Legene har overkjørt politikerne

AFTENBLADET MENER: Politikk og fag har gått hånd i hånd i den norske bekjempelsen av pandemien. Men nå slipper de to gruppene taket i hverandre.

Bent Høie og Erna Solberg viste til formynderstat og borgernes frihet da de ville tillate Janssen-vaksinen, men er langt på vei stoppet av medisinskfaglige finurligheter.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Rollefordelingen har vært godt forankret i norsk forvaltningstradisjon. Byråkrater og andre fagfolk gir råd innenfor sine felt, mens politikerne skal ta hensyn til helheten og stå til ansvar overfor velgerne. Sammenlignet med for eksempel Sverige har den norske modellen fungert forbilledlig.

Pandemihåndtering er vanskelig vi har sett mange eksempler på uenighet. Det har gitt oss viktig innsikt i dilemmaene som oppstår og dessuten gjort oss bedre opplyst.

Da det kom til Janssen-vaksinen, mente Folkehelseinstituttet (FHI) at den ikke bør brukes i Norge. Regjeringen hadde en annen oppfatning, og ville gjøre Janssen-vaksinering frivillig. Statsminister Erna Solberg (H) brukte blant annet en ideologisk begrunnelse for avgjørelsen, ved å ty til liberalistenes moteord fra 1970-tallet, «formynderstaten».

Dette var jo ørlite komisk, siden regjeringen de siste 15 månedene har gjennomført tidenes detaljregulering av innbyggernes liv. Samtidig var det et godt eksempel på at politikerne må ta flere hensyn enn de rent medisinske.

Det var heller ikke et sjansespill regjeringen satte i gang. De aller fleste land bruker Janssen-vaksinen og de faglige rådene er ikke entydige. Det amerikanske «Helsedirektoratet», CDC, skriver rett ut på sine hjemmesider det nesten ikke er påvist negative effekter blant kvinner over 50 år og blant menn.

I tillegg understreket Solberg og helseminister Bent Høie (H) at de som frivillig velger Janssen, skal ha samme rettigheter som andre, for eksempel når det gjelder pasientskadeerstatning. De skulle bare få Helsedirektoratet til å lage en anbefaling om hvordan dette skulle gjennomføres. Sa de 12. mai.

Så ble det stille. Helt stille. Tausheten varte fire uker før Høie forrige uke kom tilbake med Janssen-reglementet. Dette har så mange begrensinger at det knapt har betydning for vaksinekøen. Verken treneringen av arbeidet med reglene eller selve reglene tjener de medisinske fagfolkene til ære.

Regjeringen har dessuten latt seg fullstendig overkjøre i en sak de så tydelig gjorde politisk. Det er lite imponerende. Vaksineringen har vært en langvarig blanding av oppturer og nedturer, der særlig leveringsutsettelser har bidratt til kaldt vann, istedenfor vaksine, i blodet på tusenvis av mennesker. Her er en ny mulighet tapt.

Publisert: