Vern om strandsonen

LEDER: Det er all grunn til fortsatt å trø varsomt i byggesaker som omhandler strandsonen.

Det er gode grunner til at Eianes naust (bildet) bør få stå, men lovgivningen bør ikke mykes opp, mener Aftenbladet.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Saken om naustet til tidligere Rennesøy-ordfører Jostein Eiane reiser noen prinsipielle spørsmål. Ett av dem handler om likebehandling. Et annet om hvor streng man skal være i oppfølgingen av det generelle byggeforbudet innenfor 100-metersbeltet. Og så selvsagt spørsmålet om allemannsretten og folks tilgang til verdifulle rekreasjonsområder i strandsonen og konflikten det skaper i møtet med den private eiendomsretten.

Les også

Nytt hus på gamle tufter: – Naustet har stått der gjennom flere generasjoner. Det forteller en historie.

Les også

Nymotens naust gikk under radaren

Det som gjør akkurat denne saken prinsipiell, er at regjeringen nylig har varslet en oppmyking av forbudet mot bygging i strandsonen. Det er det få gode grunner for å akseptere. For det omtalte naustet bør man si at gjort er gjort og spist er spist. Men da må man også vurdere om det finnes andre søkere som har fått avslag på grunnlag som framstår som urimelige i lys av fylkesmannens godkjenning av gammelordførerens naust. Kanskje bør disse få søke på ny? Hva blir i så fall konsekvensene av det?

Varaordfører i Sandnes, Pål Morten Borgli (Frp), heier på det administrative vedtaket i tidligere Rennesøy kommune, og mener at motstanden skyldes misunnelse. Men Borgli representerer et parti som ikke ønsker begrensinger i utbygging i strandsonen. Han er mest opptatt av å heie på det ideologiske aspektet ved at byggingen ble godkjent. Denne politiske tilnærmingen til byggesaker står i direkte motstrid til vernetanken som ligger bak det generelle byggeforbudet i strandsonen.

I dag er en tredjedel av strandsonen utilgjengelig for allmennheten. Bygninger, dyrket mark, vei og jernbane utgjør mesteparten av begrensingene. Samtidig er det slik at 70 prosent av de spurte i Norge sier at de ikke ønsker mer bygging i disse områdene. Tallene framkommer av en undersøkelse som Ipsos har gjort for fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv.

Det er store variasjoner langs Norges kyst. Tettest er utbyggingen i fra Telemark og østover. Lettest tilgang til strandsoneområder har allmennheten i Troms og Finnmark.

Det kan være gode grunner til at Eianes naust bør få stå. I et debattinnlegg i Aftenbladet har ekteparet Eiane gjort rede for noen av dem. Reaksjonene fra både allmennheten og fra folk med kompetanse på arkitektur, tradisjoner og kystkulturhistorie forteller likevel at det er viktig å trå varsomt i slike saker. Vi trenger et strengt, overordnet regelverk som er likt for alle. Planene om oppmyking bør skrinlegges.

Les også

 1. – En hån mot alle andre som har søkt om byggetillatelse

 2. – De to naustene til kong Salomo og Jørgen hattemaker

 3. Jan Kristian (81) trues med 1000 kroner i dagbot hvis han ikke river dette naustet

Publisert:
 1. Rennesøy kommune
 2. Jostein Eiane
 3. 100-metersbeltet
 4. Pål Morten Borgli
 5. Rennesøy

Mest lest akkurat nå

 1. – Etter å ha kranglet, fikk jeg med meg én test

 2. Lyse blir nedringt, men strøm-analytiker fraråder fastpris

 3. Drone stengte Stavanger lufthavn to ganger

 4. Byggingen på Misjons­marka får fortsette

 5. Ett skisenter åpner denne helgen - flere neste helg

 6. Plutselig forsvant han fra toppfotballen – nå gjør han overraskende comeback