Aftenbladet mener: Tilgangen på kos og trøst må være god

Novemberbarna skal nok klare seg, for de trenger ikke begynne i barnehagen før de er ett år.

Vi tror ikke foreldre med barn født i november kommer til å ile til barnehagene. Men det er verd å merke seg fagfolks bekymring.
 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

De som er gode på familieplanlegging, får barn om våren og sommeren. Da er barnet ett år når barnehagene har opptak om høsten. De fleste kommuner har full barnehagedekning, men plassene tildeles bare én gang i året. Derfor har fødeavdelingen hatt ekstra stor pågang om sommeren. Det har vært viktig å føde før barnehagevinduet ble lukket 1. september.

I fjor kom imidlertid endringen i barnehageloven som gjør at barn født i september og oktober også kan få barnehageplass den høsten de fyller ett år. Nå vil kunnskapsministeren gi novemberbarna samme retten. Disse barna har tidligere risikert å måtte vente på barnehageplass til de er 21 måneder.

Et mer fleksibelt barnehageopptak er på høy tid. Altfor mange som vil tilbake i jobb, har holdt seg hjemme fordi de ikke har noen til å passe barnet.

Et mer fleksibelt barnehageopptak er på høy tid

Kunnskapsdepartementet vil la kommunene velge hvordan opptaket organiseres. Så langt har de fleste valgt å tilby plass til september- og oktoberbarna gjennom hovedopptaket. Med en slik organisering, vil de aller yngste barna som tilbys barnehageplass være åtte måneder.

Cecilie Evertsen ved Læringsmiljøsenteret ved UiS ser grunn til å rope varsku. Hun mener foreldre bør tenke seg godt om før de sender åtte måneder gamle babyer i barnehagen. Forskning viser at for tidlig barnehagestart kan utgjøre en risiko for barnets psykiske helse. Hvis et barn ikke føler seg trygt, vil det bruke det meste av sin energi på å søke trygghet i stedet for å utforske verden, sier Evertsen.

Vi tror ikke foreldre i framtiden vil ile til barnehagen med sine åtte måneder gamle babyer. Evertsen bekymrer seg kanskje noe unødvendig. Det er få grunner til at babyer på åtte måneder skal i barnehagen. Foreldrepenger utbetales i dag enten i 49 uker med 100 prosent dekningsgrad eller i 59 uker med 80 prosent dekningsgrad. Med andre ord fram til barnet er ett år.

Departementet bør imidlertid lytte til Evertsens advarsler og sørge for at kommunene tar høstbarna inn i barnehagen over et større tidsrom. Novemberbarna bør starte i november - ikke i august. Samtidig må bemanningen i barnehagene økes. Tilgangen på myke fang, trygge armer, kos og trøst må være god. Med dette på plass vil det gå godt, også med novemberbarna.

Les også

 1. Kritisk til barnehage for novemberbarn

 2. Barnehageansatte får score på hvordan de snakker med barna

 3. Cathrine Hermansen oppretter minnefond etter eldstesønnen som døde i sommer

 4. Pia Charlotte solgte Mæhle-butikkene til tysk klesgigant

Publisert:
 1. Barnehageopptak
 2. Barnehagedekning
 3. Leder

Mest lest akkurat nå

 1. Personen som ble funnet død i Loddefjord, var savnet 24-åring fra Stavanger

 2. Ung gutt påkjørt av bil på Kvalaberg

 3. Hun ble alvorlig syk. Karrieren var i fare. Et år senere leverer hun et aldeles praktfullt album

 4. Bedre veier, billigere ferje og mer oljeleting

 5. Klarte ikke stille lag: – Kjempetrist

 6. «Her er det Oilers for alle pengene»