vært en garantist for det nordkoreanske regimet, har lagt seg på en ny linje. Det kan virke som om møtet mellom Trump og Kinas leder Xi Jinping i Florida nylig har beredt grunnen for å legge press på Nord-Korea. Men Kina bærer et tungt ansvar for å bidra til regimeskifte uten store sivile lidelser. Kina sitter med nøkkelen til å fjerne den gale diktatoren uten krig.

Publisert:
 1. Nord-Korea
 2. USA
 3. Donald Trump
 4. Kina
 5. Seoul

Mest lest akkurat nå

 1. Smertene kan være sterkere enn ved fødsel. Emilie (24) får krampene daglig

 2. Berisha etter 14 års ventetid: – Kommer til å huske dette resten av livet

 3. Erstatning for tapt barndom: Nesten alle får nei

 4. Fauci om omikronvarianten: Oppmuntrende funn om alvorlighetsgraden

 5. – Vi sitter her og fryser. Politikerne har ikke bakkekontakt

 6. Knut Arild Hareide flytter til Rogaland