Trond Giske var ikke det eneste problemet

AFTENBLADET MENER: Hva var det som skjedde i Trøndelag Arbeiderparti? Avansert form for selvskading? Absurd teater? Eller et helt nødvendig generaloppgjør?

Trond Giske holdt sin tale fra Steinkjer, mens AUF-ere marsjerte ut av salen i Trondheim.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Sannsynligvis var alt dette ingredienser i trykkokeren som også ble kalt årsmøte i Aps trøndelagsavdeling. Og det ble kastet nye smakselementer oppi gryta underveis. AUF-ere som forlot møtet, Trond Giske som begynte møtet i Trondheim og avsluttet i Steinkjer, benkeforslag, nye påstander om trakassering og en valgkomiteleder som ikke kunne gå god for Ingvild Kjerkol.

Kjerkhol var benkeforslaget som nå skal styre fylkespartiet gjennom valgkampen fram mot stortingsvalget neste høst.

Les også

Ingvild Kjerkol danket ut Marit Bjerkås som ny leder av Trøndelag Ap

Les også

Arbeiderpartiet skal granske valgprosessen i Trøndelag

Hele Norge kunne følge dramaet direkte på alt som var av riksdekkende kanaler. Vi skulle nesten ikke tro at det kunne skje mer etter de store oppstandelsene og omdreiningene i forkant av møtet, men der tok vi feil. Underveis var alle aktører omhyggelige med å meddele hvor mange støtteerklæringer de hadde fått. I tilfelle dette stemmer, er det fortsatt mange fløyer i fylkespartiet.

Det var valgkomiteens enstemmige innstilling av Trond Giske som leder, som innledet det hele. Dette skjedde for under en uke siden, og alt lå til rette for comeback for Giske i toppolitikken. Få dager seinere konkluderte han selv med at han verken ville bli fylkesleder eller fortsette som stortingsrepresentant.

Det er ikke vanskelig å forstå at nok var nok for Giske. Etter tre år med harde angrep, måtte han si stopp. Derimot er det vanskelig å se for seg at han melder seg helt ut av det politiske spillet. Vi tipper han også framover vil være en aktør, men fra en annen posisjon.

Helgen har dessuten vist at problemene for partiet er mer vidtrekkende enn Trond Giske. Flokene er fortsatt mange og det er dessuten flere floker offentligheten hittil ikke har visst om. Utfordringen for Arbeiderpartiet blir å prøve å kapsle inn problemene til Trøndelag. Sprer uro og ukultur seg, blir det håpløst å drive valgkamp.

Det var riktig av partiledelsen å overlate problemene til fylkespartiet. Jonas Gahr Støre har ikke hatt det lett mens det trønderske dramaet har pågått. Han er helt sikkert lettet over at støyen rundt Giske nå er over. Lørdagen viste likevel at utfordringene for partiet har flere navn enn Trond Giske.

Publisert: