Velkommen oljepakke

LEDER: Det er positivt for både denne regionen og landet at regjeringen klarer å tenke helhetlig og prøver å sørge for å beholde både arbeidsplasser og kompetanse for framtiden.

Finansminister Jan Tore Sanner og statsminister Erna Solberg la torsdag fram en pakke for oljeindustrien.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

«Vi har lenge visst at investeringene på norsk sokkel ville falle. Selv om regjeringen fører en politikk for å gjøre norsk økonomi mindre oljeavhengig, er det viktig at krisen vi nå står i, ikke gjør fallet så brått og dypt at vi mister verdifull kompetanse som er viktig for omstillingen», sa statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse torsdag.

Da la hun, sammen med finansminister Jan Tore Sanner, næringsminister Iselin Nybø og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad frem den mye etterlengtede krisepakken til oljeindustrien.

Oljeindustrien, med bransjeforeningen Norsk olje og gass, har vært tydelige på at hvis regjeringen ikke hadde gjort noe, ville dette fått enda større konsekvenser for investeringene i prosjekter og aktiviteten i bransjen framover.

Midlertidige

Bransjen selv la i forrige uke fram et forslag til løsning. Regjeringens forslag går ikke like langt som dette forslaget, men møter det langt på vei. Enkelt sagt betyr det at oljeselskapene betaler mindre skatt nå, men at dette skal betales tilbake i form av høyere skatt senere. Disse endringene skal være midlertidige, og etter at dette er over skal man gå tilbake til dagens skatteregime.

Pakken kan frigi rundt 100 milliarder kroner knyttet til investeringer i 2020 og 2021, ifølge regjeringen, avhengig av hvor mye oljeselskapene investerer. Dette er ikke et skattekutt, men en utsettelse. Derfor er fallet i nåverdien begregnet av Finansdepartementet til 3,4 milliarder kroner for 2020 og 2021.

Pakken skal være en del av revidert statsbudsjett, som presenteres 12. mai. Før den blir stemt over i Stortinget, kan vi vente store diskusjoner.

Reaksjoner

For selv om regjeringen samtidig som oljepakken ble presentert også sa de vil presentere en grønn omstillingspakke for næringslivet for stortinget i slutten av mai, manglet det ikke på reaksjoner fra både opposisjonen og miljøbevegelsen kort tid etter fremleggelsen. Blant annet om denne støtten vil gå til aksjonærene og om det vil føre til ulønnsomme investeringer.

Denne kritikken kommer først og fremst fra de samme som tidligere har tatt til orde for at koronakrisen og den lave oljeprisen er en mulighet for en umiddelbar omstilling av næringslivet og en nedstengning av oljeindustrien.

Men for at vi skal få til det grønne skiftet, er det helt nødvendig å holde både oljeindustrien og leverandørindustrien flytende.

Det er derfor positivt for både denne regionen og landet at regjeringen klarer å tenke helhetlig og prøver å sørge for å beholde både arbeidsplasser og kompetanse for framtiden.

Publisert:
 1. Leder
 2. Koronaviruset
 3. Leverandørindustri
 4. Norsk olje og gass
 5. Omstilling

Mest lest akkurat nå

 1. Han har bare én testikkel, men baller nok til å fronte et vanskelig tema

 2. FHI tror tiltak har begrenset effekt mot omikronvarianten

 3. Dette kan Lyse gjøre for å dempe strømsjokket

 4. Som å bli truffet av markedsavdelingens ømme julegodstog

 5. Snøværet gir utfordringer på Stavanger lufthavn, Sola

 6. Oppgaven var stor, men Viking-trenerne holdt ord: - Vi hadde noe å bevise