Regjeringen sminker seg for valgkampen

AFTENBLADET MENER: Revidert nasjonalbudsjett er regjeringens svar på kritikk, men det angir ikke en ny retning for Norge.

En selvsikker Siv Jensen la fram revidert nasjonalbudsjett i går.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Ideologien er alltid tydeligere i statsbudsjettene som legges fram på høsten. Fire måneder før valget er det først og fremst viktig for regjeringen å forsikre oss om at de blåblå kan lede landet, at alt nå går så mye bedre og å roe kritikerne i en del av vinterens mest betente saker.

Derfor strammer de til oljepengebruken, satser på arbeidsmarkedstiltak og pensjonister og de har også funnet 40 millioner i tilskudd til såkalte ulvekommuner.

De sørger også for å drysse millioner over prosjekter rundt omkring i landet som ble oversett ved forrige korsvei. Det utbedres noen veier her, bygges en tunnel der og i Bergen skal de få pusse opp Den Nationale Scene.

Les også

Er det her det er party, Siv Jensen?

Les også

CO2-senter på Mongstad får leve videre

Les også

7 millioner kroner ekstra til rydding av havet

Det er et valgkampbudsjett som er lagt fram. Vi er i en situasjon der Arbeiderpartiet allerede har begynt å snakke om «når» de tar over til høsten, ikke «om» de skal ta over. Meningsmålingene viser et solid rødgrønt flertall, men det er altså nå regjeringspartiene og deres støttespillere har lyst å vise hvor lenge fire måneder er i politikk.

Derfor var det også viktig å komme med et revidert budsjett som ikke gir nye, nattlige dramaer med KrF og Venstre. Det vil neppe skje nå, noe de første kommentarene bekreftet.

Opposisjonen fikk ikke mye ny skyts torsdag, men de mener fortsatt det ligger mye ammunisjon i arbeidsledighetstallene. De bruker også alle muligheter til å minne regjeringspartiene på at det statlige byråkratiet er blitt større under dagens regjering.

Og det er mye å ta tak i, fordi det bak lave ledighetstall skjuler seg at mange har resignert i jakten på nytt arbeid. Flere har vært ledige så lenge at de ikke lenger får ledighetstrygd og noen har valgt et nytt utdanningsløp i håp om å komme tilbake på arbeidsmarkedet ved en seinere anledning. Og bak de lavere ledighetstallene skjuler det seg også en lavere sysselsetting. Det spørs om sminkelaget regjeringen nå har lagt på, er tjukt nok for å stå seg mot skytset fra opposisjonen i valgkampen.

Budsjettdokumentet har i det hele tatt en mer nøktern tone enn vi for eksempel så i det optimistiske konjunkturbarometeret til SR-Bank tidligere i uken.

Den lave oljeprisen vil sannsynligvis bestå. I valgkampen vil partiene slå hverandre i hjel med hvilke tall som gjelder og hvilke statistikker som lyver, men hovedslaget vil ikke stå om regnestykker. Det vil handle om hvem folk tror er best egnet til å styre under fortsatt vanskelige forhold på arbeidsmarkedet.

Les også

 1. Regjeringen blar opp for langtidsledige: – Vi skal gi gass og skape jobber

 2. Mange lekkasjer fra revidert statsbudsjett

Publisert:
 1. Revidert nasjonalbudsjett
 2. Politikk
 3. Arbeidsledighet
 4. Pensjon
 5. Oljepris

Mest lest akkurat nå

 1. – Jeg har vært i tvil. Når jeg først sier at jeg gir meg, er det ingen retur

 2. Borgli blir sirkusdirektør

 3. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 4. John Arne Riise: – De er et fantastisk lag

 5. Carmen fra Bryne var 14 år da en ukjent kvinne prikket henne på skulderen

 6. Fritidseiendom solgt langt over an­tydning: – Vokser ikke på trær