Fri tilgang til bøker, også digitalt

Når en ny bokavtale kommer på plass, må regjeringen sørge for at de samme reglene for fri tilgang også gjelder på digitale plattformer.

Publisert: Publisert:

Kronprinsesse Mette Marit var i Stavanger bibliotek på torsdag etter at Litteraturtoget ankom byen. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

  • Leder

- Norsk litteratur er inne i en blomstringsperiode. Vi skriver mer enn befolkningstallet skulle tilsi, sa Jostein Gaarder på NRK Rogaland fredag morgen.

Han var med på Litteraturtoget sammen med kronprinsesse Mette Marit i Rogaland denne uken. Målet med reisen fra Kristiansand til Stavanger var å spre leseglede og å promotere norsk litteratur.

Men like viktig som antallet nye norske forfattere, er tilgangen til norsk litteratur.

Plikt til å levere

I Norge er bokbransjen regulert gjennom bokavtalen, en samarbeidsavtale mellom Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen.

Ifølge denne avtalen har blant annet alle bokhandlerne i landet plikt til å skaffe kundene de bøkene som er på lager hos forlagene. Forlagene har da plikt til å levere.

Avtalen har vært på plass i Norge siden 1962. Den har vært reforhandlet en rekke ganger, sist gang i 2014. Denne ble forlenget i 2017, men utløper i desember i år.

Regjeringen er derfor nå inne i forhandlinger om en ny bokavtale.

Ikke digitalt

Flere og flere av oss leser nå e-bøker på digitale plattformer. Problemet er at for det digitale markedet gjelder ikke de samme reglene for tilgjengelighet.

Den mest brukte tjenesten for e-bøker er svenske Storytel. De inngikk i 2014 en avtale med det norske forlaget Cappelen Damm.

En kartlegging Klassekampen gjorde i mai, viste at 80 prosent av titlene på Storytel kommer fra Cappelen Damm.

Dette har blitt møtt med krass kritikk fra bokbransjen. Dette går spesielt ut over norske forfattere, for Cappelen Damm er langt fra det eneste forlaget som gir ut bøker på norsk.

Når tilgjengeligheten ikke er der, trekker kjøperne heller til Amazon og leser e-bøker på engelsk.

Fritt valg

William Nygaard, styreleder av ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk Pen, er en av de som reagerer.

Han mener at hvis åpenhetspolitikken ikke videreføres i alle kanaler, vil det være uheldig. Og at det ikke ville være en utvikling som gagner publikums rett til det frie valg.

Også kulturminister Trine Skei Grande (V) har uttrykt bekymring for det som skjer i det digitale bokmarkedet.

Da hun var på besøk hos Aftenbladet i forrige uke, sa Grande at når den nye bokavtalen nå reforhandles, må de analoge prinsippene som gjelder også overføres til det digitale markedet.

Det er et problem at det er ett forlag som styrer det meste av den norske digitale bokbransjen i dag.

Skei Grande bør derfor ta sin egen bekymring på alvor og sørge for at de samme reglene som gjelder for resten av bokbransjen i dag, også gjelder for den digitale delen av bransjen.

Den nye bokavtalen må hindre at det er kommersielle interesser som styrer hvilke bøker folk får tilgang til.

Publisert: