Nye næringer kommer ikke av seg selv

LEDER: Det hjelper oss ikke inn i en grønnere framtid hvis vi lar leverandørindustrien forvitre.

«Det er en utstrakt hånd til oljeindustrien for å holde på folkene», sa finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski om å satse på grønne næringer nå.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Ifølge en studie fra Rystad Energy står vi overfor et kostnadskutt på norsk sokkel på rundt 25 prosent som følge av koronaviruset.

Dette vil få store konsekvenser for oljeservicenæringen på land og til havs. Blant annet vil markedet for bygging av plattformer falle med opp mot 70 prosent i 2022 sammenlignet med 2019. Mange av de store oljeselskapene har varslet stor nedgang i leting. Oljedirektoratet tror at hver femte letebrønn droppes i år.

Ingeniørtjenester til planlegging av prosjekter vil falle med rundt 60 prosent fra i fjor til i år, ifølge Rystad.

OD-sjef Ingrid Sølvberg sa til Aftenbladet nylig «det tar lang tid å bygge opp en solid leverandørindustri, men egentlig ikke så lang tid å bygge ned igjen.»

Les også

Stortinget krever krisepakke for oljeindustrien

Skatteutsettelser

Oljenæringen har derfor bedt Stortinget om skatteutsettelser. Dette betyr ikke at de vil betale mindre skatt, men utsette den til senere. SV sa i forrige uke at de heller vil framskynde grønne investeringer som elektrifisering og hydrogen.

«Det er en utstrakt hånd til oljeindustrien for å holde på folkene», sa finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski til E24. Hun la til at hun håpet dette også var det viktigste for oljebransjen, og ikke bare utnytte situasjonen for å få et mer gunstig skattenivå på sokkelen.

SV mener at ingeniører kan settes i gang med andre og «grønnere» prosjekter.

Men det er allerede en rekke ingeniører som jobber aktivt for å få fart på disse investeringene. Og det er heller ingenting som tyder på at de store oljeselskapene, selv før denne krisen, ikke så at industrien er nødt til å omstille seg.

Equinor-sjef Eldar Sætre sa til E24 nylig at han er «helt sikker» på at strategien om å omstille Equinor til å bli et bredt energiselskap er riktig, selv om man akkurat nå tenker på hvordan man skal komme seg gjennom krisen operasjonelt og finansielt.

Sætre la til at selskapet er innstilt på å beskytte og prioritere investeringene i fornybar energi, hydrogen, Karbonfangst- og lagring og elektrifisering, «så langt det overhodet er mulig».

Les også

Arild N. Nystad: «Redusert petroleumsskatt i to år vil gi en vinn-vinn-situasjon»

Både og

Enten misforstår SV med vilje når de påstår at oljenæringen forsøker å endre skatteregimet, eller så er de så ivrige på å kvitte seg med den at de glemmer at nye næringer ikke kommer av seg selv. Og at det ikke er nok jobber nå i grønne næringer til å erstatte alle ingeniørene i oljesektoren.

Vi må klare både å redde det vi har og se framover.

Det hjelper oss ikke inn i en grønnere framtid hvis vi lar leverandørindustrien forvitre. At den overlever nå er helt sentralt i utviklingen av ny industri og for en grønn omstilling.

Publisert: