Leder: Å få Joshua French hjem var korrekt avgjørelse

Humanitært var det helt riktig av norske myndigheter å jobbe for å få Joshua French hjem.

Joshua French i retten.
  • Leder
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Enkelte kritiske røster har allerede vært å høre etter at French ble fløyet hjem til Norge på selve nasjonaldagen, 17. mai.

Det er blitt hevdet at Norge har brukt for mye tid, krefter og penger på å hente hjem en av våre egne fra fengsel i Kongo.

En av oss som reiste på eventyr og endte med å ta selfie av seg selv og sin døde sjåfør. Mens vi sender Neda «hjem» til usikre vilkår, og skiftende regjeringer ikke greier å få gjort noe med mullah Krekars tilstedeværelse i landet.

Les også

Brende: – Ingen dom mot French i Norge

Les også

VG: Joshua French har ankommet Norge 

Les også

Vitnene enige om at Moland skjøt

Les også

UD har avtale med Kongo om forhandlinger

Vi mener at hjemkomsten til French er et eksempel på Norge på sitt bedre.

To dager etter nasjonaldagen er det muligens pompøst å sitere Nordahl Grieg og den mest kjente linjen fra "17. mai 1940". Vi er så få her i landet, hver fallen er bror og venn.

Norske myndigheter ville tilsvarende ha jobbet for å hindre dødsstraff for norske narkotikasmuglere – eller for å hindre ubetinget fengselsstraff for et norsk voldtektsoffer i Dubai. For bare å nevne to eksempler på gjeldende rett andre steder som oppleves som fremmed for alminnelig rettsfølelse hos oss.

Tilfellet French handler om menneskerettigheter. Det skal utenriksminister Børge Brende (H) med forgjengere ha honnør for.

Joshua French har sonet åtte år i fengsel i Kongo, han er dømt til døden flere ganger og fikk fengsel på livstid for drap på bestevennen Tjostolv Moland. Et drap som norsk Kripos er overbevist om var selvdrap. French (35) er en skygge av ungdommen han var. Nå får han forhåpentligvis den helsehjelpen han trenger.

Ingen benådning

Ellers er det verdt å nevne appellen fra leder av Oslosenteret, Kjell Magne Bondevik, for fire år siden: La Joshua få slippe. La ham få komme hjem. Norske myndigheter må bare stå på enda hardere slik at Joshua skal få erfare våre idealer for humanitet, menneskeverd og menneskerettigheter.

Regjeringen har ifølge Brende fått French hjem uten å betale løsepenger. Først og fremst er dette en humanitær avgjørelse, ingen benådning eller soningsoverføring, men en overføring til Norge.

Her hjemme har French ingen dom hengende over seg. Mange vil mene at særlig den siste rettsrunden mot French var preget av store svakheter.

Det er ingen lett vei tilbake for samfunnet for Joshua French.

Det er heller ingen grunn til å tro at denne avgjørelsen fra myndighetene i Kongo, etter intensivt arbeid fra norsk UD, vil ha noen markedsføringseffekt for andre unge eventyrere som drømmer om lykken i såkalte eksotiske strøk.

French har betalt en høy pris for friheten.

Publisert: