Nav-skandalen er trist for Norge

LEDER: Navs feilaktige forfølgelse av 2400 trygdemottakere er kort og godt en forferdelig sak.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) må snart på Stortingets talerstol igjen. Stortinget vil ha forklaring på Navs feilaktige praksis.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

For domstoler, politi, påtalemyndighet og forsvarere er det pinlig. For Nav er det skandaløst. For offentlig saksbehandling generelt er det et gigantisk tilbakeslag. Men for de personene som har vært offer for byråkratenes nitide, feilaktige regelrytteri, må erfaringen ha vært så fryktelig at verken unnskyldninger, etterfølgende frifinnelser eller erstatning kan plastre igjen de livslange sårene de er påført.

Les også

Nav tok feil om trygdeeksport – minst 36 uskyldig dømt

Les også

Jusprofessor om Nav-skandalen: – Viser hvor svak rettssikkerheten kan være

Ukentlig kommer det saker til norske domstoler som handler om trygdemisbruk. Dessverre er det mange som undergraver velferdssystemet ved å ta ut ytelser urettmessig. Det er bare få saker som blir strafferettslig forfulgt. Mytene vil ha det til at Nav bare politianmelder saker der bevisene for trygdebedrageri er overveldende. De fleste som blir tiltalt, blir domfelt, forhåpentlig rettmessig. Langt flere får krav om tilbakebetaling.

Hittil vet vi at 2400 personer har fått urettmessige tilbakebetalingskrav i denne saken. «Bare» 48 er domfelt, så det bekrefter at få saker går til retten. Men 48 uriktige domfellelser innen samme rettsområde er uendelig trist for rettsstaten Norge.

Alle de 2400 som har hatt Nav på nakken i denne saken må ha følt det både ydmykende og livsomveltende. De er satt i økonomisk vanskelige situasjoner, hederligheten deres er satt i tvil og noen er rett og slett sendt i fengsel uten å ha gjort noe galt.

Alt dette skal nå undersøkes, også hvorfor det har tatt så lang tid fra det begynte å demre for Nav-sjefene fram til forholdet ble offentlig kjent denne uken. Men det er også grunn til å gå inn i juristenes rolle: Dommere i trygderett og tingrett som skal sørge for at slike ting blir oppklart. Påtalemyndigheten, som sendte sakene til domstolene og i noen tilfeller advokatene, som ikke har klart å få fram det riktige juridiske standpunktet på vegne av sine klienter.

De fleste sakene har aldri vært i retten og det er grunn til å tro at bare få Nav-klienter har sett seg råd til å be om advokatbistand. Det har vært feige lag og resultatet er katastrofalt. Lyspunktet er at det synes å være en ekte vilje til å rydde opp og at det ikke er noen som ønsker å avdramatisere situasjonen eller feie den under teppet. Det ville i tilfelle vært ekstra ille.

Selv om ikke alle sår kan leges og selv om det kan være vanskelig å plassere ansvar etter mange år med mange involverte, er det iallfall ingen tvil om hvem som har ansvaret for å rydde opp. De har ikke god tid på seg.

Les også

 1. Nav-skandalen: 10 spørsmål og svar om hva som er skjedd og hvem som er blitt rammet

 2. Solberg om Nav-skandalen: – Grenseløst urettferdig og vondt

Publisert:
 1. Nav
 2. Rettigheter
 3. Trygd
 4. Anniken Hauglie
 5. Trygderetten

Mest lest akkurat nå

 1. Nakstad er smittet av korona

 2. Rogfast kan bli utsatt to år: Mange vil bygge tunnelen nordover fra Randaberg

 3. 150-ugå er historie: – Nå får vi et konsept som kan vare lenge

 4. Her demonstrerer de mot rekordhøye strømpriser

 5. Prinsesse Ingrid Alexandra får foto av Jærkysten i myndighets­gave

 6. Har jobbet i Viking – blir ny sjef i Bryne