På tide å rydde opp

LEDER: Det er ikke lenger holdbart å la «hotell-hullet» i Tanke Svilands gate ligge brakk. Det er på tide å rydde opp, og at kommunen stiller tydelige krav.

Denne tomten mellom Tanke Svilands gate og Sverdrups gate har stort sett ligget urørt siden høsten 2014.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Aftenbladet skrev torsdag om måkene som har funnet seg til rette i «hotell-hullet» i Tanke Svilands gate i Stavanger.

Måkekolonien er det siste i en saga det virker som at ingen ende vil ta.

For nøyaktig ett år siden ble det kjent at Alfred Ydstebøs Base og Kjell Madlands Aton skulle samarbeide om et nytt prosjekt i den gapende byggetomten i Tanke Svilands gate.

Målet var å legge et planforslag fram for kommunen samme høst og starte byggingen høsten 2020. Da skulle den forsvunne gang- og sykkelveien forbi byggetomten være det første de skulle gyve løs på, ifølge Ydstebø.

Ett år etter har det fremdeles ikke skjedd noe. Ydstebø forteller om mulighetsstudier, prosjekter som ble skrinlagt, og om nye konsepter. Og om koronasituasjonen. Men noen konkrete planer har de ikke, etter nesten seks år.

Siden 2014

Byggegropen mellom Sverdrups gate og Tanke Svilands gate har nå stått uforandret siden høsten 2014.

Aftenbladet skrev i en leder i desember 2016 at Stavanger kommune skulle ha ros for å sette en frist på å sette i stand rundt byggegropa. Men ingenting har skjedd siden dengang.

Vi hadde da forståelse for at de ambisiøse planene for byggegropa hadde støtt på problemer på grunn av oljekrisen. Vi har ikke lenger forståelse for at det ikke blir gjort en eneste ting for å bedre situasjonen.

Det mest kritikkverdige er at gang- og sykkelveien forbi byggetomten er borte, og at de myke trafikantene derfor tvinges ut i veibanen. Vegvesenet har tidligere sagt at dette er trafikkfarlig.

Svaret fra Tommy Madland er at dette arbeidet vil samkjøres med utarbeidelsen av de nye prosjektet. Det betyr at de ikke har noen planer om å bedre situasjonen på lang tid. Dette kan ikke innbyggerne i denne delen av byen leve med lenger.

Kommunen må ta tak

Det er ikke sikkert et kjøp eller en ekspropriasjon fra kommunen er svaret. Fordi det kan være med på å sette en presedens for at kommunen vil overta alle mislykkede prosjekter.

Men kommunen har andre virkemidler, som de bør ta i bruk.

Plan- og bygningsloven åpner for at dersom et tiltak blir innstilt i mer enn tre måneder, kan offentlige myndigheter kreve at stillas og innhegning mot offentlig gate blir fjernet og at gate og fortau settes i stand igjen.

Innstilles et tiltak i mer enn to år, kan kommunen forlange at det skal fjernes og grunnen ryddes. Kommunen kan også bestemme i hvilken utstrekning byggverket skal bringes tilbake til sin opprinnelige stand.

Det er ikke lenger holdbart å la «hotell-hullet» ligge brakk. Det er på tide å rydde opp, og at kommunen stiller tydelige krav.

Publisert:
 1. Byutvikling
 2. Stavanger
 3. Sykkelvei
 4. Stavanger kommune
 5. Leder

Mest lest akkurat nå

 1. Da den hostende babyen ble lagt inn, ble legene forbløffet. 2000–4000 små barn kan bli innlagt i Norge i vinter, tror FHI

 2. Det moren hørte gjennom døren avdekket et pedofilt nettverk gjennom 20 år

 3. Hyllet Viking-innbytterne etter Molde-poeng: – Impon­erende

 4. Båt på grunn ved Sandøya i Stavanger

 5. FHI: Nedgang i hjerte­sykdommer under pandemien

 6. Dobbelt­draps­dømt (20) døde i fengsel