Umodent og naivt sentrumsforsøk

LEDER: Det norske politiske sentrum er vanskelig å få øye på for tiden. Men trenger vi et nytt parti med navnet Sentrum for det? Iallfall ikke hvis forsøket er så ubegripelig puslete som det vi så denne uken.

Puslete partidannelse fra Geir Lippestad.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Et knapt år før stortingsvalget i 2021 stiller både Ap-profilen Geir Lippestad og den mindre kjente, men likevel politisk aktive KrF-eren John Harald Bondevik seg i spissen for et nytt parti. Det skal hete Sentrum. Programmet er ikke spikret, men partistifterne snakker om inkludering, om å ta imot mennesker på flukt, om å være et raust samfunn og om ikke å la noen grupper i stikken når samfunnet og økonomien går videre. Og de vil avvikle norsk olje- og gassvirksomhet innen 15 år.

Det låter positivt på noen områder. En politisk veteran som Odd Anders With med bakgrunn som nestleder i Krf og som statssekretær i Bondevik-regjeringen, slutter seg til.

Selv om både Venstre, KrF og Senterpartiet for lengst har forlatt det tradisjonelle, blokk-uavhengige politiske sentrum i Norge, skal det godt gjøres at det nye partiet har mulighet til å fylle tomrommet som er i midten. De gode intensjonene bak partistiftelsen virker mest som fromme ønsker. Å ville det beste for alle er likevel ikke noen god rettesnor for et nytt politisk parti. Ideen om det nye partiet virker umoden og naiv. De vil jo ikke en gang svare på hva som skal finansiere de gode hensiktene. En sluttdato for oljevirksomheten allerede om 15 år vil for eksempel være å slukke lyset i velferdsstaten.

Det nye partiet kan likevel få en betydelig innvirkning på valget i september neste år. Profilerte KrF-ere kan trekke med seg den tapende, røde fløyen i partiet og bidra til å redusere det nåværende regjeringspartiet ytterligere. Venstre er for lengst etablert som et borgerlig parti på høyresiden i norsk politikk og påvirkes trolig i liten grad av nykomlingen. Sp på sin side som del av det rødgrønne
alternativet, styrer trolig også unna. Arbeiderpartiet sliter på meningsmålingene og har frustrerte velgere og tapte politiske talenter. Å sitte på gjerdet er en måte å vise frustrasjon på i valg. En annen kan være å prøve ut det nye alternativet. Den siste partimålingen til Aftenposten viste at det overhodet ikke er velgerutveksling mellom KrF og Ap, men svært mange sitter på gjerdet.

Norske velgere liker å ha en stor partiflora å velge i, men det er det vanskelig å se hvordan Sentrum kan ha livets rett. Et underliggende motiv for stifterne synes å være å bekjempe Frp og dets innflytelse på norsk politikk. Det er prisverdig, men et slikt engasjement bør kunne kanaliseres inn i noen av de eksisterende partiene med større hell enn det som kan komme til å bli partiet Sentrum til del.

Publisert: