Småpartiene ligger utsatt til

AFTENBLADET MENER: Sju måneder før stortingsvalget ligger det an til stort drama, men for første gang på lenge vil kanskje sperregrensen spille mindre rolle enn vanlig når det kommer til regjeringsspørsmålet.

Med dagens målinger får Une Bastholm (MDG) og Bjørnar Moxnes (Rødt) mindre innflytelse på politikken enn de ønsker, også med rødgrønt flertall.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:

En forutsetning for Erna Solbergs (H) regjeringsmakt, har vært at både Venstre og KrF har fått en oppslutning over sperregrensen på fire prosentpoeng og dermed utjevningsmandater nok til å sikre borgerlig flertall. På rødgrønn side har både SVs og MDGs skjebner balansert på denne grensen ved de to siste valgene. SV reddet seg så vidt (4,1 prosent) i 2013, mens en svak sluttspurt gav MDG 3,2 prosent i 2017. De ble stående med sitt ene distriktsmandat, Une Bastholm fra Oslo.

I tillegg til Ap’s katastrofale valginnspurt, var MDGs resultat hovedårsaken til at Jonas Gar Støre (Ap) ikke ble statsminister. I 2013 var avstanden større, så SVs sluttspurt var ikke nok.

I år ser det ikke ut som det er SV som skal balansere på sperregrensen. Sp har også sagt farvel til den slags tankeganger for lenge siden. Men for MDG er det en høyst reell problemstilling også i år. For Rødt er det blitt en problemstilling, etter en rekke gode målinger, mens KrF og Venstre igjen er deltakere i dette nedrykksdramaet, som det heter på idrettsspråket.

Sju måneder er lenge i politikk, men Solberg-regjeringens skjebne henger på at begge disse partiene kommer over fire prosent, et sted de i liten grad har vært det siste året.

MDG og Rødt har derimot vært der stadig vekk, men akkurat nå ser det ut til at Jonas Gahr Støre klarer seg med støtten fra Sp og SV. Han har nok også sett at flertallsregjeringer med mange partier kan være mer kaotiske enn mindretallsregjeringer med få partier. Solbergkabinettets lykkeligste år var da Høyre og Frp var i regjering alene.

Dersom Ap og Sp får over 40 prosent av stemmene, kan derfor Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums ønskedrøm, en Ap/Sp-regjering, bli en realitet. De kan samarbeide til høyre og venstre uten å forholde seg til Bjørnar Moxnes (Rødt) eller Une Bastholm (MDG). Det er nok dette Vedum har i bakhodet når han avviser problemstillingen om at MDG skal diktere Sp i miljø- og industripolitikken, som olje- og energiminister Tina Bru (H) utfordret ham på i NRK fredag morgen.

SV må han derimot forholde seg til, uavhengig av om de går i inn i regjeringen eller ikke.

Vi kan altså få en situasjon der de minste partiene bare sitter igjen med en håndfull distriktsmandater og kraftig reduserte påvirkningsmuligheter. Men så er det altså sånn at sju måneder er to uendeligheter i norsk politikk, så det kan fort komme hendelser som snur opp-ned på dette bildet.

Les også

 1. «Velgerne fortjener å få vite hva Senterpartiet egentlig mener om klima»

 2. KrF-Ropstads håp: Frir til eldre velgere for å komme over sperregrensen

 3. Å bytte ut Støre er ikke svaret på Ap’s problemer

Publisert:
 1. Bjørnar Moxnes
 2. MDG
 3. Jonas Gahr Støre
 4. Politikk
 5. Tina Bru

Mest lest akkurat nå

 1. To ganger fikk ekte­paret fra Jæren nei til å adoptere. Likevel dro de til Sør-Korea og hentet et barn

 2. Nordlyset danset på høsthimmelen

 3. Fugler ved Breiavatnet ble matet med ukokt ris

 4. Lagmannsretten nekter å behandle drapsforsøkssak

 5. KrF-leder Ropstad møter pressen lørdag

 6. 18-åring ble den store helten i debuten: – Finner nesten ikke ord