Leder: Tiggeforbud i Sola gir et dobbelt uheldig signal

Flertallet i formannskapet i Sola vil ha et lokalt forbud mot tigging, slik regjeringen med støtte fra Sp har åpnet for.

Flertallet i Sola formannskap vet utmerket godt hvilket signal som blir sendt til nabokommunene og resten av landet, skriver Aftenbladet på lederplass. Foto: Tommy Ellingsen

 • Leder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Større byer i landet, Stavanger og Sandnes inkludert, har sagt nei til et lokalt tiggeforbud – av ulike grunner. Byrådet i Oslo setter av ti-talls millioner for å rydde opp og foreslår meldeplikt, heller enn generelt å forby tigging.

Forslaget om et nasjonalt tiggeforbud var snublende nær å bli vedtatt, men Senterpartiet snudde på hælen i siste sving. Nå er det opp til den enkelte kommune å avgjøre.

Sola med solid borgerlig flertall ser ut til å slå følge med Lillesand i Aust-Agder som en av Norges mest tiggerplagede kommuner.

Les også

Sola kommune forbyr tigging

Les også

Lillesand har hatt tiggeforbud i tre år: – Saken er ubehagelig, komplisert og vanskelig

Forbud mot tigging eller mot tiggere?

Tiggeforbud blir ofte utlagt som tiggerforbud, og i praksis om enn ikke semantisk blir forskjellen ganske liten. Brennpunkt-dokumentaren om kriminelle som skjuler seg bak tigger-nettverk i Bergen har fått fyr i tiggerdebatten igjen.

Vi har ingen problemer med å forstå at Sola-politikerne tar på alvor klagene fra sine innbyggere, klager over aggressiv og innpåsliten tigging i Solakrossen. Forslaget fra Høyre og Frp som fikk flertall i formannskapet er enkelt og ikke til å misforstå: "Tigging på offentlig sted eller fra hus til hus er forbudt".

Men vi støtter mindretallet i formannskapet: Politiet har verktøyene som trengs for å stoppe aggressiv tigging og utidig oppførsel. Det er ikke nødvendig å forby tigging.

Dersom folk er plaget av tigging, er den enkleste løsningen å la være å gi og ellers å la politiet håndheve de reglene som allerede finnes og ifølge ordensmakten selv er tilstrekkelige på området.

Forby, forby, forby

Samfunnet er på ville veier dersom vi skal forby alt vi ikke liker eller føler er ubehagelig. Det er vanskelig å se tungtveiende samfunnsmessige hensyn som krever forbud mot tigging. Å be om hjelp bør ikke være en kriminell handling.

Du kan ikke forby sosial nød.

Kritiske lokalpolitikere i Sola påpeker korrekt nok at tiggerne i kommunen eventuelt vil flytte seg til nabokommunene. Men da går i alle fall handelen i Solakrossen uhindret.

Samtidig er det grunn til å tro at et tiggeforbud i Sola vil ha smitteeffekt til resten av regionen. Det er garantert noe flertallet i formannskapet har vurdert grundig.

Derfor blir signaleffekten fra Sola dobbelt så dårlig denne gang, men vi håper at kommunestyret har hatt tid til å besinne seg.

Tigging er nedverdigende både for tiggere og samfunnet rundt. Enten det er romfolk, kriminelle bakmenn, psykiske lidelser eller rusmisbruk som er bakgrunnen.

Enkleste løsning er å bli kvitt tiggerne. Sola er foreløpig den største kommunen i landet som har valgt den veien. En av to faktisk, sammen med Lillesand.

Publisert:
 1. Tigging
 2. Tiggeforbud
 3. Politiet
 4. Lillesand

Mest lest akkurat nå

 1. Madla/Revheim: Første etappe vedtatt

 2. «Det er nok nå!»

 3. Ja til nybygg på Løkkeveien

 4. Stoltenberg: – Skolene er et stort dilemma

 5. E39 Rogfast: Sju entreprenører vil bygge Kvitsøytunnelen

 6. Slik kan Klæbo likevel få VM-gullet fra femmila