Heia Meghan! Heia Harry!

AFTENBLADET MENER: Den britiske kongefamilien er en dysfunksjonell forsamling, som i tillegg har store problemer med å løse opp i egne stridigheter.

Fortsatt venner: Hertuginne Meghan, hertug Harry og dronning Elizabeth holder fortsatt kontakten, selv om hertugparet har brutt mange formelle bånd til konge
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Oprah Winfreys oppsiktsvekkende intervju med «Sussexene», hertugparet Meghan og Harry, har skapt bølger i hele verden og mest av alt i Storbritannia. Hertuginnen og hertugen av Sussex har ikke bare meldt seg ut av Windsor-konsernet, altså kongefamilien, og flyttet til en annen verdensdel: de bruker i tillegg de mulighetene de får til å snakke familien ned.

Slik ser iallfall store deler av innbyggerne og mediene i Det britiske samveldet på saken. Og bekrefter dermed at heller ikke denne saken vil ta livet av det britiske kongehuset. Selv om hertugparet blir møtt av en del sympati, bidrar også saken til å slå ring rundt den øvrige kongefamilien.

Så å si hver gang det britiske kongehuset rystes av såkalte skandaler, er oppstandelsen forårsaket av deres egne. Ofte skyldes dette absurditeter, som ikke ville vært spesielt problematiske i vanlige familier. For eksempel ville det at en gren av familien flyttet til California ikke blitt sett rart på.

Men i Windsor-imperiet møtes stadig anakronistiske skikker og dagens ekstroverte virkelighet med en smell. I intervjuet forteller for eksempel hertugparet at Meghan måtte øve seg på å neie før hun møtte dronning Elizabeth første gang.

Det kommer også fram at deler av kongefamilien fortsatt har holdninger som i dag går inn i kategorien rasisme og det ligger en kontinuerlig undertone av at svakhet eller sterke følelser ikke er noe som skal komme til uttrykk der i gården.

Skandalen denne gangen er ikke det hertugparet forteller, men at de forteller det. De sementerer forestillingene om den britiske kongefamiliens liv, som vi jevnlig er pepret med både i aviser, magasiner, nyhetssendinger og fjernsynsdrama. Langt fra alt er sant, mye er overdrevet, men denne suppen er altså med på styrke verdens sterkeste monarki. For det er det som vil skje.

Les også

Sjokk i britiske medier over Harry og Meghans avsløringer

Les også

Meghan: Vi giftet oss tre dager før det kongelige bryllupet

Hadde Meghan og Harry vært norske, ville saken vært mer uproblematisk. Den norske kongefamilien ligger noen tiår foran britene i moderniseringsprosessen. Samtidig er samfunnet vårt mindre, kongefamilien langt mindre og verdiene de besitter mikroskopiske, sammenlignet med Windsor-konsernet.

At hertugparet nettopp sier fra seg de økonomiske godene som følgerer med familietilknytningen, understreker at de mener alvor. De knekker ikke kongehuset, men de bidrar helt sikkert til å fornye det, så heia Meghan og heia Harry.

Publisert: