Dronning Elizabeths dilemmaer

LEDER: Det er ikke vanskelig å forstå ønskene til engelske prins Harry og hans amerikanske kone Meghan om at de vil trekke seg tilbake fra kongelige roller og plikter.

Prins Harry og Meghan Markle etter at forlovelsen ble kunngjort i november 2017. Tonen i det britiske kongehuset er ikke fullt så lystig nå.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Trolig er det vanskeligere å gjennomføre dette i praksis, fordi personer og funksjoner i et kongehus er så innvevd i hverandre. Selv om det britiske hoffet har hatt langt tøffere utfordringer enn dette, blir situasjonen kalt «krise».

Les også

Harry og Meghan trekker seg tilbake fra fremste rekke i det britiske kongehuset

Dronningen skal i løpet av mandagen ha krisemøte med Harry, hans bror William og faren Charles. Det kommer til å handle om mer enn hvilke plikter sussexene Harry og Meghan skal utføre. De er foreløpig fortsatt hertug og hertuginne av Sussex, men dette kan også være i spill. Økonomien er også i spill. Den britiske kongefamilien regnes som en av verdens aller rikeste.

Det går kanskje an å melde seg ut av kongehuset, men det går ikke an å melde seg ut av en familie. På den bakgrunn er det lett å forstå at dronningen trenger noen avklaringer. I 2020 kan hun derimot ikke kreve at det relativt unge paret skal innrette seg etter gammeldags, rojal takt og tone. Der kan hun ha noe å lære av sin slektning i Norge, kong Harald V.

Prins Harry er riktignok nummer fem i den britiske arverekkefølgen, men at han skal bli kallet til å bli konge er først og fremst en teoretisk tanke.

Nettopp familiebåndene gjør at livene til Harry og Meghan aldri kan bli helt normale heller. De er mer eksponert for uønskede hendelser som terror eller andre fysiske angrep. Deres sønn Archie kan være et mål for ustabile personer eller kidnapping, selv om de for eksempel skulle bosette seg i Canada, der de har oppholdt seg mye.

Det er allerede blitt et tema at kanadiske myndigheter kan bli nødt til å betale for sikkerheten til den utsatte familien. Ikke bare fordi Canada er en del av det britiske samveldet, men også fordi enhver liberal rettsstat har en viss plikt til både å vurdere sikkerheten og sørge for sikkerheten til innbyggere som kan være spesielt utsatt.

Dronningen kommer til å være spesielt nøye på at den kongelige statusen ikke blir brukt i kommersiell øyemed når sussexene skal klare seg selv. Det er innenfor dette området de gjenværende monarkiene har størst utfordringer. Derfor er det også viktig at det gjøres helt tydelig hvilken del av formuen som er privat, og hvilken del av formuen som er knyttet til rollen som statsoverhode.

Det samme ser vi i Norge. Det er all grunn til å heie på prinsesse Märthas sivile karriere, men kritikken har vært berettiget når hun har blandet prinsesserolle og butikk. Som i England er det også i Norge arbeidet med å skille kongefamiliens private formue fra det som tilhører staten, men som i England er det utydelig for allmennheten hva som er hva. Begge nasjonene har oppgaver å løse når det gjelder offentliggjøring av dette.

Publisert: