Med ryggen mot øst

LEDER: Vestlandet er en oljetung region, men kan likevel skape titusenvis av nye arbeidsplasser i et lavutslippssamfunn.

Sjømatindustrien alene kan bidra til tusenvis av nye arbeidsplasser på Vestlandet de neste 10 årene, mener konsulentene i Menon.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Ja, det mener iallfall konsulentselskapet Menon, som har utarbeidet den årlige Vestlandsmeldingen. Som vanlig ble den levert til den like årlige Vestlandskonferansen, som ble arrangert i Bergen tirsdag. Konferansen fungerer også som et slags hallelujamøte for Vestlandets egenskaper og forsøker å samle hele kyststripen der regionreformen bare kom halvveis.

Det fins ikke lenger kongresser eller konferanser som ikke har bærekraft og grønt skifte som tema. Det gjaldt også årets vestlandskonferanse, men det var også lagt inn en annen dimensjon: Den sterkt voksende asiatiske økonomien.

Les også

Vestlandskonferansen: – 7500 nye arbeidsplasser til Rogaland innen 2035

Les også

7000 kr og 10 pizzaer for den rette

Her ligger både utfordringene og mulighetene for det vestlandske næringslivet. Det har alltid sett utover, mot havet og mot eksportmarkedene på kontinentet og i USA. Men når vi i vest ser utover, vender vi ryggen mot Østen. Kina er i ferd med å ta igjen USA som verdens største økonomi og bør representere store muligheter for norsk næringsliv.

Menon peker på fire næringer når de sprer håp for Vestlandet etter oljen og gassen: Maritim industri, fornybarbransjen, sjømat og prosessindustri er ting vi allerede er gode på og som vi kan leve godt på videre. Det pekes blant annet på at de bruker ren, fornybar kraft og at norskeide skip er i særklasse når gjelder å gå på batteri eller bruke andre fossilfrie metoder. Kombinasjonen av høye CO₂-avgifter og lavere utslipp enn konkurrentene, regnes også som et fortrinn.

Økt velstand i nettopp det asiatiske markedet gjør også at folk vil leve både sunnere og spise mat som gir lave utslipp, altså norsk fisk.

Dette oser det bare velstand av, men velstanden kommer ikke av seg selv. Konsulentene peker på at hvis det ikke ligger en internasjonal samstemmighet rundt utslippspriser og -kvoter, vil fortrinnene for Vestlandet og Norge ikke være like tydelige.

Som kjent er det fortsatt et stykke til at alle stater og store selskaper aksepterer at økonomisk bærekraft i framtiden bare kan skapes gjennom å ta klimatrusselen på alvor. Verken USA i vest eller Kina i øst er kommet så langt. Kinas omtrentlige forhold til menneskerettigheter er også et stort, stort problem.

I tillegg til nasjonal og internasjonal politikk også handler om regionalt samarbeid, at gamle konkurrenter finner hverandre og at viljen til omstilling og samarbeid blir enda større i de vestlandske næringene. På toppen av det hele må vi akseptere at denne omstillingen i det vesentlige må finansieres av olje- og gassinntektene.

*Stavanger Aftenblad er medarrangør for Vestlandskonferansen.

Les også

 1. Denne båten har vært først ute med ny teknologi to ganger. Nå skal den bygges om på nytt.

 2. Ny rapport: Vestlandet vil tjene på strengere klimakrav

 3. Det er havet vi skal leve av her i landet

 4. Næringslivet slakter «nye» Vestlandet: – Høres ut som en nachspiel-idé

Publisert:
 1. Utslipp
 2. Sjømat
 3. Bærekraft
 4. Batteri
 5. Regionreform

Mest lest akkurat nå

 1. Kristian utlover dusør til den som kan hjelpe ham

 2. Mann funnet med stikkskader i Stavanger

 3. Mandag morgen var strømmen rekorddyr

 4. Da PST varslet helse­vesenet på Kongs­berg i 2018, var det en helt annen sak som vakte mest be­kymring

 5. Slik spredte smitten seg fra tv-kanalen til Sødal bede­hus

 6. – Utfallet har blitt som det har blitt. Familien har hatt, og har, det tøft